ΑΘΗΝΑ
16:32
|
06.05.2024
Παίρνει τα μέτρα της η Ιαπωνία και καταγγέλλει σχέδια της Πιονγκγιάνγκ που παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τρίτη απόπειρα μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ενόψει της ανακοίνωσης της Βόρειας Κορέας πως σκοπεύει να εκτοξεύσει δορυφόρο μεταξύ 22ας Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου, έδωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Τα αμυντικά συστήματα της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών Aegis και των πυραύλων αεράμυνας PAC-3, είναι έτοιμα εάν προκύψει οποιαδήποτε «απροσδόκητη κατάσταση», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η εκτόξευση θα παραβιάσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ακόμα κι αν ο σκοπός είναι η εκτόξευση ενός δορυφόρου, η χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση μιας σειράς ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είναι επίσης ένα θέμα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Τόκιο θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για τη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και σε τριμερή μορφή με τη συμμετοχή της Νότιας Κορέας.

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα είχε ενημερώσει την Ιαπωνική Ακτοφυλακή για το σχέδιό της να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου.

Στις 19 Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σιν Γον-σικ, ανέφερε ότι η Πιονγκγιάνγκ είναι πιθανό να εκτοξεύσει τον πρώτο της δορυφόρο αναγνώρισης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να προλάβει την Σεούλ, η οποία πρόκειται να θέσει τον πρώτο της στρατιωτικό δορυφόρο σε τροχιά στις 30 Νοεμβρίου. Ο πρώτος στρατιωτικός δορυφόρος της Νότιας Κορέας θα εκτοξευθεί μέσω ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9 από τη διαστημική βάση των ΗΠΑ Vandenberg.

Η Βόρεια Κορέα έκανε δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες να εκτοξεύσει τον πρώτο της δορυφόρο αναγνώρισης τον Μάιο και τον Αύγουστο και ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τρίτη προσπάθεια τον Οκτώβριο, που τελικά δεν υλοποιήθηκε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα