ΑΘΗΝΑ
21:02
|
01.05.2024
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς λέει ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της 2ης παρτίδας ομήρων έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί να αφήσει φορτηγά βοήθειας…
Αγκάλιασαν τους αγαπημένους τους μετά από χρόνια σε ισραηλινές φυλακές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες απελευθερώσεις ομήρων από τη Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές αναμένονται σήμερα, δεύτερη ημέρα της ανακωχής ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και το Ισραήλ, ενώ συνεχίζεται η εύθραυστη τετραήμερη εκεχειρία που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από επτά εβδομάδες ανελέητων βομβαρδισμών και εκατόμβης νεκρών στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται ισραηλινές πηγές σήμερα αναμένεται να απελευθερωθούν 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι (18 γυναίκες και 24 έφηβοι) και 14 όμηροι, από το σύνολο των 50 ομήρων και σε αντάλλαγμα 150 παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Qassam, λέει ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την απελευθέρωση της δεύτερης παρτίδας ομήρων έως ότου το Ισραήλ δεσμευτεί να αφήσει φορτηγά βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.

Το Ισραήλ από την πλευρά του επιβεβαίωσε την καθυστέρηση, με έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να διαβεβαιώνει στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM TV ότι οι ένοπλες δυνάμεις τηρούν πλήρως την εκεχειρία.

Ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, είπε στο λιβανέζικο κανάλι Al Mayadeen ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε παραβιάσεις της εκεχειρίας που διέπραξε το Ισραήλ «που συνδέονται με τη βοήθεια (σ.σ. την είσοδο των φορτηγών στη Γάζα) και στους πυροβολισμούς και την αύξηση του απολογισμού των νεκρών», υποστηρίζοντας ότι «κάποιες από (αυτές τις παραβιάσεις) συνέβησαν χθες και επαναλήφθηκαν σήμερα».

Το Κατάρ διεξάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και τη Χαμάς προκειμένου να επιλυθεί «το συντομότερο δυνατόν» το πρόβλημα που οδήγησε στην καθυστέρηση του δεύτερου γύρου της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ, ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Νωρίτερα, άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Αίγυπτος προσπαθεί να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια διέξοδος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «παρέλυσε» ενόψει της κρίσης στην Παλαιστίνη, λέει ο Αλγερινός πρόεδρος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πάσχει από «σχεδόν πλήρη παράλυση» λόγω της πολιορκίας της Παλαιστίνης και των συνεχιζόμενων δεινών των Παλαιστινίων στα χέρια του Ισραήλ, δήλωσε ο πρόεδρος της Αλγερίας την Παρασκευή, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

«Η ισραηλινή κατοχή οικισμών είναι αδιάφορη για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν δίνει καμία σημασία σε αυτά που λέει, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη αυτά που εγκρίνει και αγνοεί όλα τα καθήκοντα, τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει», είπε ο Αμπντελματζίντ Τεμπούν σε ομιλία που διαβάστηκε σε Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στο Σιουδάδ ντε λα Παζ της Ισημερινής Γουινέας.

«Σήμερα η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας, χωρίς καμία σκόπιμη δράση ή σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία, της διαδοχής των κρίσεων και των συγκρούσεων με επιταχυνόμενο τρόπο», είπε ο Τεμπούν στην ομιλία, την οποία διάβασε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Ατάφ εκ μέρους του.

Σύμφωνα με τον Τεμπούν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι «σχεδόν τελείως παράλυτο υπό το φως της σοβαρής κρίσης που επηρεάζει το σύστημα συλλογικής ασφάλειας στον κόσμο».

Ο Τεμπούν είπε ότι οι Παλαιστίνιοι «ζουν μια πραγματική τραγωδία που χειροτερεύει μέρα με τη μέρα λόγω της αδυναμίας του ολοκληρωμένου διεθνούς μας συστήματος να αποτρέψει τον Ισραηλινό κατακτητή από τα εγκλήματά του και να σταματήσει τις παραβιάσεις του κατά των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 14.854 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων 6.150 παιδιά και περισσότερες από 4.000 γυναίκες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στον θύλακα.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέρχεται στους 1.200.

Το Ισραήλ παραβιάζει τη συμφωνία απελευθέρωσης κρατουμένων, ισχυρίζεται η Παλαιστίνη

Οι ισραηλινές αρχές παραβιάζουν τη συμφωνία για την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων, μη ακολουθώντας την αρχή ότι οι πρώτοι κρατούμενοι που θα απελευθερωθούν πρέπει να είναι αυτοί που παρέμειναν το μεγαλύτερο διάστημα στην κράτηση, λέει ο Κουαντούρα Φάρες, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Επιτροπής για κρατουμένους και πρώην Υποθέσεις Κρατουμένων.

«Υπάρχουν ενδείξεις πιθανής κρίσης σχετικά με τη λίστα με τα ονόματα που ανακοίνωσε το Ισραήλ λόγω της αποτυχίας του Ισραήλ να τηρήσει το συμφωνηθέν κριτήριο της αρχαιότητας στη συμφωνία», είπε ο Φάρες, σύμφωνα με το CNN.

Χθες, Παρασκευή, πρώτη ημέρα της κατάπαυσης πυρός, απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές και 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί εργάτες και ένας Φιλιππινέζος που κρατούνταν στη Γάζα.

Όσο αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι χθες, Παρασκευή, μπήκαν στη Γάζα 196 φορτηγά με ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, νερό και καύσιμα, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, αριθμός συντριπτικά μικρότερος από τα 500 οχήματα που έμπαιναν καθημερινά πριν την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Μια αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ μπόρεσε να φτάσει σε δύο εγκαταστάσεις της UNRWA που φιλοξενούν εκτοπισμένους στο βορρά, όπου παρέδωσαν αλεύρι. Ήταν η πρώτη παράδοση βοήθειας στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας, μέσα σε περισσότερο από ένα μήνα, ανέφερε σε έκθεσή του το OCHA (Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων), καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στον ΟΗΕ ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν την περιοχή που έχουν χαρακτηρίσει εμπόλεμη ζώνη.

Εντωμεταξύ, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πέρασαν την πρώτη μετά από επτά εβδομάδες νύχτα χωρίς ισραηλινές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, αλλά με μια ανακούφιση ανάμεικτη με αβεβαιότητα για αυτό που ακολουθεί μετά τη σύντομη εκεχειρία.

Χθες, η τετραήμερη ανακωχή επέτρεψε σε όσους είχαν καταφύγει σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα καταφύγια στον Νότο να μετακινηθούν προς τα σπίτια τους για να δουν τι έχει απομείνει με πολλούς να κάνουν λόγο για χωριά που έχουν γίνει «ένα με το χώμα», καθώς πάνω από τα μισά σπίτια στην Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη إسماعيل عمر (@esma3eel_omar)

Φυλλάδια στα αραβικά που έριξαν αιθέρες αεροσκάφη του στρατού του Ισραήλ όμως προειδοποιούσαν: «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα», τονίζοντας πως απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πληθυσμού προς τον Βορρά. «Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογράμμιζαν τα φυλλάδια.

Παρά την προειδοποίηση, χιλιάδες εκτοπισμένοι προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ που ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν σε «συμβάντα» στα οποία ενεπλάκησαν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ανοίγοντας πυρ και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για να απωθήσουν Παλαιστίνιους που κατευθύνονταν προς βορρά.

Η προσωρινή παύση πυρός στη Γάζα, δεν σημαίνει τίποτα δυστυχώς για την πολύπαθη Δυτική Όχθη, όπου ένας 25χρονος Παλαιστίνιος γιατρός δολοφονήθηκε και δύο ακόμα τραυματίστηκαν στην Καμπατίγια κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Πιο νότια στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, ανατολικά της Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους, ενώ άλλες επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Άκμπατ Τζαμπρ, νότια της Ιεριχούς, στο χωριό Αρανέχ, βορειοανατολικά της Τζενίν και στην πόλη ελ-Μπιρέχ.

Σύμφωνα με πηγές από οργανώσεις για τα δικαιώματα των κρατουμένων, 17 ακόμα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από χθες το βράδυ και μέχρι σήμερα το πρωί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμός των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου σε 3.160.

Αίγυπτος: «Θετικά μηνύματα» για πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».

Στο Ισραήλ αντιπροσωπεία του Κατάρ για να παρακολουθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς

Μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στο Ισραήλ με στόχο να διασφαλίσει τη συνέχιση τήρησης της συμφωνίας μεταξύ εβραϊκού κράτους και Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και για κατάπαυση του πυρός, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.

Ένας διπλωμάτης με γνώση της επίσκεψης επιβεβαίωσε την άφιξη της αντιπροσωπείας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Ένας από τους διπλωμάτες, μέρος της καταριανής αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η ομάδα μετέβη στο Ισραήλ για να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ομαλά. Αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς – καθώς και με μεσολαβητές στη Ντόχα.

Το Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα