ΑΘΗΝΑ
11:24
|
04.05.2024
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι αν και διαφωνεί με τον Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν θα τον υποδεχτεί στην Αθήνα.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Όλαφ Σολτς.

«Είχα έρθει τον Μάρτιο του 2020, πριν παγώσει όλη η ήπειρος για τον εφιάλτη του κορονοϊού. Τα νέα από την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα από τότε. Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, στηρίζει διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως. Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων – θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά».

«Είναι πιθανό κράτη όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές πιέσεις, η Γερμανία γνωρίζει τις προσπάθειες να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και ολοκληρωμένα. Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας», πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, πρέπει να διεξάγεται με τους κανόνες του πολέμου. Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Βλέπουμε ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της. Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική με την ίδρυση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και για την Ουκρανία. Ως ευρωπαίοι εταίροι συζητήσαμε και Κυπριακό, κοινός στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

«Ανέπτυξα στον καγκελάριο και την προσπάθεια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά», τόνισε για τα ελληνοτουρκικά.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στα γερμανικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι δύο χώρες μπορούν να πετύχουν περισσότερα στο πνεύμα της συνεργασίας. Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται, είμαστε φίλες – χώρες, θα επιδιώξουμε περισσότερο τη συνεργασία».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα, όπως κάνει και ο κ. Σολτς. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις, την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το Μεταναστευτικό και την εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και έχουν ενταθεί οι διαδικασίες φύλαξης των συνόρων. «Όταν χορηγούμε άσυλο, πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκες εργατικού δυναμικού», τόνισε μεταξύ άλλων.

Όλαφ Σολτς

Την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καγκελαρία, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά θεμάτων.

Ο κ. Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, ότι το Ισράηλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα