ΑΘΗΝΑ
05:34
|
28.04.2024
Το τέλος εξόδου ισχύει για άτομα που έφτασαν στο Πακιστάν χωρίς βίζα, παρά τις αντιρρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας ώστε να εξαιρεθούν οι πρόσφυγες.
Πρόσφυγες στο Πακιστάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι χρεώνει 830 δολάρια σε πρόσφυγες χωρίς χαρτιά που θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Το τέλος εξόδου ισχύει για άτομα που έφτασαν στο Πακιστάν χωρίς βίζα.

Τον Οκτώβριο το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 1,7 εκατομμύρια αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα από τη χώρα, εάν δεν έφευγαν μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Οι περισσότεροι είναι Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία το 2021.

Όσοι έχουν ληγμένες βίζες θα χρεώνονται ανάλογα με το πόσο καιρό έχουν παραμείνει, ενώ το τέλος εξόδου δεν ισχύει για όσους ταξιδεύουν πίσω στο Αφγανιστάν.

Πολλοί Αφγανοί που έφτασαν στο Πακιστάν όταν η Καμπούλ έπεσε στους Ταλιμπάν αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στις διαδικασίες παραλαβής εγγράφων, σύμφωνα με ομάδες όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Το Πακιστάν δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες και έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους Αφγανούς που ζουν στα σύνορά του ως πρόσφυγες.

Ανώτερος διπλωμάτης στο Πακιστάν δήλωσε ότι το τέλος ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό όταν ίσχυε για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Το πρόβλημα είναι να χρεώνουμε εκείνους που έρχονται με ανθρωπιστικές βίζες. Όχι απαραίτητα τους ανθρώπους που παίρνουμε επειδή εργάστηκαν για εμάς, αλλά εκείνους που η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί ότι έχουν ανθρωπιστική ανάγκη. Δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο».

Ο διπλωμάτης είπε ότι υπήρχαν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να επανεξετάσει την πολιτική, κάτι που πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυντικό.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε στο ότι προσπαθεί να «επιλύσει το ζήτημα».

«Προσπαθούμε οι αρχές να εξαιρέσουν τους πρόσφυγες από αυτές τις απαιτήσεις».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι «οι νόμοι του Πακιστάν, όπως και οι νόμοι για τη μετανάστευση σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβάλλουν πρόστιμα και τιμωρίες για άτομα που παρατείνουν τη βίζα τους ή παραβιάζουν τους νόμους περί μετανάστευσης. Τα πρόστιμα που έχει επιβάλει ή θα επιβάλει το Πακιστάν είναι σύμφωνα με τους νόμους μας».

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα