ΑΘΗΝΑ
13:06
|
17.05.2024
Η Σεούλ ανέστειλε εν μέρει τη διακορεατική στρατιωτική συμφωνία  του 2018 και σκοπεύει να αρχίσει ξανά τις δραστηριότητες εναέριας επιτήρησης στα σύνορα.
Την επιτυχή εκτόξευση ανακοίνωσε η Πιονγκγιάνγκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην απόφαση να αναστείλει, εν μέρει, την συνολική διακορεατική στρατιωτική συμφωνία του 2018, προχώρησε η Νότια Κορέα μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι έθεσε σε τροχιά τον στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, Malligyong-1.

Ο Χέο Τάε-κεούν, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, ανέφερε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης ότι η τελευταία εκτόξευση δορυφόρου του Βορρά δεν ήταν μόνο μια ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και «μια σοβαρή πρόκληση που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια».

Ο Χέο είπε ότι η Νότια Κορέα θα απαντήσει με μερική αναστολή της διακορεατικής συμφωνίας για τη μείωση της έντασης του 2018 και θα επαναλάβει τις δραστηριότητες εναέριας επιτήρησης στα σύνορα και πρόσθεσε ότι με βάση τη σταθερή στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα «θα τιμωρήσει άμεσα και σθεναρά» τη Βόρεια Κορέα.

Η συμφωνία του 2018, που επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βραχύβιας εποχής συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών, δημιούργησε ζώνες ασφαλείας και απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκος των πολύ οχυρωμένων συνόρων. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι Κορεάτες έπρεπε να σταματήσουν την αεροπορική αναγνώριση της πρώτης γραμμής μεταξύ τους και τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά και να αφαιρέσουν ορισμένες από τις θέσεις φρουράς και τις νάρκες ξηράς σε συνοριακές περιοχές.

Ο ισχυρισμός του Βορρά για την επιτυχή εκτόξευση του στρατιωτικού δορυφόρου, δεν έχει επαληθευτεί ακόμα από άλλη πηγή, καθώς το Πεντάγωνο δήλωσε ότι εξακολουθεί να αξιολογεί τα δεδομένα, ενώ η Ιαπωνία ανέφερε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί πως ο βορειοκορεατικός δορυφόρος μπήκε σε τροχιά. 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν γρήγορα την εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, η οποία πιστεύουν ότι είχε σκοπό να βελτιώσει την πυραυλική τεχνολογία της χώρας καθώς και να δημιουργήσει ένα διαστημικό σύστημα επιτήρησης.

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι έχει κυριαρχικά, νόμιμα δικαιώματα να εκτοξεύει κατασκοπευτικούς δορυφόρους για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «εντεινόμενες απειλές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ». Ωστόσο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξακολουθούν να απαγορεύουν οποιαδήποτε εκτόξευση δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, θεωρώντας πως πρόκειται για προκάλυμμα για τη δοκιμή της τεχνολογίας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα