ΑΘΗΝΑ
02:23
|
04.05.2024
Σταμάτησαν το απόγευμα όλες οι τηλεπικοινωνίες λόγω έλλειψης καυσίμων. Επιχειρήσεις του στρατού με μπουλντόζες στα νοσοκομεία αλ-Σίφα και αλ Αχλί.
Νοσοκομείο αλ Σίφα μετά την εισβολή του στρατού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην περαιτέρω κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στην πόλη και στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε σήμερα, 41η μέρα του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός εντείνοντας το ακατάπαυστο σφυροκόπημα αλλά και τον ανηλεή αποκλεισμό του θύλακα σε βάρος των 2,3 εκατομμυρίων αμάχων που δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κερδίσουμε» δήλωσε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς

Σε ομιλία του πριν λίγη ώρα, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε πως «αν ο εχθρός θέλει έναν πόλεμο διαρκείας, η αντοχή μας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη» εκφράζοντας αυτοπεποίθηση πως οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να βγουν νικητές, αντέχοντας τις επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων.

«Τα σχέδια τους κατέρρευσαν, ο εχθρός δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει κανέναν από τους στόχους του ή να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους, εκτός από αυτούς που η αντίσταση αποφασίζει εάν αξίζει να ελευθερωθούν» σχολίασε ο Ισμαήλ Χανίγια.

Ακόμα, ευχαρίστησε τις «δυνάμεις τις αντίστασης» στην ευρύτερη περιοχή, που συνδράμουν στον πόλεμο μέσω «στρατηγικής ισορροπίας», αποφεύγοντας να τις κατονομάσει.

Νέο «μπλακάουτ» στη Λωρίδα της Γάζας

Λίγο πριν τις 17.00 σήμερα το απόγευμα, σταμάτησαν εντελώς όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο εταιρίες που διαχειρίζονται τον τομέα των τηλεπικοινωνιών Paltel και Jawwal ανακοίνωσαν τον τερματισμό παροχής κάθε υπηρεσίας επειδή ξέμειναν εντελώς από καύσιμα. Αυτό επιδεινώνει τις ήδη πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας των πληρωμάτων ασθενοφόρων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ούτε με τις αρμόδιες υπηρεσίες των νοσοκομείων αλλά ούτε και με τους νέους τραυματίες που προκαλούν κάθε τόσο οι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη καυσίμων προκαλεί ευρύτερα προβλήματα. Τόσο σε ό,τι αφορά τους σταθμούς αφαλάτωσης που έχουν σταματήσει εδώ και μέρες επειδή δεν υπάρχουν άλλα καύσιμα, όσο και στους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων σε πολλές πόλεις του θύλακα δημιουργώντας υγειονομικές βόμβες καθώς οι επιδημίες, τα κρούσματα διάρροιας και λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι ήδη σε έξαρση.

«Σημαντικά ευρήματα» στο αλ Σίφα είδε ο Ισραηλινός ΥΠ.ΑΜ.

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε πως οι δυνάμεις του στρατού εντόπισαν στο νοσοκομείο αλ Σίφα «σημαντικά ευρήματα» προειδοποιώντας πως τώρα μπαίνουν στην «επόμενη φάση» της χερσαίας επιχείρησης.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τι εννοούσε για αυτά τα «σημαντικά» ευρήματα. Ωστόσο, εξωραΐζοντας τις επιθετικές επιχειρήσεις του στρατού μέσα στο νοσοκομείο, πρόσθεσε πως αυτές συνεχίζονται «με ακρίβεια, επιλεκτικά, αλλά με πολύ, πολύ αποφασιστικό τρόπο».

Ο Γιοάβ Γκάλαντ πρόσθεσε ότι ο στρατός  ολοκλήρωσε την κατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης της Γάζας «εκκαθαρίζοντας» την περιοχή από κάθε μέλος ή περιουσιακό στοιχείο της Χαμάς. Και κατέληξε: «Η επόμενη φάση έχει αρχίσει».

Μπουλντόζες στο νοσοκομείο αλ Σίφα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς. Σύμφωνα με ισραηλινό ενημερωτικό μέσο, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει πως τα τούνελ της Χαμάς έχουν «χτιστεί» με μπετό από τα μέλη της οργάνωσης και πως ο στρατός θα προσπαθήσει να τα «ανοίξει» με μπουλντόζες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την (ήδη άσχημη) κατάσταση ασθενών, τραυματιών, γιατρών και νοσηλευτών.

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, το επίσημο προφίλ του Ισραηλινού στρατού στο X δημοσίευσε βίντεο με «αποδεικτικά στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιούταν από την Χαμάς, με τους χρήστες της πλατφόρμας να αμφισβητούν την γνησιότητα, τονίζοντας κάποιους παράδοξους ισχυρισμούς στο βίντεο, όπως ότι οι μαχητές τις Χαμάς έκρυβαν όπλα πίσω από μαγνητικό αξονικό τομογράφο.

Το συγκεκριμένο βίντεο, χρειάστηκε να το «κατεβάσει» ο λογαριασμός του στρατού, διότι ξέχασαν να «θολώσουν» τον φορητό υπολογιστή που υποστηρίζουν ότι βρήκαν, όπου στο αρχικό βίντεο φαίνεται πως η επιφάνεια εργασίας ήταν η φωτογραφία μιας ισραηλινής στρατιώτη.


«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

Ένα ολόκληρο κτίριο στο νοσοκομείο αλ-Σίφα- το κτίριο των εξειδικευμένων ιατρείων – έχει υποστεί ολοσχερή ζημιά από το εσωτερικό, εκτός από το ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν μια αποθήκη για φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό μέσα στο νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός κυριολεκτικά το διέλυσε– όλα τα χωρίσματα, οι τοίχοι ανάμεσα στα δωμάτια και όλος ο ιατρικός εξοπλισμός μέσα στο κτίριο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αναφορές για περίπου 200 άτομα που έχουν δεμένα τα μάτια και ανακρίνονται και μεταφέρονται σε άγνωστες περιοχές, ,ε τη μοίρα τους να παραμένει άγνωστη. Μάρτυρες εντός του νοσοκομείου είπαν πως οι ισραηλινοί στρατιώτες ξεκίνησαν να ανακρίνουν 30 άτομα που τους έβγαλαν τα ρούχα και τους μετέφεραν στην αυλή του νοσοκομείου. Περισσότερα άτομα συνελήφθησαν μετά από ανάκριση, τους δέθηκαν τα μάτια και τέθηκαν σε ομάδες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα.

Από την πλευρά του τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο ΠΟΥ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επιδρομή του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία δεν πρέπει να μετατρέπονται σε ζώνες πολέμου, ακόμα και αν το Ισραήλ ψάχνει την ηγεσία της Χαμάς.

Σπάζοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε χθες «παύσεις» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως βάση το αλ-Σίφα και διατείνεται πως οι επιχειρήσεις του σε αυτό είναι μείζον στάδιο του πολέμου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της άλλης πλευράς.

Νέα επιχείρηση του στρατού και στο νοσοκομείο αλ Αχλί

Νωρίς σήμερα το απόγευμα, ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας που παραμένει σε υβριδική λειτουργία, αποκαλύπτοντας την πρόθεση των ισραηλινών δυνάμεων να επαναλάβουν τις ανηλεείς επιθέσεις που έκαναν την Τετάρτη πριν τα χαράματα στο νοσοκομείο αλ Σίφα.

Έφθασαν στην Τουρκία 27 καρκινοπαθείς από τη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν τριάντα ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κατέστη εφικτό να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, έφθασαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Τουρκία για νοσηλεία, μετέδωσε το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τα δυο αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν τους καρκινοπαθείς προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας λίγο μετά τις 00:30 (τοπική ώρα· στις 23:30 χθες ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κότζα, «σαράντα άνθρωποι, είκοσι επτά ασθενείς και δεκατρείς συνοδοί», μεταφέρθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για καρκινοπαθείς που πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω του συνοριακού φυλακίου στη Ράφα, διευκρίνισε.

Ο Κότζα βρισκόταν χθες στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι ασθενείς αναμενόταν να μεταφερθούν στην Τουρκία χάρη σε «συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ», εξήγησε.

Αργότερα επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν Παλαιστίνιοι καρκινοπαθείς και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

Η Σαουδική Αραβία καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα και τον βομβαρδισμό γύρω από ιορδανικό νοσοκομείου πεδίου.

«Το Βασίλειο τονίζει την ανάγκη ενεργοποίησης διεθνών μηχανισμών λογοδοσίας σχετικά με αυτές τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και τις βάναυσες και απάνθρωπες πρακτικές από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, εναντίον παιδιών, γυναικών, πολιτών, υγειονομικών εγκαταστάσεων και ομάδων αρωγής», ανέφερε το υπουργείο στο X.

Ισραήλ: Επίθεση στο σπίτι του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίθεση στο υποτιθέμενο σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Λωρίδα της Γάζας, μολονότι ο τελευταίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Κατάρ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σπίτι «χρησιμοποιήθηκε ως υποδομή τρομοκρατίας και, μεταξύ άλλων, ως τόπος συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων της οργάνωσης».

Ο στρατός έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την αεροπορική επιδρομή.

Δεν είναι σαφές αν βρισκόταν κάποιος στο κτίριο όταν δέχθηκε το πλήγμα.

Η Χαμάς έχει υποστηρίξει δύο φορές στο προηγούμενο διάστημα ότι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν πλήξει δύο σπίτια που ανήκουν στον Χανίγια και την οικογένειά του, αλλά αυτό είναι το πρώτο χτύπημα που επιβεβαιώνεται από τον στρατό.

Σημειώνεται ότι ο Χανίγια βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019 και ζει μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο Κατάρ.

Οι όροι οργανώσεων του ΟΗΕ για τους διαδρόμους αρωγής

Τη σύμφωνη γνώμη των εμπόλεμων πλευρών προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία «ασφαλών» ανθρωπιστικών «διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να εξασφαλιστεί η διανομή βοήθειας χωρίς νέα πλήγματα σε αμάχους, απαίτησαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα το απόγευμα οι επικεφαλής 11 οργανισμών του ΟΗΕ όπως ο Μάρτιν Γκρίφιθς (από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Υποθέσεων) και ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) τονίζουν πως δεν θα συμμετάσχουν στη δημιουργία «καμίας ασφαλούς ζώνης στη Γάζα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, αν δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια και (την κάλυψη) βασικών αναγκών και αν δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που θα επιβλέπει την εφαρμογή της».

Μπάιντεν: Η επιχείρηση στη Γάζα θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα μπορεί να δολοφονεί Ισραηλινούς

Το χρονικό ορίζοντα της επιχείρησης στη Γάζα έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον απόηχο της συνάντησή του με τον Κινέζο προέδρο Σι Τζινπίνγκ στον οποίο άσκησε πιέσεις ώστε να παρέμβει προκειμένου το Ιράν να μην διευρύνει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, μετά το σοκαριστικό μακελειό της 7ης Οκτωβρίου σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ, «θα τελειώσει όταν η Χαμάς δεν θα διατηρεί πλέον την ικανότητα να δολοφονεί, να κακοποιεί και να κάνει φρικτά πράγματα στους Ισραηλινούς».

Ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του πρόσθεσε ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει «την υποχρέωση να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή όταν προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους του. Η Χαμάς δήλωσε ότι σχεδιάζει να επιτεθεί ξανά σε Ισραηλινούς και αυτό είναι τρομερό δίλημμα».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρά τις έντονες πιέσεις συνεχίζει να απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εναντίον της Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ενώ πιέζει για πιο βραχυπρόθεσμες ανθρωπιστικές παύσεις και διαβεβαιώνει ότι αναμένει από το Ισραήλ να τηρεί τους κανόνες του πολέμου κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα