ΑΘΗΝΑ
11:40
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν απόψε και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από επιδρομή σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA στη Τζαμπαλίγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας πριν την έναρξη της ολιγοήμερης παύσης των βομβαρδισμών από αύριο, Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, στις 7.00 το πρωί ενώ μερικές ώρεςαργότερα (μετά τις 16.00 το απόγευμα) θα ξεκινήσει η απελευθέρωση πιθανώς 13 Ισραηλινών ομήρων και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα,, οι νεκροί πλέον φτάνουν τους 14.854, μεταξύ των θυμάτων να συγκαταλέγονται 6.150 παιδιά. Επιπλέον, πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο Υγείας τόνισε παράλληλα ότι δεκάδες πτώματα είναι σκορπισμένα σε δρόμους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατο να περισυλλεγούν και να καταμετρηθούν λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού καταγράφηκε απόψε σε σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια  με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 93.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση στο σχολείο της Τζαμπαλίγια μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως είχαν βρει καταφύγιο εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες, λέει ο Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας απόψε ενώπιον τάγματος των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε πως ο πόλεμος αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ

Ο ίδιος χαρακτήρισε την 4ήμερη ανακωχή μια «σύντομη ανάπαυλα», προειδοποιώντας πως μετά το τέλος της «οι μάχες θα συνεχιστούν και θα ασκήσουμε πίεση για να φέρουμε πίσω περισσότερους ομήρους».

Συνεχίζονται οι εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Σε ανακοινώσεις της η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για περισσότερες από 20 επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ισραηλινών θέσεων. Μεταξύ αυτών των επιθέσεων ήταν και η εκτόξευση 48 ρουκετών Κατιούσα σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Σάφεντ, στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και η ρίψη ενός πυραύλου Μπουρκάν.

Η κλιμάκωση έρχεται μετά τον θάνατο του γιου του Μοχάμεντ Ράαντ, εξέχοντος στελέχους της Χεζμπολάχ, χθες Τετάρτη, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης των πρωθυπουργών της Ισπανίας και του Βελγίου στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φαίνεται πως «κούνησε το δάκτυλο» στον ΟΗΕ, δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι του οργανισμού, για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν είχαν εισέλθει στην καθορισμένη «ασφαλή ζώνη» του Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Δεν έχω δει ακόμη την προσπάθεια που θα ήθελα να δω από την πλευρά του ΟΗΕ και των διεθνών οργανισμών» φέρεται να δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε… δικό τους;

Κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης του αμερικανικού Fox Channel, ο ανταποκριτής του μέσου στο Ισραήλ, ενώ βρίσκεται μαζί με μέλη του ισραηλινού στρατού, απαθανατίζει την στιγμή που συλλαμβάνουν παλαιστίνιο, του δένουν τα μάτια και τον απομακρύνουν ημίγυμνο.

Μόνο που λίγο αργότερα, η κάμερα «πιάνει» το άτομο αυτό, χωρίς την συνοδεία των στρατιωτών, να ντύνεται ξανά, χωρίς να έχει πλέον δεμένα τα μάτια, με τους στρατιώτες να κάνουν νόημα στην κάμερα να σταματήσει να τραβά.

Το βίντεο έχει αναδημοσιευτεί από πολλά άτομα στη πλατφόρμα X, τα οποία κατηγορούν το αμερικανικό μέσο για δημιουργία και μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την ανταλλαγή των ομήρων

Λίστα με τα ονόματα των 50 ατόμων που θα απελευθερωθούν δόθηκε στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου, η ανακωχή θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, ενώ η πρώτη απελευθέρωση 13 ομήρων θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να ανακοινώσει τον αριθμό των φυλακισμένων Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν, δηλώνοντας πως προσδοκά ότι το Ισραήλ θα τηρήσει την δική του πλευρά της συμφωνίας.

«Οι όμηροι που ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα παραμείνουν μαζί. Σταδιακά θα απελευθερώνονται και άλλοι όμηροι έτσι ώστε να φτάσουν τους 50 μέχρι την τέταρτη μέρα, όπως έχει συμφωνηθεί» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι συζητήσεις για την διοργάνωση της ανταλλαγής ήταν ολονύκτιες ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και την Αίγυπτο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

«Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν η υλοποίηση της συμφωνίας, που όπως δηλώσαμε εξαρχής θα πρέπει να είναι στέρεα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την απελευθέρωση των ομήρων».

Διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να δημοσιευθούν περαιτέρω πληροφορίες για την διαδρομή και το σημείο απελευθέρωσης των ομήρων για λόγους ασφαλείας και ότι η επιλογή των ομήρων που θα απελευθερωθούν γίνεται αποκλειστικά με ανθρωπιστικά κριτήρια, με προτεραιότητα τα παιδιά και τις γυναίκες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

Σύλληψη του διοικητή του αλ-Σίφα

Η σύλληψη του διοικητή του αλ-Σίφα, Μουχαμάντ Αμπού Σαλμίγια, επιβεβαιώθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε κοινή δήλωση με τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ.

Ο διοικητής συνελήφθη ως ύποπτος για συνεργία με την Χαμάς και κατηγορείται ότι επέτρεψε στην οργάνωση να χρησιμοποιήσει το νοσοκομείο ως επιχειρησιακό κέντρο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό. Ο διευθυντής ανακρίνεται από τις ισραηλινές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα