ΑΘΗΝΑ
14:21
|
03.05.2024
Το φυτώριο στο οποίο μεταφέρθηκαν φαίνεται πως δεν έχει ιδέα που βρίσκονται, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.
Τα κομμένα δέντρα των Εξαρχείων μεταφέρθηκαν σε φυτώριο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι εργασίες κοπής των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων, με το συνεργείο να εκριζώνει σήμερα το πρωί τα μικρά δέντρα που βρίσκονται στον χώρο.

Το μεσημέρι της Τρίτης 14/11, κάτοικοι των Εξαρχείων έκαναν «έφοδο» στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων, σε χώρο που του έχει παραχωρηθεί από την Ελληνικό Μετρό, προκαλώντας αμηχανία στους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», δεν μπορούσαν να απαντήσουν ούτε πόσα δέντρα έχουν μεταφερθεί από την πλατεία για «μεταφύτευση», ούτε πού βρίσκονται.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στο Facebook η Ανοιχτή Συνέλευση, «Οι ιθύνοντες αιφνιδιάστηκαν διότι δεν περίμεναν επ’ ουδενί ότι θα ψάξουμε να βρούμε τον χώρο που η Ελληνικό Μετρό «μεταφυτεύει» τα κατεστραμμένα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων.

Ενώ επανειλημμένα ρωτήθηκαν πού είναι τα χθεσινά δένδρα που πήραν από την πλατεία Εξαρχείων, δεν ήξεραν ούτε πόσα ούτε ποια είναι ακριβώς».

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του φυτωρίου του δήμου Αθηναίων άρχισαν μετά από λίγο τις απειλές κατά των κατοίκων λέγοντας ότι θα καλέσουν την αστυνομία.

«Απειλούσαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία, για να λάβουν την απάντηση ότι γνωρίζουμε το έννομο κοινωνικό μας δικαίωμα να γνωρίζουμε ακριβώς την πορεία των δένδρων διότι αυτά αποτελούν δημόσια περιουσία», επισημαίνουν στην ανάρτησή τους οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν το πρωτόκολλο «μεταφύτευσης» της Ελληνικό Μετρό παγκόσμια πρωτοτυπία, αναφέροντας ότι εφηύρε τρόπο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αποτυχία των «μεταφυτευμένων» κούτσουρων.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα και υπογραμμίζουν «η καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων δε γίνεται για να κατασκευαστεί σταθμός μετρό.  Στόχος τους είναι η ερημοποίηση της πλατείας, προκειμένου να γίνει φιλετάκι για μεγαλοεπενδυτές. Δε θα τους αφήσουμε!».

Χάρης Δούκας: «Θέλω Μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα»

Στο μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, το άνοιγμα της Βασιλίσσης Ολγας και τις κάμερες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος πήρε εκ νέου θέση υπέρ της κατασκευής του σταθμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ από το πάρκο Ριζάρη, το οποίο περιλαμβάνεται στα σχέδια για την αναδιαμόρφωση των χώρων πέριξ των σταθμών του Μετρό, ο κ. Δούκας υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης και επέκτασης του πρασίνου, στο πλαίσιο αντιμετώπισης και της κλιματικής κρίσης.

«Αν μπορούμε να διασώσουμε κάποια δένδρα πρέπει να το προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Δεν είμαστε στο 2000, είμαστε στο 2023. Στα 100 περίπου δέντρα που επιχείρησε να μεταμφυτεύσει η εταιρεία στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές, κοντά στο 90% τα δέντρα ξεράθηκαν», ανέφερε.

Αναφορικά με τα Εξάρχεια, χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το ερώτημα «Μετρό ή δέντρα» και ξεκαθάρισε: «Θέλω Μετρό στα Εξάρχεια, θέλω και δέντρα στα Εξάρχεια, όπως θέλω, μετρό στη Ριζάρη και δέντρα στη Ριζάρη, όπως θέλω μετρό και δέντρα παντού. Τα δέντρα στα Εξάρχεια δεν είναι διαφορετικά δέντρα από τα δέντρα στη Ριζάρη, ή τα δέντρα στο Κολωνάκι. Αρα αν θέλουμε προστατέψουμε τα δέντρα, πρέπει να βοηθήσουμε όλα τα δέντρα. Δεν σημαίνει ότι θα προστατεύσουμε τα δέντρα εδώ, σε μια πλατεία, αλλά σε μια άλλη πλατεία, ας καταστραφούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο μου άγχος είναι όταν έργα περιβαλλοντικά, όπως το μετρό συνδέονται με καταστροφή πρασίνου. Αυτό είναι μια εικόνα πολύ κακή. Οφείλω να πω ότι ο τρόπος που προσεγγίζονται αυτά τα μεγάλα έργα είναι ένας τρόπος που θυμίζει παλιότερες δεκαετίες. Δηλαδή θα πρέπει ο τρόπος, που σχεδιάζουμε, που χωροθετούνται, που κατασκευάζουμε να είναι διαφορετικός – κι ας κοστίσει λίγο περισσότερο», πρόσθεσε.

«Αν δίνουμε μια μάχη καθημερινά για να βάλουμε περισσότερα δέντρα, που ήταν και για μένα εμβληματικός στόχος και μετά υπάρχει μια εικόνα που κόβονται τα δέντρα χωρίς να ξέρουμε ακριβώς που θα μπούνε και αν θα φυτευτούν, είναι ένα λάθος μήνυμα – και δεν είναι γιατί θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι θέμα επιβίωσης», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Κίνα: Εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Chang’e 6 με προορισμό τη Σελήνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα