ΑΘΗΝΑ
06:39
|
28.04.2024
Το ρωσικό υπ.Εξ. υπογράμμισε πως ήταν η Ε.Ε. που συγκάλεσε τις συνόδους όπου η αρμενική ηγεσία αναγνώρισε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Μαρία Ζαχάροβα και Σεργκέι Λαβρόφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «ύπουλη θέση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ έκανε λόγο η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ισχυριζόμενη ενόψει των σημερινών διαβουλεύσεων στη Γρανάδα της Ισπανίας, από τις οποίες απουσιάζει το Μπακού, ότι «αρχικώς με υποσχέσεις παρέσυραν το επίσημο Γερεβάν σε μια ακόμα παγίδα» και «στη συνέχεια έμειναν σιωπηλοί μάρτυρες του πώς εξελίχθηκε η κατάσταση».


«Ήταν ειδικά η δυτική κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, που αποθάρρυναν και απομάκρυναν το Γερεβάν από την οδό της υλοποίησης των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Οι Βρυξέλλες ήταν μεταξύ των πρώτων και κύριων “τραγουδιστών” του ότι δεν χρειάζεται να εκπληρωθούν όλα όσα συμφώνησαν Μόσχα, Γερεβάν και Μπακού, αλλά χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια ειδική πορεία. Δυστυχώς, όλοι βλέπουμε τώρα πού οδήγησε αυτός ο ειδικός δρόμος», είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Τύπου.


Κατά τη Ζαχάροβα, «οι Ρώσοι ειρηνευτές μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ε.Ε. παρακολουθούσε από μακριά, χωρίς καν να σκεφθεί να βοηθήσει και να συνδράμει με έμπρακτο τρόπο. Εκπρόσωποι της χώρας μας οργάνωσαν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Καραμπάχ μετά την απεμπλοκή του διαδρόμου Λατσίν, συνόδευαν τους κατοίκους του Καραμπάχ που έφευγαν για την Αρμενία», ενώ οι εκπρόσωποι της Δύσης «διέδιδαν παραμύθια» ότι οι Αρμένιοι «προδόθηκαν από τη Ρωσία».

«Δεν ήταν η Ρωσία που τους πρόδωσε. Ήταν πάντα δίπλα τους, σταματούσε πάντα την αιματοχυσία στην περιοχή αυτή, βοηθούσε πάντα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και ανθρωπιστικά», είπε η Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτης, χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τη μη εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας Πούτιν-Πασινιάν-Αλίεφ.

Η Ε.Ε. συγκάλεσε τις συνόδους κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, όπου η αρμενική ηγεσία αναγνώρισε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν


«Η αποστολή της Ε.Ε. στην Αρμενία δεν προσφέρει καμία σταθερότητα και αποκλιμάκωση. Κύριο καθήκον της δεν είναι η ασφάλεια της Αρμενίας και η προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, αλλά η κατασκοπική παρακολούθηση προς το συμφέρον των Βρυξελλών και η υποδαύλιση της κατάστασης», δήλωσε η Ζαχάροβα στη σφοδρότερη επίθεση στη Δύση για την υπόθεση του Καραμπάχ, υπενθυμίζοντας ότι ήταν «η Ε.Ε. που συγκάλεσε τις συνόδους κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, όπου η αρμενική ηγεσία αναγνώρισε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», ενώ «προηγουμένως έλεγαν ότι το έδαφος του Ναγκόρνο- Καραμπάχ ήταν Αρμενία».


«Γιατί ο [σ.σ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ] Μισέλ, επισφραγίζοντας αυτές τις συμφωνίες, δεν θυμήθηκε τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια εκείνων των συνόδων στην Πράγα και τις Βρυξέλλες, δεν προσφέρθηκε να φροντίσει (όντας επίτροπος του επίσημου Γερεβάν) για την ασφάλεια των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ;», αναρωτήθηκε η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι «Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για την τύχη των κατοίκων του Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος του πολιτικού τους παιχνιδιού. Τους ενδιέφερε η χώρα μας. Η αντιρωσική, ρωσοφοβική προσέγγιση είναι η βάση όλων των ενεργειών τους. Τώρα προσπαθούν να συκοφαντήσουν τις ενέργειες της χώρας μας, για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους».


Σχολιάζοντας τη μεταβολή της θέσης του επίσημου Γερεβάν, η Ζαχάροβα είπε ότι «είναι κυρίαρχο δικαίωμα της κυβέρνησης της Αρμενίας να διαμορφώνει τη θέση τους. Αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να είναι συνεπής και να δηλώνεται ανοιχτά» και ισχυρίστηκε ότι «όταν η αρμενική ηγεσία στην Πράγα και τις Βρυξέλλες ανέλαβε νέες δεσμεύσεις υπό την αιγίδα των Βρυξελλών (νομίζω με οδηγίες μεταξύ άλλων από την Ουάσινγκτον), με κανέναν τρόπο, ούτε γραπτώς ούτε προφορικώς, δεν προσδιόρισε το καθεστώς, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις για τους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε αυτό που όλοι ξέραμε από πριν: η δυτική παρέμβαση μετατρέπεται πάντα σε χάος και δυστυχία για τους απλούς ανθρώπους».


«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον αδελφό αρμενικό λαό. Βοηθήσαμε, βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε. Μόλις σας είπα πώς: μέσω των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, οι οποίοι όχι στα λόγια, ούτε καθισμένοι σε ζεστά γραφεία, αλλά εκεί, στο έδαφος, χύνοντας αίμα, βοηθούν τον αρμενικό λαό, ανθρωπιστικά, κοινωνικά, οικονομικά. Δεν έχουμε χάσει κανέναν φίλο εκεί», σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «2000 άτομα είναι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Γερεβάν. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά με τι ασχολούνται: κυρίως διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες και παραπληροφόρηση. Είναι εκπληκτικό ότι η κυβέρνηση του Γερεβάν δεν το παρατηρεί αυτό».

Λαβρόφ: Υπήρχε η γενική κατανόηση ότι ο διάλογος για το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα συνεχιστεί


Νωρίτερα είχε αναφερθεί στις εξελίξεις και ο με αρμενικές ρίζες υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «ψευδές» ότι με τις τριμερείς συμφωνίες του Νοεμβρίου του 2020 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξανάγκασε τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, «να δώσει το Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν». Κατά τον Λαβρόφ, η συμφωνία του 2020 με τη μεσολάβηση του Κρεμλίνου προέβλεπε ότι «το Καραμπάχ είναι ζώνη ευθύνης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος και υπήρχε η γενική κατανόηση ότι ο διάλογος για το τελικό καθεστώς του θα συνεχιστεί», ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, «υπέγραψε το έγγραφο, που αναφέρει ότι Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζουν αμοιβαίως τα σύνορα του 1991» και στη συμφωνία αυτή, «που διακινήθηκε από την Ε.Ε., δεν αναφέρεται ότι η Αρμενία ανησυχεί για την τύχη των Αρμενίων που ζουν στο Καραμπάχ και ότι για την τύχη τους πρέπει να ασχοληθούν όλοι, ώστε να μην χρειαστεί να υποφέρουν».


Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι ειρηνευτές είναι οι μόνοι που συνεχίζουν την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και υποστήριξε ότι «υπολογίζω ότι στο Γερεβάν επίσης πρέπει να ενδιαφέρονται γι’ αυτό και θα καταβάλλουν προσπάθειες. Εάν δε, όπως ανακοίνωσαν ορισμένοι ηγέτες της Αρμενίας, απογοητευμένοι τώρα από τη Ρωσία και το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, θα αναζητήσουν “αλλού συναδέλφους” για την εδραίωση της ασφάλειάς τους, αυτό είναι κυρίαρχη επιλογή τους. Επιλογή της αρμενικής ηγεσίας. Ελπίζω ότι οι σχέσεις, που υπάρχουν αιώνες μεταξύ του ρωσικού και των άλλων λαών της Ρωσίας και του αρμενικού λαού, δεν μπορούν να καταστραφούν από προσωρινές διοικήσεις».

(Πηγή: ΚΥΠΕ)

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα