ΑΘΗΝΑ
11:13
|
30.04.2024
Στα Κατεχόμενα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβνέτ Γιλμάζ και ο νεοεκλεγείς ηγέτης της αντιπολίτευσης Οζγκούρ Οζέλ.
Τέσσερις δεκαετίες από την καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την σημερινή 40η επέτειο από την παράνομη ανακήρυξη, από τον Ραούφ Ντενκτάς, του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου.

«Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα χρόνια από την παράνομη και καταδικασθείσα από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Στη θλιβερή αυτή επέτειο η Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη συμμόρφωση όλων των κρατών, όπως επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», επισημαίνει και προσθέτει:

«Αποφάσεις με τις οποίες καλούνται όλες οι χώρες να μην αναγνωρίσουν ή βοηθήσουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο την παράνομη οντότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υψηλές επισκέψεις στα Κατεχόμενα

Με αφορμή την 40η επέτειο παράνομης ίδρυσης του ψευδοκράτους, ξεκίνησαν από χθες στα Κατεχόμενα οι «εορτασμοί» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ να κάνει λόγο για «πρόοδο και ανάπτυξη» παρά το διεθνές εμπάργκο και τις πιέσεις.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Τατάρ κατηγόρησε την ελληνοκυπρική πλευρά ότι «διατηρεί αρνητική και ηγεμονική στάση» και αναφέρθηκε σε «λαϊκή υποστήριξη» που έλαβε για την πρόταση λύσης που βασίζεται σε «δύο κυρίαρχα, ισότιμα και ξεχωριστά κράτη» κατά τη διάρκεια των «εκλογών» του 2020, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστήριξη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στις ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προέτρεψε για την παγκόσμια αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον τερματισμό των εμπάργκο.

Εν μέσω περιφερειακών συγκρούσεων και αγώνων εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε, ο κ. Τατάρ εξέφρασε επίσης «την αποφασιστικότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στη Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Μετίν Γκιουράκ, αλλά και ο νέος ηγέτης του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζγκιούρ Οζέλ, συγκαταλέγονται μεταξύ των επισκεπτών που έφτασαν στην Κύπρο για τους «εορτασμούς» της επετείου.

Ως άνθρωπος που η γιαγιά του γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ο παππούς του στα Σκόπια, ως γόνος αυτής της περιοχής, από εδώ και στο εξής θα είμαστε με τα Βαλκάνια και με τους όμορφους Θρακιώτες της χώρας μας, που έχουν ρίζες εδώ, και με τους μετανάστες σε όλη τη γεωγραφία μας. Θα είμαστε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα είμαστε στα Σκόπια, θα είμαστε στην Ελλάδα, θα είμαστε όπου χρειαστεί. Θα διατηρήσουμε κάθε σχέση νωπή, ανέφερε ο κ. Οζέλ.

Η 40η επέτειος της «ίδρυσης» του ψευδοκράτους εορτάστηκε και στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, όπου σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Σαμέτ Σεγίντοφ, είπε ότι έγινε συνήθεια πλέον ο εορτασμός της επετείου «ίδρυσης», και υποστήριξε ότι μετά τη νίκη της χώρας του στο Νακόρνο Καραμπάχ δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες για να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα