ΑΘΗΝΑ
06:10
|
07.05.2024
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι μια δίκαιη και μόνιμη λύση απαιτεί «την εξασφάλιση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».
Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε προκλητικές αναφορές περί «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη, προχώρησε για μια ακόμα φορά χθες η Άγκυρα, διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Μιλώντας χθες, στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν, τόνισε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση, αλλά η Άγκυρα «θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με επιμέλεια».

«Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των ομογενών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και τις διεθνείς συμβάσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργούς Εξωτερικών είπε ότι μια δίκαιη και μόνιμη λύση απαιτεί «την εξασφάλιση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».

Μη παραλείποντας για μια ακόμα φορά να χαρακτηρίσει «κράτος» τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου, τόνισε ότι «εάν υπάρξει διαπραγμάτευση, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, και τα καθεστώτα και των δύο μερών θα εξισωθούν πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα