ΑΘΗΝΑ
13:42
|
02.05.2024
Έως και 150 άτομα περικύκλωσαν τη Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Τσερκάσκι. Προπηλάκισαν πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο νοσοκομείο ο ιερέας της μονής.
Οι επιτιθέμενοι αναγνωρίστηκαν ως μέλη του Εθνικού Σώματος, μία ακροδεξιά πολιτική ομάδα, δημιούργημα του τάγματος Αζόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουκρανοί εθνικιστές επιτέθηκαν σε μοναστήρι, προπηλακίζοντας και τραυματίζοντας πιστούς, κατά τη διάρκεια της προσευχή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 150 άνδρες με ενδυμασία παραλλαγής, συνοδευόμενοι από την αστυνομία, περικύκλωσαν τις πρωινές ώρες της 20ης Νοεμβρίου τη Μονή Γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην περιοχή του Τσερκάσκι. Σύντομα άρχισαν να σκαρφαλώνουν τα κάγκελα και να επιτίθεται φυσικά και λεκτικά στους ενορίτες.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, περίπου τέσσερις πιστοί τραυματίστηκαν, με τον ιερέα του μοναστηρίου, να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Τοπικοί μάρτυρες αναφέρουν επιπλέον, πως οι δράστες, οι οποίοι έχουν καταλάβει τη Μονή, σπάσανε παράθυρα, πέταξαν έξω πράγματα και κλέψανε περιουσιακά στοιχεία από το χώρο. Την ίδια στιγμή, όσοι πιστοί προσπάθησαν να καταγράψουν τα γεγονότα, δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις, τόσο από τους δράστες όσο και από την αστυνομία, με την απαίτηση να διαγραφούν τα υλικά που βρίσκονταν στα κινητά.

Όπως αναφέρει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι επιτιθέμενοι αναγνωρίστηκαν ως μέλη του Εθνικού Σώματος, μία ακροδεξιά πολιτική ομάδα, δημιούργημα του τάγματος Αζόφ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δράστες είναι υποστηρικτές της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU).Μάλιστα, έπειτα από την κατάληψη της Μονής, κάποια μέλη του Εθνικού Σώματος, απέκλεισαν και το νοσοκομείο όπου βρίσκονταν οι τραυματίες, εμποδίζοντας την είσοδο ακόμη και σε γιατρούς.

Τέτοιου τύπου επιθέσεις, που έχουν λάβει πλέον χαρακτήρα θρησκευτικής δίωξης, δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η συγκεκριμένη μορφή δράσης έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η παραδοσιακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, κατηγορείται για ρωσόφιλη στάση. Ωστόσο, η ίδια έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο, καταδικάζοντας τον από την πρώτη στιγμή της έναρξης του.

Το θρησκευτικό σχίσμα στην Ουκρανία, έπειτα από τον Τόμο, έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες επιθέσεις σε μονές που υπάγονται στην παραδοσιακή Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία μάλιστα διαθέτει και τη μαζικότερη υποστήριξη πιστών. Πλέον, καταγράφονται όλο και πιο συχνά επιθέσεις σε εκκλησίες, με ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς να καταλαμβάνουν βίαια Μονές. Τα κρατικά όργανα όχι μόνο δείχνουν ανοχή σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά τις υποβοηθούν κιόλας, καθώς δεν είναι λίγα τα νομοσχέδια και τα τελεσίγραφα της ουκρανικής κυβέρνησης, που στοχεύουν στην πλήρη διάλυση της παραδοσιακής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα.

Τέτοιου είδους βίαιες καταστάσεις έχουν μετατραπεί σε καθημερινότητα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Ουκρανίας και αποτελούν δείγμα μίας πολιτικής και κοινωνικής εκκαθάρισης που συμβαίνει από το καθεστώς Ζελένσκι. Αρκετές φορές μάλιστα, τέτοιες επιθέσεις δεν φτάνουν καν στη δημόσια σφαίρα.

Πηγή πληροφοριών: https://news.church.ua/2023/11/20/ocu-supporters-brutally-beat-up-a-priest-and-uoc-believers-during-the-seizure-of-a-monastery-in-cherkasy-video/?lang=en

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα