ΑΘΗΝΑ
09:49
|
13.05.2024
Η πρώτη ανταλλαγή 13 ομήρων με 39 Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας επιστρέφουν για να δουν τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα στις 7 το πρωί, μετά από επτά εβδομάδες πολέμου, η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που επετεύχθη με την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναίκες και παιδιά και 13 αιχμάλωτοι στη Γάζα αναμένεται να απελευθερωθούν, σήμερα πρώτη μέρα της εκεχειρίας, μετά τις 4 το απόγευμα. Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Ερυθρός Σταυρός θα συνοδεύσει τους αιχμαλώτους, γυναίκες και παιδιά και θα τους παραδώσει στον ισραηλινό στρατό που θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης.

Ανάμεσα στους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς ενδέχεται να βρίσκεται και η 3χρονη Αμερικανίδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι εύχεται να πάνε όλα καλά και η Aμπιγκέϊλ Μορ Ίνταν που έχασε και τους δύο του γονείς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου να είναι μεταξύ των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα.

Επικαλούμενο ανώνυμο Ισραηλινό αξιωματούχο, το CNN αναφέρει ότι οι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που αναμένεται να απελευθερωθούν θα οδηγηθούν από δύο ισραηλινές φυλακές νοτιοανατολικά της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη φυλακή Όφερ, νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τελικό έλεγχο από τον Ερυθρό Σταυρό και από εκεί σε ένα κοντινό πέρασμα και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Παράλληλα, περί τα 200 φορτηγά με βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα, με τα τρία από αυτά -δύο με καύσιμα και ένα με φυσικό αέριο- να έχουν ήδη διασχίσει το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Al Jazeera, χωρίς όμως να εκτιμάται πως αρκούν για να αμβλύνουν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η βοήθεια εξακολουθεί να είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» σε σύγκριση με τα 500 φορτηγά που έμπαιναν καθημερινά στον πολιορκημένο θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Σε ανάρτησή του στο X, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους χαιρετίζει την έναρξη της ανθρωπιστικής παύσης και την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα, ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά τονίζει πως «χρειάζονται πολλά περισσότερα». «Συνεχίζουμε να ζητάμε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των πολιτών», προσθέτει.

Σφοδροί βομβαρδισμοί πριν την εκεχειρία

Αλλά οι ώρες που προηγήθηκαν της εκεχειρίας σημαδεύτηκαν από εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής επιδρομής που σκότωσε τουλάχιστον 27 άτομα σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Ο Άλμοκ Μπόκερν, ανταποκριτής του ισραηλινού σταθμού Channel 13, δημοσίευσε ένα βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να πανηγυρίζουν από μακριά καθώς καταστράφηκαν πολλά κτίρια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας την τελευταία ώρα πριν από την έναρξη της εκεχειρίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν αρκετές επιθέσεις στη Ράφα και στην πόλη Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού δεν σταμάτησαν, ιδιαίτερα στα βόρεια της Λωρίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο με τανκς και κατέστρεψαν όλο τον πρώτο όροφο. Στο Νοσοκομείο, που ο ισραηλινός στρατός έχει διατάξει να εκκενωθεί, παραμένουν 200 ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Μια ακόμα Παλαιστίνια δημοσιογράφος, η Αμάλ Ζουντ, και μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ενώ χθες Πέμπτη, σκοτώθηκε και ένας παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ μαζί με πολλά μέλη της οικογένειάς του όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε στο Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 231 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, με δεκάδες συλλήψεις στην πόλη Ταρκούμιγια, δυτικά της Χεβρώνας.

Η Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων ανέφερε ότι ένας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Ιεριχώ και ένας ακόμα που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε επιδρομή στο Τουλκαρέμ, υπέκυψε στα τραύματά του.

Ηρεμία υπάρχει τις τελευταίες ώρες και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Παρότι η περιοχή δεν αναφέρεται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός εκτιμάται πως θα παύσουν προσωρινά τις εχθροπραξίες και σε αυτό το μέτωπο.

Περισσότεροι από 14.854 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου έως σήμερα στη Γάζα, ενώ ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε περίπου 1.200.

Ισραήλ: Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

Σαφές έκανε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, πως «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα» τονίζοντας πως η παύση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι προσωρινή.

«Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται η μετακίνηση προς τα βόρεια. Για την ασφάλειά σας, πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στο νότο. Είναι δυνατή μόνο η μετακίνηση από τα βόρεια της Λωρίδας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ επανέλαβε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η τετραήμερη εκεχειρία αποτελεί μόνο μια «μικρή παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιχειρεί με «πλήρη στρατιωτική ισχύ».

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και είναι κάτι που δεν μπορούμε να ανεχτούμε», τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του στο Τελ Αβίβ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης: Παράνομη και ανεπίτρεπτη η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πλατεία Εξαρχείων: Επιχείρηση επέκτασης της περίφραξης

15 τα θύματα από την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μπέλγκοροντ

Το μεσημέρι το τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα