ΑΘΗΝΑ
02:47
|
22.05.2024
13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί εργάτες οι όμηροι που ανταλλάχθηκαν με 39 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.
Δημοσιογράφοι και πλήθος στη Ράφα καθώς η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει τους ομήρους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελεύθεροι αφέθηκαν 13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί από την Χαμάς, με το Ισραήλ να απελευθερώνει ως αντάλλαγμα 24 γυναίκες και 15 παιδιά που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Βίντεο δημοσίευσε η Χαμάς στο Telegram, με πλάνα από την μεταφορά των ομήρων που απελευθέρωσε και παρέδωσε στα μέλη του ερυθρού σταυρού, νωρίτερα σήμερα, ανάμεσα τους υπερήλικοι και παιδιά.

Σε ομιλία του ο αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως η έναρξη της εκεχειρίας είναι αποτέλεσμα «εκτεταμένης διπλωματίας των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένων «πολυάριθμων κλήσεων» σε ηγέτες της Μέσης Ανατολής, δηλώνοντας πως μέσα στις επόμενες ώρες θα γνωρίζει το πότε θα υπάρξει η επόμενη ανταλλαγή κρατουμένων.

Συγκίνηση προκαλούν οι εικόνες επανένωσης των ατόμων με τις οικογένειές τους, όπως στην περίπτωση της Μαλάκ Σουλεϊμάν από την Ιερουσαλήμ, η οποία βρισκόταν φυλακισμένη από τις ισραηλινές αρχές από το 2015.

Το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί για την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων φυλακισμένων, περιορίζεται από τις ισραηλινές αρχές, με τους αποφυλακισμένους να δηλώνουν ότι σε περίπτωση πανηγυρισμού και ανεμίσματος σημαίας από τους οικείους τους, η αστυνομία θα τους συλλάβει εκ νέου.

Οι μαρτυρίες συμφωνούν πάντως με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Times of Israel, έχει δώσει σαφείς οδηγίες να μην υπάρξουν οποιουδήποτε τύπου πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων, διότι, σε περίπτωση που υπάρξουν, θα ληφθούν υπόψιν ως «υποστήριξη της τρομοκρατίας».

Ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ενημέρωσε πως οι πρώην κρατούμενοι της Χαμάς μεταφέρονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ, όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών για μια από τους απελευθερωμένους ομήρους, την 76χρονη Χάνα Κατζίρ. Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται ανάμεσα στα άτομα που έφτασαν στο Ισραήλ, ενώ σε ανακοίνωση της η Παλαιστινιακή Τζιχάντ, πριν από λίγες ημέρες, είχε δηλώσει ότι η υπερήλικη τραυματίστηκε θανάσιμα κατά την διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών.

ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης επιβεβαίωσε ότι απελευθερώθηκαν 12 Ταϊλανδοί όμηροι, οι οποίοι πέρασαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ.

Ζωντανή εικόνα από το Reuters:

Το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιβεβαιώνει την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, οι οποίοι βρέθηκαν στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων, όπου συναντήθηκαν με μέλη της ισραηλινής υπηρεσίας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις μελών της Χαμάς, η πρώτη ομάδα ομήρων παραδόθηκε σε προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού,κοντά στο πέρασμα της Ράφα, τους οποίους μετέφεραν στην Αίγυπτο.

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδηγούν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών και 13 Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Οι 12 Ταϊλανδοί που απελευθερώνει η Χαμάς, συνελήφθησαν μαζί με 11 ακόμα ομοεθνείς τους κατά την επίθεση της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη, όπου περίπου 30.000 Ταϊλανδοί απασχολούνται κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Περισσότεροι από 8.600 Ταϊλανδοί εργαζόμενοι έχουν επαναπατριστεί οικειοθελώς από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ 39 συγκαταλέγονται μεταξύ των 1200 νεκρών της 7ης Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα