ΑΘΗΝΑ
17:22
|
02.05.2024
Γνωστή για την σκληρή της στάση έναντι της Ρωσίας, η Κάγια Κάλας δήλωσε το ενδιαφέρον της για την διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ' ανέβει στο κρεβάτι»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρόθεσή της να υποβάλει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, που αποχωρεί από τη θέση σε έναν χρόνο, εξέφρασε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας.

Χαριτολογώντας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το Politico στην Ουάσιγκτον, η Εσθονή πρωθυπουργός ανέφερε πως άκουσε ότι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα πρέπει να προέρχεται από μια χώρα που εντάχθηκε στη συμμαχία πριν από 20 χρόνια, ξοδεύει το το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα και επίσης να είναι γυναίκα.

Η δήλωση της πρόθεσής της για την ηγεσία της Συμμαχίας, όπως και η επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, έρχονται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη, ειδικά μεταξύ των ηγετών των χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Εσθονία, ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας αμφιταλαντεύεται ολοένα και περισσότερο, εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Δύση θέλει πραγματικά μια γυναίκα να ηγηθεί του ΝΑΤΟ αυτή τη φορά. Μεταξύ των πιθανών διεκδικητών, τα μέσα ενημέρωσης έχουν ονομάσει την Μέτε Φρέντρικσεν, πρωθυπουργό της Δανίας, και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και οι δύο αποτελούν «βαριά χαρτιά» της ευρωπαϊκής πολιτικής, έναντι των οποίων η Κάγια Κάλας, μπορεί να έχει μια ευκαιρία μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πραγματικά ο ηγέτης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να είναι εκπρόσωπος των «νέων» συμμετεχόντων από τα κράτη της Βαλτικής, που είναι και πιο επιθετικές έναντι της Ρωσίας.

Η Κάλας είναι γνωστή για τη ρωσοφοβική και φιλοουκρανική της θέση, και τόσο επιθετική που ακόμα και αναλυτές που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΝΑΤΟ εκτιμούν πως δύσκολα θα διαδεχθεί τον Στόλεντεμπεργκ, καθώς αρκετά μέλη την θεωρούν ιδιαίτερα σκληρή, ενώ άλλες πλευρές επισημαίνουν το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σκάνδαλο γύρω από το όνομά της λόγω επιχειρήσεων του συζύγου της που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για την θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έχει εκδηλώσει και ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014. Η θητεία του επρόκειτο να λήξει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της αδυναμίας των βορειοατλαντικών εταίρων να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί, η θητεία του παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα