ΑΘΗΝΑ
09:49
|
27.04.2024
Ο Άλβαρο Ουρίμπε καλείται να καταθέσει από την εισαγγελία της Κολομβίας για όσα γνώριζε για μια σφαγή στο χωριό Ελ Άρο από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.
Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε αναμένεται να προσέλθει για να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον της γενικής εισαγγελίας όσον αφορά εαν και τι γνώριζε σχετικά με μια σφαγή που είχε διαπραχθεί το 1997 στο χωριό Ελ Άρο από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, στον νομό του οποίου ήταν τότε κυβερνήτης, ανακοίνωσε η δικαιοσύνη χθες Πέμπτη.

Τον Οκτώβριο του 1997, περίπου 150 ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν τουλάχιστον 15 κατοίκους του χωριού Ελ Άρο, στον νομό Αντιόκια, στον οποίο ο Άλβαρο Ουρίμπε ήταν ο κυβερνήτης από το 1995 ως το 1997.

Πριν από μια βδομάδα, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας της Ειδικής Δικαιοδοσίας για την Ειρήνη (Jurisdicción Especial para la Paz, JEP), ο άλλοτε αρχηγός των ακροδεξιών παραστρατιωτικών, ο Σαλβατόρε Μανκούσο, κατέθεσε πως ο κ. Ουρίμπε «ήταν εξαρχής εν γνώσει της επιχείρησης».

Η εισαγγελία επιβεβαίωσε πως κάλεσε τον κ. Ουρίμπε να καταθέσει τη Δευτέρα, ενώ και ο ίδιος έχει ζητήσει να «ακουστεί ο λόγος του» στην υπόθεση.

Ο πρώην πρόεδρος (2002-2010) ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι θα υπερασπιστεί την αθωότητά του και χαρακτήρισε τον Σαλβατόρε Μανκούσο ως «κακοποιό» που τον κατηγορεί «χωρίς αποδείξεις» και αντιφάσκει «σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του», ενώ έχει, κατ’ αυτόν, «δασκαλευτεί».

Παράλληλα ο πρώην αρχηγός του κράτους είναι επίσης αντιμέτωπος με έρευνες για διαφθορά και προσπάθεια χειραγώγησης δικαστικής διαδικασίας σε υπόθεση που αφορά απόπειρα επηρεασμού μαρτύρων.

Όταν άσκησε την προεδρία, ο Ουρίμπε έθεσε σε εφαρμογή εξαιρετικά σκληρή πολιτική έναντι των ανταρτών της άκρας αριστεράς που δρουν στη χώρα, την οποία χειροκρότησαν ενθουσιωδώς οι οπαδοί του αλλά επέκριναν έντονα η αριστερή αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρότι η άλλοτε τεράστια επιρροή του έχει μειωθεί αρκετά, ο Άλβαρο Ουρίμπε παραμένει προσωπικότητα-φάρος της κολομβιανής δεξιάς, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία για πρώτη φορά μόλις το 2022, όταν εξελέγη στην προεδρία ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα