ΑΘΗΝΑ
14:03
|
30.04.2024
Επιστρέφει στις προκλητικές δηλώσεις για τα Κατεχόμενα ο Χακάν Φιντάν από το βήμα της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.
Στην Αστάνα για την σύνοδο του OTS ο Χακάν Φιντάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εμμένοντας στην τακτική της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κάλεσε σήμερα Παρασκευή από το βήμα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS) σε στήριξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

«Πρέπει να σταθούμε συλλογικά ενάντια στην άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στους Τουρκοκύπριους», ανέφερε ο Χακάν Φιντάν, μετά τη συνολική του τοποθέτηση στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αστάνα του Καζακστάν, η οποία χαρακτηρίστηκε από την εκτίμησή του ότι «ο τουρκικός κόσμος θεσμοθετεί και εμβαθύνει ολοένα και περισσότερο τη συνεργασία του», περιλαμβάνοντας, προφανώς, σε αυτόν και τα εδάφη που παράνομα κατέχει η Τουρκία στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις και τόνισε τη σημασία του να καταστεί ο Trans-Caspian East-West-Middle Corridor (Μέσος Διάδρομος) που ξεκινά από την Τουρκία και διέρχεται από την περιοχή του Καυκάσου μέσω Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν, διασχίζει την Κασπία Θάλασσα, την Κεντρική Ασία και φτάνει στην Κίνα, πιο ελκυστικός για επενδύσεις.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της μεταφοράς πόρων πέρα από την Κασπία Θάλασσα, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Φιντάν ανέφερε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν», ενώ μιλώντας για τη Γάζα υπογράμμισε ότι η σφαγή αμάχων είναι απαράδεκτη και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

 Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τουρκικό Συμβούλιο, ιδρύθηκε το 2009 ως διακυβερνητικός οργανισμός με μέλη την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ η Ουγγαρία, το Τουρκμενιστάν και το ψευδοκράτος  έχουν καθεστώς παρατηρητή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κομισιόν: Ερευνά την Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Νέα Αριστερά για Βαρτζόπουλο: Η ΝΔ συνεχίζει να προωθεί τον ακροδεξιό λόγο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα