ΑΘΗΝΑ
19:23
|
02.05.2024
Εγκρίθηκε από το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο το σχέδιο συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ικανοποίηση Μπάιντεν και Αμπάς.
Εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων με την παράλληλη αποφυλάκιση Παλαιστινίων μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες ακατάπαυστων βομβαρδισμών και πυρών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας. Μια συμφωνία για εκεχειρία 4 ημερών, που επετεύχθη πάνω στις σορούς 14.000 και πλέον Παλαιστινίων, ανάμεσά τους περισσότερα από 5.000 παιδιά.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (…) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση της ηγεσίας του Ισραήλ.

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι 50 Ισραηλινοί όμηροι σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός. «Η απελευθέρωση κάθε 10 επιπλέον ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μια επιπλέον ημέρα παύσης του πυρός», τονίζεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής ηγεσίας. Πάντως, επισήμως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με τουλάχιστον 13 μητέρες που απήχθησαν από τη Χαμάς.

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία των προς απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχείων των Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων στα σπίτια τους.  

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα ονόματα 300 κρατούμενων, αριθμός διπλάσιος από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Ικανοποίηση στις τάξεις της Χαμάς

Η Χαμάς, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία προβλέπει την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων -κυρίως γυναίκες και παιδιά- από τις φυλακές του Ισραήλ. Επιπλέον, αναμένεται να δοθεί το πράσινο για την έλευση εκατοντάδων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ. «Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε το παλαιστινιακό κίνημα.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Χαμάς αναφέρει ότι βάσει της συμφωνίας από αύριο Πέμπτη και για όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας σταματούν οι πτήσεις πάνω από τη νότια Γάζα αλλά και για έξι ώρες την ημέρα (από 10.00 έως 16.00) πάνω από τη βόρεια Γάζα.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Al Jazeera, ότι η ομάδα δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο ή στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας θα αντιμετωπιστεί με απάντηση από τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον της Χαμάς   

Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ικανοποιημένος και ευγνώμων ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε «υπέρμετρα ευγνώμων» που ορισμένοι από τους ομήρους, οι οποίοι έχουν υποστεί μια «ανείπωτη δοκιμασία μετά από τόσες εβδομάδες αιχμαλωσίας» θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για εκεχειρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης τις ηγεσίες των Κατάρ και Αιγύπτου για την «κρίσιμη» συνδρομή της στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι εκτιμά τη «δέσμευση» του κ. Νετανιάχου να στηρίξει την ολιγοήμερη παύση του πυρός. «Είναι υψίστης σημασίας να εφαρμοστούν όλες οι παράμετροι αυτής της συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν.  

Ευρύτερες λύσεις επιθυμεί ο Μαχμούντ Αμπάς

Την ικανοποίησή του για συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς εξέφρασε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η κυβέρνηση του Αμπάς, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, «εκτιμά τις προσπάθειες (μεσολάβησης) του Κατάρ και της Αιγύπτου», επιθυμεί παρατεταμένη εκεχειρία με το Ισραήλ και «την εφαρμογή πολιτικής λύσης με βάση τη διεθνή νομιμότητα», σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Χουσέιν αλ Σέιχ, ανώτερου συμβούλου του Παλαιστίνιου προέδρου.

Προσωρινή παύση πυρός στην Χαν Γουνίς

Εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε προ ολίγου την εφαρμογή «μερικής κατάπαυσης του πυρός σε δύο περιοχές της Χαν Γουνίς (πόλης της Γάζας)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσε η παύση πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι στις περιοχές Τζουράτ αλ-Λοτ και Μπατν αλ-Σαμίν.  

Πολιτικοί χαιρετίζουν τη συμφωνία

-Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων και στην παύση των εχθροπραξιών και θα επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος σε κοινή συνάντηση στα Σκόπια με τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ από τα Δυτικά Βαλκάνια.

-Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε με ηλεκτρονικό του μήνυμα την συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και για μία ανθρωπιστική εκεχειρία. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου όλοι οι όμηροι απελευθερωθούν», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία, που ανακοινώθηκε, θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

-Τη συμφωνία χαιρετίζει και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Συμμερίζομαι τη χαρά των οικογενειών που σύντομα θα μπορούν να αγκαλιάσουν ξανά τους αγαπημένους τους. Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που εργάστηκαν ακούραστα μέσω της διπλωματικής οδού τις τελευταίες εβδομάδες για να μεσολαβήσουν σε αυτήν τη συμφωνία», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε γραπτή δήλωσή της. Ταυτόχρονα, καλεί «την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους και να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια».

Η ίδια επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για ένα ανθρωπιστικό κύμα στη Γάζα». «Ζήτησα από τον Επίτροπο Γιάνες Λέναρσιτς να ενισχύσει περαιτέρω αποστολές στη Γάζα το συντομότερο δυνατό για να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση», καταλήγει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

-Τέλος και η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία, στην οποία κατέληξαν η ισραηλινή κυβέρνηση και η Χαμάς και δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη προόδου προς μια διευθέτηση.

«Αυτή είναι η πρώτη καλή είδηση από τη Γάζα εδώ και πολύ καιρό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες έκαναν έκκληση για εκεχειρία και ανθρωπιστικές παύσεις γιατί μόνο με βάση τέτοιες παύσεις μπορούν να δομηθούν μελλοντικές απόπειρες για μια βιώσιμη διευθέτηση».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή το φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Βούλα: Μια νεκρή και ένας τραυματίας από παράσυρση με μηχανή

Ένα νέο προηγούμενο: Για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μ. Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα