ΑΘΗΝΑ
02:19
|
01.05.2024
Καταγγελίες των εργαζομένων του Σωματείου φέρνουν στο φως τις άθλιες συνθήκες του νοσοκομείου, όπου δεν υπάρχει θέρμανση για μωρά και λεχώνες!
Άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο «Έλενα»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αιμορραγεί» το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» το τελευταίο διάστημα, όπου επικρατεί ένα καθεστώς εγκατάλειψης και κατάρρευσης.

Καταγγελίες των εργαζομένων του Σωματείου φέρνουν στο φως τις συνθήκες που βιώνουν καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι και ασθενείς και οι μαρτυρίες είναι αποκαλυπτικές. Συγκεκριμένα, το κτίριο Α’ του «Έλενα», του μόνου εξειδικευμένου γυναικολογικού-μαιευτικού νοσοκομείου της χώρας, υπολειτουργεί χωρίς θέρμανση και βασικό εξοπλισμό και υλικό, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το Υπουργείο να ληφθούν μέτρα για την επίλυση των άμεσων -έστω- προβλημάτων. Ωστόσο, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέλεξε να αγνοήσει τους εργαζόμενους μετά την επίσκεψή του στη δομή υγείας.

Οι εργαζόμενοι καταλογίζουν στον ίδιο και στην κυβέρνηση το βασικό μερίδιο ευθύνης, καθώς η πολιτική τους έχει πρόσημο: Διάλυση του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και υπαγωγή των υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό παράγοντα με γνώμονα το κέρδος, όπως κατήγγειλε και ο γραμματέας του σωματείου του «Έλενα», Κώστας Καταραχιάς.

«Αγώνας να κρατηθούν ζωντανά τα μωρά»

«Δίνουμε αγώνα για να κρατήσουμε ζωντανά τα μωρά», υπογραμμίζει η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Έλενα», Μαρία Ζοσιμάτου.

Όπως εξήγησε στην κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου Kontra Channel: «Η κατάσταση είναι απελπιστική, ούτε μπάνιο δεν μπορούσαμε να κάνουμε στα μωρά με το κρύο που υπήρχε… πάγωσαν και οι λεχωίδες και τα νεογνά τους… στα πρόωρα, που είναι στο καινούργιο κτίριο, δίνουμε αγώνα για να ζήσουν τα μωρά αυτά. Και όμως, στην πορεία δεν τους παρέχουμε τις υπηρεσίες που πρέπει». «Θα χάσουμε πανελλαδικά χίλιους νοσηλευτές» προειδοποιεί μιλώντας στο κανάλι έτερη εργαζόμενη του νοσοκομείου.

Χωρίς θέρμανση από τις 17 Νοεμβρίου – «Δεν είμαστε στη Γάζα»

Στις 17 Νοεμβρίου ο λέβητας του συστήματος θέρμανσης «έσκασε» και έκτοτε δεν υπάρχει καμία θέρμανση, αλλά και καμία ορατή λύση, είπε σε συνέντευξη στο πάνελ του ο Κώστας Καταραχιάς.

«Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο)», ανέφερε ο μάχιμος υγειονομικός.

«Είναι ντροπή το 2023 –δεν είμαστε στη Γάζα– η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν 10 μέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», συμπλήρωσε.

Κανένα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της θέρμανσης στο νοσοκομείο, ο Κώστας Καταραχιάς απάντησε «Τίποτα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Σηκώνουν όλα τα χέρια ψηλά. Υπάρχει μια ιδιωτική εταιρεία που λέει ότι δεν έχει ευθύνη πλέον, παρόλο που έχει εισπράξει τα λεφτά της. Κυριαρχεί η λογική της ιδιωτικοποίησης». Συμπλήρωσε ότι «όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα». Και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ότι «συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο». 

«Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελλειμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο”. Πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».

Όπως προσέθεσε, «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς. Είναι τραγική η κατάσταση».

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα ξεκινά η 48ωρη πανελλαδική απεργία στα δημόσια νοσοκομεία και στις 13.00 σήμερα είναι προγραμματισμένη διαμαρτυρία στο προαύλιο του νοσοκομείου, ενώ απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12:00 υπουργείο Υγείας για τη συνολική εικόνα κατάρρευσης του υποβαθμισμένου ΕΣΥ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα