ΑΘΗΝΑ
14:56
|
28.04.2024
Παρά το βαθύ ρήγμα και τις ματιές προς τις ΗΠΑ, ο Πασινιάν δεν έχει μέχρι στιγμής λόγο για απόσυρση της χώρας του από τον Οργανισμό.
Κανέναν δεν εξέπληξε η απόφαση του Αρμένιου πρωθυπουργού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, στις 23 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν και του εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εταίροι του CSTO θα δουν την απόφασή του με κατανόηση.

Το Κρεμλίνο, δήλωσε «απογοητευμένο» από την απόφαση του Αρμένιου προέδρου. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Καταλαβαίνουμε ότι όλοι οι αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών έχουν το δικό τους πρόγραμμα εργασίας. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς παρά να εκφράσει τη λύπη του, γιατί τέτοιες συναντήσεις προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων».

Η απόφαση του Πασινιάν δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Αρμενία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις αποφάσεις του Οργανισμού, κάνοντας λόγω για δυσπραγία του στην καταδίκη της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν.

Η δυσαρέσκεια της Αρμενίας έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις έκδηλη, όπως νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ο Πασινιάν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Αρμενία δεν θα φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις του CSTO το 2023, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανάκληση του πρεσβευτή της από τη στρατιωτική συμμαχία, η Αρμενία δεν έχει ορίσει ακόμη αντικαταστάτη.

Ο Πασινιάν αρνήθηκε επίσης να παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), μιας ευρύτερης και χαλαρότερης ομάδας πρώην σοβιετικών κρατών, στο Κιργιστάν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας του, Αρμέν Γκριγκοριάν, την περασμένη εβδομάδα απέφυγε μια συνάντηση των ομολόγων του CIS στη Μόσχα, συναντώντας αντ’ αυτού έναν επισκέπτη Αμερικανό διπλωμάτη.

Παρά το βαθύ ρήγμα και τις ματιές προς τις ΗΠΑ, ο Πασινιάν δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει σε καμία περίπτωση λόγο για απόσυρση της χώρας του από τον CSTO, ενώ παραμένει σε ισχύ η συμφωνία για φιλοξενία ρωσικών στρατευμάτων στην Αρμενία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα