ΑΘΗΝΑ
02:11
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, ενώ άλλοι εννέα στο Νουσεϊράτ, με τον ισραηλινό στρατό να επιτίθεται και σε Δυτική Όχθη.
Βομβαρδισμένη γειτονιά στη Λωρίδα της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού ακόμα και την ύστατη στιγμή.

Οι βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε συγκροτήματα νοσοκομείων και σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Λωρίδας της Γάζας δεν σταμάτησαν σχεδόν όλη τη νύχτα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων.

Υπάρχουν αναφορές για ισραηλινές επιθέσεις κοντά στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα.

Επιθέσεις δέχεται συνεχώς και το Ινδονησιακό νοσοκομείο, για το οποίο το Ισραήλ έχει διατάξει άμεση εκκένωση, παρά το γεγονός ότι μέσα υπάρχουν εκατοντάδες τραυματισμένοι και ασθενείς.

Η διοίκηση του ινδονησιακού νοσοκομείου στη Γάζα ανέφερε ότι έλαβε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα WhatsApp από τις ισραηλινές δυνάμεις που διέταξαν την εκκένωση της ιατρικής εγκατάστασης, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Η διοίκηση του νοσοκομείου δήλωσε ότι η απειλή έχει πυροδοτήσει «μια κατάσταση πανικού» μεταξύ εκείνων που βρίσκονται ακόμα μέσα στο νοσοκομείο, εν μέσω φόβου επανάληψης των γεγονότων στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το ινδονησιακό νοσοκομείο δέχτηκε ισραηλινά πυρά τις τελευταίες ημέρες. Το απόγευμα της Δευτέρας, τουλάχιστον 100 τραυματίες και άρρωστοι μεταφέρθηκαν από το υγειονομικό κέντρο – το οποίο τώρα περικυκλώνεται από ισραηλινά τανκς – στο ιατρικό συγκρότημα Νασέρ στο Χαν Γιουνίς.

Ταυτόχρονα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν πως τρεις γιατροί σκοτώθηκαν μετά από επίθεση στο νοσοκομείο Al Awda, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα.

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης σε μια νέα σφαγή που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στοχεύοντας ένα σπίτι στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανταποκριτής της WAFA, επικαλούμενος ιατρικές πηγές, ανέφερε ότι εννέα πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού σε σπίτι ιδιοκτησίας της οικογένειας Αγιάς στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Ασθενοφόρα στο αλ-Σίφα

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι 14 ασθενοφόρα έφτασαν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα της Γάζας για την απομάκρυνση ασθενών. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Νέες επιθέσεις στην Τζαμπαλίγια

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέχισαν το αιματοκύλισμα σήμερα τα ξημερώματα, σκοτώνοντας περισσότερους από 60 ανθρώπους από τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βορειοανατολική Γάζα, σύμφωνα με πηγές.

Ο αριθμός των νεκρών ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχικής επίθεσης κατά της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 14.100, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.840 παιδιών και 3.920 γυναικών, επιπλέον των 33.000 τραυματιών και περισσότερων από 6.800 αγνοουμένων, οι περισσότεροι από αυτούς να είναι 4.500 παιδιά και γυναίκες.

Επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, νωρίτερα την Τετάρτη, όταν ένα drone του ισραηλινού στρατού κατοχής βομβάρδισε σπίτι και συγκεντρώσεις αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρεμ, βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Οχήματα του ισραηλινού στρατού βρίσκονταν στις εισόδους του καταυλισμού, καθώς δύο μπουλντόζες εισέβαλαν στην περιοχή, ενώ σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις.

Οι κατοχικές μπουλντόζες έκλεισαν την είσοδο του καταυλισμού από την πλευρά της οδού Muqata με οδοφράγματα, κατέστρεψαν τους δρόμους και τις γειτονιές του στρατοπέδου, προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στις υποδομές και τις περιουσίες των πολιτών και ανατίναξαν ένα δωμάτιο στη γειτονιά Balouneh στο στη μέση του καταυλισμού.

Ο ανταποκριτής της WAFA και τοπικές πηγές στον καταυλισμό επιβεβαίωσαν ότι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν -αυτό χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από πηγές του υπουργείου υγείας-, ως αποτέλεσμα της πολιορκίας των νοσοκομείων του Τουλκάρεμ από τις δυνάμεις κατοχής και των προσπαθειών τους να απαγάγουν τα σώματά τους και να κρατήσουν τους τραυματίες.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κατοχικό drone βομβάρδισε με δύο πυραύλους ένα σπίτι στη συνοικία Al-Balawneh στο στρατόπεδο Τουλκάρεμ, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις νεαρούς άνδρες, ενώ αργότερα βομβάρδισε συγκεντρώσεις πολιτών.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις κατοχής επέβαλαν πολιορκία στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Thabet Thabet στην πόλη Τουλκάρεμ και εμπόδισαν τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες για θεραπεία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν επίσης ότι ο στρατός κατοχής κυνήγησε τα ασθενοφόρα και παρεμπόδισε το έργο τους, όπως το να κινηθούν ελεύθερα.

Οι δυνάμεις κατοχής περικύκλωσαν το Ειδικό Νοσοκομείο Al-Israa, εισέβαλαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών κοντά στο νοσοκομείο Thabet και έψαξαν τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ελπίζει ότι η εκεχειρία θα τερματίσει τον πόλεμο

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι λέει ότι ελπίζει η συμφωνία για την καθιέρωση τετραημερούς εκεχειρίας στη Γάζα θα οδηγήσει σε συνολικές ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Ευχαριστούμε τους εταίρους μας για τη συμβολή τους στη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, με επικεφαλής την Αίγυπτο και την Ουάσιγκτον», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ, η οποία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα