ΑΘΗΝΑ
00:36
|
05.05.2024
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «έχει τον έλεγχο», στη Δυτικοαφρικανική χώρα που βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική κρίση μετά τις τελευταίες εκλογές.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα κηρύχθηκε σήμερα στη Σιέρα Λεόνε, μετά την επίθεση ενόπλων σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πρωτεύουσα Φριτάουν, μετά από μήνες μετεκλογικών αναταραχών στη χώρα της Δυτικής Αφρικής

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε ότι απέκρουσε την επίθεση στην κεντρική στρατιωτική βάση Γουίλμπερφορς. Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας της έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και προέτρεψε τους πολίτες να «μείνουν στα σπίτια τους» καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας «συνεχίζουν την επιχείρηση εντοπισμού και σύλληψης των υπόπτων».

Μάρτυρες ανέφεραν, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ότι άκουσαν σφοδρούς πυροβολισμούς και εκρήξεις στην πρωτεύουσα νωρίς το πρωί της Κυριακής, ενώ ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει καπνούς να υψώνονται στην περιοχή.

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν ανταλλαγές πυρών κοντά σε στρατώνα στην περιοχή Μάρει Τάουν, όπου στεγάζεται το Ναυτικό, καθώς και έξω από άλλη στρατιωτική τοποθεσία στην πρωτεύουσα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Τζούλιους Μάαντα Μπίο επιβεβαίωσε την επίθεση στην στρατιωτική βάση σε μια δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στο X, κάνοντaς λόγο για «αποστάτες» και κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν για να προστατεύσουν τη δημοκρατία στη χώρα της Δυτικής Αφρικής.

«Η ειρήνη και η ασφάλεια του αγαπημένου μας έθνους είναι ανεκτίμητη και θα συνεχίσουμε να την προστατεύουμε, ενάντια στις δυνάμεις που επιθυμούν να ταράξουν την πολύτιμη σταθερότητά μας», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Σε δήλωση που εξέδωσε η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), καταδίκασε την επίθεση κάνοντας λόγο για προσπάθεια «διατάραξης της συνταγματικής τάξης».

Η Σιέρα Λεόνε βιώνει έντονο κύμα πολιτικής βίας και ταραχών, μετά την επανεκλογή του προέδρου Μπίο, τον περασμένο Ιούνιο στις πέμπτες εκλογές μετά το τέλος του αιματηρού 11ετούς εμφυλίου πολέμου – πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες – που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και κατέστρεψε την οικονομία της χώρας.

Οι διεθνείς παρατηρητές καταδίκασαν την «έλλειψη διαφάνειας» στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης της Σιέρα Λεόνε αρχικά αμφισβήτησε τα αποτελέσματα και μποϊκόταρε την κυβέρνηση.

Πέντε μήνες από την εκλογική νίκη του ο νέος πρόεδρος συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις λόγω των εξουθενωτικών οικονομικών συνθηκών καθώς το 60% του πληθυσμού της Σιέρα Λεόνε μαστίζεται από την φτώχεια και η ανεργία των νέων είναι από τις υψηλότερες στη Δυτική Αφρική.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα