ΑΘΗΝΑ
17:29
|
07.05.2024
Η Χαμάς ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για 2 έως 4 ημέρες».
Για εθνοκάθαρση έκανε λόγο το στέλεχος της Χαμάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε απόψε ότι διευκόλυνε την απελευθέρωση και μετέφερε επιτυχώς 17 ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι ειδικές δυνάμεις παρέλαβαν τους 12 από τους Ισραηλινούς ομήρους ενώ μια γυναίκα 84 ετών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο.

Σε αντάλλαγμα, απελευθερώθηκαν λίγο πριν από τις 20.00 απόψε, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Λεωφορεία θεάθηκαν να αναχωρούν από τη φυλακή του Όφερ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου είχαν μεταφερθεί οι κρατούμενοι πριν από την αποφυλάκισή τους. Οι (πρώην) κρατούμενοι έφτασαν ήδη στην Μπεϊτούνια.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι τέσσερις γυναίκες και εννέα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η 4χρονη Αμερικανοϊσραηλινή Άμπιγκελ. Οι δέκα από τους 13 είναι μέλη τριών οικογενειών.

Απελευθερώθηκαν επίσης τρεις Ταϊλανδοί και ένας Ρωσοϊσραηλινός, ο Ρον Κριβόι – ο ισραηλινός στρατός τον αναφέρει «Ισραηλινό» ενώ οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου.

«Η απελευθέρωση (του Κριβόι) έγινε στο πλαίσιο μιας απευθείας συνεννόησης των Ρώσων εκπροσώπων και της Χαμάς», είπε η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς νωρίτερα ανέφερε ότι απελευθέρωσε έναν Ρώσο όμηρο σε ένδειξη αναγνώρισης «των προσπαθειών» που καταβάλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της «στήριξής του στον παλαιστινιακό αγώνα».

Πρόθυμη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για 2-4 ημέρες εμφανίζεται η Χαμάς

Μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παλαιστινιακή οργάνωση «ενημέρωσε τους μεσολαβητές», δηλαδή το Κατάρ και την Αίγυπτο, ότι οι ένοπλες ομάδες που κρατούν Ισραηλινούς ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας «συμφωνούν να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για δύο έως τέσσερις ημέρες».

Αυτές οι παλαιστινιακές ομάδες «πιστεύουν ότι είναι εφικτό να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση άλλων 20-40 Ισραηλινών αιχμαλώτων», είπε η πηγή αυτή.

Η συμφωνία για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός λήγει το βράδυ της Δευτέρας. Στο πλαίσιό της προβλέπεται η απελευθέρωση 50 ομήρων, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι παρέλαβε τους καταλόγους με τα ονόματα των 13 ομήρων που θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα από την Χαμάς καθώς και των 39 Παλαιστινίων που αποφυλακιστούν από τις ισραηλινές φυλακές. Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος είχε απαχθεί στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «σε απάντηση στις προσπάθειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και «την υποστήριξή του στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Μετά από πολύωρη καθυστέρηση, πραγματοποιήθηκε τελικά αργά το βράδυ του Σαββάτου, η δεύτερη ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και Ισραηλινών αιχμαλώτων στην Λωρίδα της Γάζας, που είχε τεθεί εν αμφιβόλω κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μετά τις καταγγελίες της Χαμάς, για παραβίαση των όρων της εκεχειρίας όσο αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας αλλά και την επιλογή των παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Τελικά, μετά από σειρά έμμεσων διαπραγματεύσεων και διπλωματικών μεσολαβήσεων της Αιγύπτου και του Κατάρ, η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 13 Ισραηλινούς και 4 αλλοδαπούς ομήρους, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε, σε αντάλλαγμα, 33 παιδιά και 6 γυναίκες που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Την ίδια ώρα η τετραήμερη εκεχειρία που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, παραμένει εύθραυστη καθώς σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA σε πολλές περιπτώσεις οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια, τονίζοντας ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε τέτοιες επιθέσεις, χθες Σάββατο.

Επίσης, ένας Παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε και ένας ακόμα τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Χαμάς: Οι ΗΠΑ συνεργάτης του Ισραήλ στη γενοκτονία

Ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο Al Jazeera, ανέφερε ότι η παλαιστινιακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην τετραήμερη συμφωνία εκεχειρίας και είναι πρόθυμη να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Πρόσθεσε δε ότι η Χαμάς, αυτή τη στιγμή, διαβουλεύεται με διεθνείς εταίρους για μια πιθανή παράταση της εκεχειρίας. «Προτεραιότητά μας είναι να σταματήσουμε την επίθεση εναντίον του λαού μας. Θέλουμε να σταματήσουμε αυτή τη γενοκτονία στη Γάζα», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία του Κατάρ με επικεφαλής τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Λολουάχ αλ Χάτερ, πέρασε στην Λωρίδα της Γάζας, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σηματοδοτώντας την πρώτη διεθνή αντιπροσωπεία που εισέρχεται στον θύλακα από το ξέσπασμα της ισραηλινής επίθεσης.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, δεν παρέλειψε να καταδικάσει τον ρόλο των ΗΠΑ στον πόλεμο, αποκαλώντας τις εταίρους του Ισραήλ στη «γενοκτονία». «Στηρίζουν πάντα το Ισραήλ. Από την αρχή αυτού του πολέμου, οι ΗΠΑ είναι συνεργάτης τους σε αυτό το έγκλημα σε αυτήν την εθνοκάθαρση», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζονται οι δολοφονίες στη Δυτική Όχθη

Και ενώ στην Γάζα, η εκεχειρία προσφέρει μια έστω και επισφαλή ανάσα, παρότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες σε 239, την ίδια ώρα που οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 2.750.

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν σε επιδρομή στη Τζενίν που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο χωριό Γιούτμα νότια της Ναμπλούς, στην πόλη αλ-Μπίρεχ και στην Καμπατίγια νότια της Τζενίν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν την παροχή βοήθειας στον 18χρονο Μαχμούντ Αμπού Χαΐγια, ο οποίος τραυματίστηκε στο στήθος μέσα στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δύο από τα κύρια νοσοκομεία της Τζενίν πολιορκήθηκαν από ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα, ασθενοφόρα ερευνήθηκαν και δύο άτομα απήχθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες μέσα από ασθενοφόρα.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ, ηρεμία στα σύνορα με τον Λίβανο

Εντωμεταξύ, μία ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Δυτική Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κατηγορώντας τον για την αποτυχία του να κρατήσει ασφαλή τον πληθυσμό που ζει στα σύνορα με τη Γάζα. «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για το κράτος του Ισραήλ» και «Μπίμπι, είσαι επικίνδυνος, παραιτήσου τώρα», έγραφαν κάποια από τα πανό.

Την ίδια ώρα, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου ολόκληρα χωριά που είχαν αδειάσει, καθώς περίπου 55.000 Λιβανέζοι απομακρύνθηκαν λόγω των εχθροπαξιών του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ, χθες, δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας ξαναζωντάνεψαν, τουλάχιστον για λίγο, με κάποιους από τους κατοίκους να επιστρέφουν.

Στην περιοχή έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 Λιβανέζοι, ανάμεσά τους 9 άμαχοι και 3 δημοσιογράφοι, όπως και 12 άτομα από την ισραηλινή πλευρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Ο πρόεδρος της Κούβας επισκέπτεται τη Ρωσία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα