ΑΘΗΝΑ
15:41
|
22.11.2024
Ελπίζει ότι η Αρμενία δεν αλλάζει τον άξονα της εξωτερικής της πολιτικής και παραμένει στρατηγικός εταίρος.
Οι ηγέτες του Οργανισμού συναντήθηκαν χθες στο Μινσκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία της Αρμενίας από τη Σύνοδο Κορυφής του μετασοβιετικού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Μινσκ, ενώ ο Οργανισμός ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της συμμετοχής του Ερεβάν στις διαδικασίες του, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), όπου συμμετέχουν η Ρωσία και άλλες πέντε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, τα στενότερα δηλαδή συνδεόμενα με τη Ρωσία κράτη, «συνεχίζει το έργο του», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-1», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η Αρμενία δεν αλλάζει τον άξονα της εξωτερικής της πολιτικής, παραμένει σύμμαχός μας, στρατηγικός μας εταίρος, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αλληλεπίδρασης σε πολυμερή σχήματα. Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε μαζί τους».

Νωρίτερα ο οικοδεσπότης της Συνόδου, πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε κατά τη διάρκεια της ολομέλειάς της ότι συζητήθηκε η κατάσταση στον Καύκασο και «ορισμένες δυσαρέσκειες» ενός από τα μέλη του Συμφώνου και οι συμμετέχοντες πέντε αρχηγοί κρατών, που συνυπέγραψαν 15 έγγραφα και συμφωνίες για την περαιτέρω συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, κατέληξαν «στο ενιαίο συμπέρασμα ότι προβληματικά ζητήματα πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν, εάν έχουμε σκοπό να τα επιλύσουμε, τότε χρειάζεται να επιλύονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι να κάνουμε διαβήματα χωρίς λόγο».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι ηγέτες του Συμφώνου «εξέφρασαν ορισμένη γνώμη, ευχή, ότι το πιθανότερο στην Αγία Πετρούπολη, στην οικονομική Σύνοδο θα δούμε τους Αρμένιους φίλους μας», αναφερόμενος στην προγραμματισμένη απολογιστική Σύνοδο της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και της Ευρασιατικής Οικονομικής Συνεργασίας, που θα φιλοξενήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Κατά τον Λουκασένκο και μόνο το γεγονός ότι οι ηγέτες Καζακστάν, Κιργκιστάν, Λευκορωσίας, Ρωσίας, Τατζικιστάν συγκεντρώθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι «δείχνει ότι αντιδρούμε επαρκώς και αξιολογούμε τις προκλήσεις της εποχής και είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Σημείωσε επίσης ότι «το γεγονός πως ορισμένοι από τους εταίρους μας είναι θυελλώδεις και στις δημόσιες δηλώσεις τους και στις ενέργειές τους, που έχουν προκλητική συμπεριφορά, είναι πρωτίστως δικό τους πρόβλημα. Θα πω ένα πράγμα: εάν υπάρχουν αξιώσεις, τότε πρέπει κανείς να τις εκφράζει κοιτάζοντας ο ένας στα μάτια τον άλλο και όχι να συνομιλεί μέσω διαρροών στα ΜΜΕ», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Λευκορώσου προέδρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις κορυφής πραγματοποιούνται ακριβώς για να συζητηθούν όλα τα οξυμμένα ζητήματα και να βρεθούν λύσεις. «Ενώ το να δημιουργούν μια κατάσταση σύγκρουσης, κάνοντας δώρο σε εκείνους, που δεν ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της ασφάλειας των κρατών μελών του ΟΣΣΑ, μπορούν μόνο πρόσκαιροι πολιτικοί. Αυτό είναι ανεύθυνο και κοντόφθαλμο», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «παρ’ όλα ταύτα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες στη ζώνη της ευθύνης μας και το κάνουμε αυτό, έστω και όχι σε πλήρη βαθμό, αλλά κάνουμε πολλά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα».

Για το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Αρμενίας από το Σύμφωνο ρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Ιμανγκαλί Τασμαγκαμπέτοφ, ο οποίος απάντησε ότι «δεν γίνεται λόγος για έξοδο της Αρμενίας αυτή τη στιγμή», επιμένοντας ότι οι σχέσεις εργασίας με την αρμενική πλευρά συνεχίζονται, ενώ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Βόλφοβιτς υπογράμμισε ότι η Αρμενία «δεν μπλοκάρισε ούτε μία απόφαση», αντιθέτως όλες προέκυψαν σε συνεννόηση με το υπουργείο των Εξωτερικών της.

Παραμονές της Συνόδου ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν είχε ανακοινώσει στον Αλεξάντρ Λουκασένκο τηλεφωνικά ότι δεν θα παραστεί στις εργασίες της, δηλώνοντας ταυτόχρονα στη Βουλή της χώρας του ότι δεν προετοιμάζει έξοδό της από το Σύμφωνο, ενώ ο ίδιος και συνεργάτες του επανειλημμένως έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι το Ερεβάν είναι δυσαρεστημένο από τους σημερινούς συμμάχους του, γιατί δεν έτυχε της δέουσας στήριξης ενώπιον των απειλών εναντίον του και αναζητεί άλλους, καλώντας τους πρώτους να μην «πικραίνονται». Στο πλαίσιο αυτό υπογράφτηκαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία, αλλά και αύξησης του αριθμού των παρατηρητών της Ε.Ε. στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, με το τελευταίο να επιδιώκει την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών έως το τέλος της χρονιάς, αλλά να αρνείται να συμμετάσχει στις τριμερείς διαβουλεύσεις με δυτικούς μεσολαβητές.

Η Μόσχα με τη σειρά της θύμισε ότι δεν οδηγεί σε καλό η προσπάθεια να κάθεται κανείς σε δύο καρέκλες, αλλά και ότι η Αρμενία έχει πέραν της αμυντικής εκτεταμένη οικονομική, πολιτική και πολιτιστική συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ μεταξύ των δύο λαών υπάρχουν προαιώνιοι ιστορικοί δεσμοί. Με αίτημα του Ερεβάν αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη της Συνόδου του ΟΣΣΑ το θέμα παροχής βοήθειας προς την Αρμενία, ενώ αρνήθηκαν επίσης να συμμετάσχουν στις πολυμερείς διαβουλεύσεις οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν και Αραράτ Μιρζογιάν.

Αναφερόμενοι στις γενικότερες προκλήσεις ενώπιον της συμμαχίας ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η Δύση επιδιώκουν «το λεγόμενο ελεγχόμενο χάος, τη θολούρα, ενώ την ίδια στιγμή στη δυτική πτέρυγα με ραγδαίους ρυθμούς εξοπλίζονται οι ΝΑΤΟϊκοί γείτονες», γι’ αυτό και εγγύηση της ασφάλειας της Λευκορωσίας είναι τα πυρηνικά όπλα, που εγκατέστησε η Ρωσία στο έδαφός της, ενώ ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάεφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας την επόμενη χρονιά, χαρακτήρισε ως έναν από τους στόχους του τη σύσφιγξη των σχέσεων του με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και τα ειρηνευτικά του προγράμματα, αλλά και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο συμμετέχει επίσης η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής ήταν επίσης οι πρόεδροι του Κιργκιστάν Σαντίρ Ζαπάροφ και του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Ο Όρμπαν καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα