ΑΘΗΝΑ
08:46
|
02.05.2024
«Αν υπάρξει κομματική πειθαρχία, θα παραιτηθώ», είπε ο υπουργός Επικρατείας ενώ το κυβερνών κόμμα προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Κάθετος και... συνεπής με την ιστορία του ο Μάκης Βορίδης, πρώην ΛΑΟΣ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στα ζητήματα της συνειδήσεως δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνεις υποχρεωτικά αυτό, δεν μπορώ να το κάνω», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς αν θα υπέβαλε την παραίτησή του εφόσον δεν ίσχυε ψήφος κατά συνείδηση για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες τρέχει άμεσα το κυβερνών κόμμα προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο κ. Βαρίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν έχει αποφασίσει τη χρονική στιγμή εκδηλώσεως της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Είναι στην κρίση του πρωθυπουργού. Δεν έχω κάτι να προσθέσω σε όσα έχω πει, ισχύουν οι θέσεις μου». Επέμεινε, δε, πως «όποτε το κρίνει ο πρωθυπουργός, θα ανοίξει η συζήτηση». Ερωτηθείς αν το βασικό πρόβλημα είναι η τεκνοθεσία ή ο γάμος, απάντησε: «Είναι θέματα και τα δύο. Είμαι αντίθετος και στα δύο».

Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατούσε εφόσον αιρόταν το ζήτημα της τεκνοθεσίας, είπε: «Αυτή τη στιγμή για τη ρύθμιση των νομικών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων, συντρόφων, συζύγων, οτιδήποτε, υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο εξομοιώνει πλήρως τη νομική σχέση με τις νομικές συνέπειες του γάμου. Αν είναι ρυθμισμένες, ποια είναι η προστιθέμενη αξία ως προς το νομικό μέρος;».

Ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι «δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση, θέλω να την κάνω όταν και αν ανοίξει το θέμα». Σημείωσε επιπλέον ότι «το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε το ζήτημα της ισότητας και της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση που υπάρχει κράτος που δεν έχει αναγνωρίσει τον γάμο. Τι είπε το δικαστήριο; Ότι ο γάμος είναι θεσμός που κυρίως αφορά τα ζητήματα της οικογένειας και επομένως, σε περίπτωση μη θεσπίσεώς του, δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση της αρχής της ισότητας. Εναπόκειται στο κράτος να αποφασίσει ό,τι θέλει να αποφασίσει».

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Βορίδη αν υπάρχουν και άλλοι στη κυβερνώσα παράταξη που διαφωνούν και ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Κάποιοι έχουν μιλήσει». «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο η επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός, είναι ότι θα επιτρέψει στους βουλευτές της Ν.Δ. να εκφραστούν κατά συνείδηση και δεν θα τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Θα ισχύει από ό,τι καταλαβαίνω και στους υπουργούς. Υπάρχει αυτή η κατεύθυνση. Όταν και αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, αυτή η κουβέντα θα γίνει» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί εφόσον δεν ισχύει ψήφος κατά συνείδηση για υπουργούς. «Στα ζητήματα της συνειδήσεως δεν μπορώ να κάνω πίσω. Αν κάποιος μου πει ότι πρέπει να το κάνεις υποχρεωτικά αυτό, δεν μπορώ να το κάνω αυτό», ξεκαθάρισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα