ΑΘΗΝΑ
07:24
|
06.05.2024
Η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επειδή το περιεχόμενό της «ήταν επιζήμιο για την κοινωνική αρμονία».
Απαγόρευση του TikTok στο Νεπάλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Νεπάλ απαγόρευσε την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok επειδή το περιεχόμενό του «ήταν επιζήμιο για την κοινωνική αρμονία».

Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου η χώρα εισήγαγε έναν νέο κανόνα που απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να ιδρύουν γραφεία συνδέσμου στη χώρα.

Το TikTok, το οποίο έχει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες μηνιαίως, έχει απαγορευτεί από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.

Νωρίτερα φέτος, η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που το απαγόρευσε, ενώ το βρετανικό κοινοβούλιο το απαγόρευσε από το δίκτυό του.

Ο υπουργός Επικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφορικής Ρέκα Σάρμα δήλωσε ότι η πλατφόρμα διέδωσε κακόβουλο περιεχόμενο. Πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως και οι αρχές τηλεπικοινωνιών έχουν λάβει οδηγίες να εφαρμόσουν την απόφαση».

Όμως ο Γκάγκαν Θάπα, ανώτερος ηγέτης του Κογκρέσου του Νεπάλ, το οποίο αποτελεί μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού, αμφισβήτησε την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει απαγόρευση στο TikTok. Είπε ότι ήταν μια προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση της πλατφόρμας.

Το TikTok έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις αρχές σε όλο τον κόσμο λόγω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Η μητρική της εταιρεία, ByteDance, είχε προηγουμένως απορρίψει τον ισχυρισμό.

Αν και το TikTok υστερεί σε σχέση με το Facebook και το Instagram, η δημοφιλία του μεταξύ των νέων ξεπερνά κατά πολύ τους ανταγωνιστές του.

Περισσότερες από 1.600 υποθέσεις εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με το TikTok έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Νεπάλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, καθώς το TikTok είναι η τρίτη πιο χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα σε εθνικό επίπεδο.

Ενώ το YouTube και το Facebook είναι δημοφιλή μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου όλων των ηλικιακών ομάδων, το TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεότερες ηλικιακές ομάδες με περισσότερο από το 80% των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Το Πακιστάν έχει απαγορεύσει προσωρινά την εφαρμογή τουλάχιστον τέσσερις φορές από τον Οκτώβριο του 2020, ενώ η υπηρεσία διαδικτυακών αγορών του έκλεισε στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα