ΑΘΗΝΑ
16:19
|
28.04.2024
Αναβλήθηκε για τουλάχιστον μία μέρα η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς. Νέες επιδρομές σε Γάζα, ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο. Υπό κράτηση ο διοικητής του αλ-Σίφα.
Η εικόνα της Γάζας από τα νότια σύνορά της με το Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός, διάρκειας τεσσάρων ημερών, δεν θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στις 10 η ώρα το πρωί, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία πού σύναψε το Ισραήλ με το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς.

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με τη Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή (24/11), διαμηνύουν ισραηλινές πηγές. Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κανένας από τους δύο δεν έδωσε εξηγήσεις. Πάντως η ανταποκρίτρια του BBC στην Ιερουσαλήμ μετέδωσε προ ολίγου ότι οι Ισραηλινοί θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας αύριο Παρασκευή και ότι η σημερινή καθυστερήση οφείλεται καθαρά σε διαχειριστικές εκκρεμότητες για την ανταλλαγή των ομήρων. Την ίδια εκτίμηση έκανε Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο AFP λέγοντας πως η αναβολή αποφασίστηκε ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για «τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.

Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το σήμερα μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00. Η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους 50 ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η επιχείρηση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου με εκατοντάδες νεκρούς και ομήρους. Ακολούθησαν τα πρωτοφανή σε δύναμη πυρός αντίποινα του Ισραήλ κατά κυρίως αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά.

Περισσότεροι από 50 νεκροί, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας στη Γάζα

Οι επιδρομές και οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα συνεχίζονται. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι δεκάδες άμαχοι έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ίδιες οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι έβαλαν κατά 300 φερομένων στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγάντ αλ-Μαλίκι δήλωσε ότι οι 52 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα το πρωί της Τετάρτης 22/11 ήταν όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας. «Μόλις σήμερα το πρωί, η οικογένεια Καντούρα της Τζαμπαλίγια ξεκληρίστηκε, σκοτώθηκε», είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο. «Έχω εδώ όλα τα ονόματά τους. Νεκροί όλοι από τον παππού μέχρι τα εγγόνια».

Νεκροί και στη Συρία

Δύο Σύροι έχασαν τη ζωή τους χθες Τετάρτη σε ισραηλινά πλήγματα κοντά στη Δαμασκό με στόχο εγκαταστάσεις της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε εξάλλου πως παραμένουν εκτός λειτουργίας από την 22η Οκτωβρίου τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, που βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ· πρόκειται για το πιο μακρόχρονο κλείσιμό τους από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε από την πλευρά του ότι «τέτοιες εγκληματικές ενέργειες (…) απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Νεκρός γιος ανώτατου στελέχους της Χεζμπολάχ και νέα ένταση στον Λίβανο

Ο γιος του Μοχάμεντ Ράαντ, εξέχοντος στελέχους της Χεζμπολάχ, εκλεγμένου στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, σκοτώθηκε χθες Τετάρτη σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της λιβανέζικης επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο οικογενειακό περιβάλλον του.

Ο γιος του κ. Ράαντ -του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ στη λιβανέζικη Βουλή- «σκοτώθηκε, μαζί με άλλα μέλη» του σιιτικού κινήματος σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον σπιτιού στο χωριό Μπέιτ Γιαχούν, διευκρίνισε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση μέχρι στιγμής για το πλήγμα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε χθες βράδυ πως «αεροπορική επίθεση που εξαπολύθηκε από τον ισραηλινό εχθρό (…) εναντίον σπιτιού στο Μπέιτ Γιαχούν σκότωσε τέσσερις ανθρώπους» και τραυμάτισε άλλους, χωρίς να κατονομάσει τα θύματα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, IDF, ανακοίνωσε μέσω X νέες ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με το Ισραήλ. Ανέφερε επίσης ότι μαχητικό τους αεροσκάφος «εντόπισε και βομβάρδισε» διμοιρία αντιαρματικών στην περιοχή Ζεράιτ.

Από πλευράς Χεζμπολάχ ανακοινώθηκε ότι εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 48 ρουκέτες προς την πλευρά της Άνω Γαλιλαίας του βορείου Ισραήλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα ομόλογό του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα το βράδυ της Τετάρτης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν για τη συμφωνηθείσα εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους για να σταματήσει η επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα και τα περίχωρά της, και να τηρηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για ανθρωπιστική εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον συζήτησαν για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης», μετέδωσε το SPA.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας «τόνισε την κατηγορηματική απόρριψη από το βασίλειο του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας, καθώς και ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να κινηθεί σοβαρά και αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσει όλες τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και τις επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από το Ισραήλ, σύμφωνα με το SPA.

Σε μια άλλη εξέλιξη σε διπλωματικό επίπεδο ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, έφτασε σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες τόσο με την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή πλευρά για τη συμφωνία εκεχειρίας.

Με αλεξίσφαιρο γιλέκο και συνοδεία στελεχών του ισραηλινού στρατού ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέφθηκε το κιμπούτζ Be’eri, εκ των στόχων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Ήθελα να δω ιδίοις όμμασι την τρομακτική φύση των επιθέσεων που δεχθήκατε», είπε ο Κάμερον σήμερα με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών και κάλεσε τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι πρέπει για να εφαρμοστεί η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.

Κατάρ: Η δουλειά μας δεν τελείωσε

«Η δουλειά μας δεν τελείωσε» δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, CNN ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, Μοχάμεντ αλ-Χουλαΐφι. «Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε και με τις δύο πλευρές για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προς αναζήτηση μιας κατάπαυσης πυρός διαρκείας», πρόσθεσε ο Καταριανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος δήλωσε πιο αισιόδοξος σήμερα μετά τη συμφωνία με τη Χαμάς καθώς, όπως τόνισε, «αρχικά οι Ισραηλινοί δεν ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν ούτε για μια προσωρινή παύση του πυρός».

Συλλήψεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Ο στρατός του Ισραήλ φέρεται να έχει συλλάβει τον διοικητή του νοσοκομείου αλ-Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομειακού συγκροτήματος της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και στελέχη του ιατρικού προσωπικού. Ο Μουχαμάντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους γιατρούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, ο Χαλίντ Αμπού Σάμρα, επικεφαλής τμήματος του νοσοκομείου αλ-Σίφα της Λωρίδας της Γάζας.

Στο μεταξύ στη Δυτική Όχθη παλαιστινιακή οργάνωση κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ συνέλαβαν τουλάχιστον 90 άτομα, τα 36 μόνο από από ένα χωριό, ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Αρούμπ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με το δίκτυτο Al Jazeera, είναι πρώην κρατούμενοι του κράτους του Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα