ΑΘΗΝΑ
07:26
|
01.05.2024
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 2,1%, από 1,1% φέτος, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον περίπου 2 δισ. ευρώ,
Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, κατατίθεται σήμερα το πρωί στη Βουλή, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στην πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις και την αντιπολίτευση για νέα φοροκαταιγίδα 6,2 δισ. επιπλέον φόρων και αυξήσεις στον ΦΠΑ, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%, από 1,1% φέτος.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματικών που χαρακτηρίζουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «έκτρωμα» και καλούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν αύριοΤετάρτη 22 Νοέμβρη, με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τονίζουν κυβερνητικές πηγές που κάνουν λόγο για μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά.

Αντιπολιτευόμενες πηγές όμως τονίζουν ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. (από 22,1 τον περασμένο χρόνο) και γιγάντωση των άμεσων φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία 13δισ. ευρώ (1,7 περισσότερα από πέρσι), ενώ για τα νομικά πρόσωπα προβλέπονται έσοδα αυξημένα κατά περίπου 2 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει από την αρχή της χρονιάς να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 13% σε 24%, προκαλώντας την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατο Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων που προβλέπει νέο κύμα ανατιμήσεων, επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα