ΑΘΗΝΑ
19:44
|
06.05.2024
Τέταρτη επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ. Επίθεση με νεκρούς στην Ιερουσαλήμ.
Εκτοπισμένοι στην ουρά για διανομή τροφίμων στη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον ερυθρό σταυρό παραδόθηκαν από την Χαμάς οι δύο πρώτοι από τους 10 ομήρους που απελευθερώνονται σήμερα, ενώ αναμένεται να απελευθερωθούν 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι (οκτώ γυναίκες και 22 ανήλικα αγόρια), με την εκεχειρία να παρατείνεται για μια ακόμη ημέρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, πρόκειται για δύο γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται καθόδων για το Ισραήλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σε ανάρτησή του, πως η μια εκ των δύο απελευθερωμένων, η γαλλικής υπηκοότητας Μία Σεμ, είναι πλέον ελεύθερη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους ομήρους που κρατά ακόμα η Χαμάς.

Οι ταξιαρχίες αλ-Κασσάμ έδωσαν στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο όμηρος της Χαμάς, Γιαρντέν Μπίμπας, σύζυγος και πατέρας των 3 νεκρών ομήρων που ανακοίνωσε εχθές η οργάνωση, να ζητά από την κυβέρνηση του Ισραήλ να παραλάβει τα πτώματα των μελών της οικογένειάς του έτσι ώστε να ταφούν στο Ισραήλ.

Δηλώσεις Κίρμπι και Μπλίνκεν για τη στάση της Αμερικής

Το Ισραήλ θα έχει υποστήριξη από τις ΗΠΑ εάν αποφασίσει να συνεχίσει την μάχη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζόν Κίρμπι.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να πολεμήσει τη Χαμάς. Εάν το αποφασίσουν θα συνεχίσουν να έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε ανάρτηση του στο X σχολίασε την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, δηλώνοντας πως η συζήτηση αφορούσε, εκτός από την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να παρθούν έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι ελευθερίες και το αίσθημα ασφάλειας των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης, ενώ επανέλαβε την δέσμευση των ΗΠΑ για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου στης ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένι Γκαντζ, ο οποίος σε ανάρτησή του ευχαρίστησε τον Μπλίνκεν για την συνδρομή των ΗΠΑ, ενώ τόνισε στον Αμερικανό υπουργό πως το Ισραήλ «πρέπει να ολοκληρώσει την επιχειρησιακή αποστολή και να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς και την κυριαρχία της στην Λωρίδα της Γάζας».

Παρατάθηκε η εκεχειρία για ακόμη μία μέρα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε -μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της- ότι η ανακωχή με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρατείνεται για ακόμη μια μέρα προκειμένου «να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων».

Λίγο αργότερα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως συμφώνησε να παραταθεί η ανακωχή με τον στρατό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει τεθεί σε ισχύ από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η ισχύς της ανακωχής, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή (24η Νοεμβρίου) τυπικά έληγε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όμως παρατάθηκε in extremis από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Την ανακωχή επιβεβαίωσε το Κατάρ, η χώρα που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στα μέρη έχοντας την αιγυπτιακή και την αμερικανική υποστήριξη, μερικά λεπτά αφού τυπικά εξέπνευσε η ισχύς της εξαήμερης «ανθρωπιστικής παύσης» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας .

Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν υπό αμφισβήτηση η προοπτική παράτασης της ανακωχής, αφού οι δύο πλευρές δυσκολεύονταν να συμφωνήσουν για τη νέα λίστα των Ισραηλινών που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα σήμερα Πέμπτη.

Η Χαμάς είπε ότι το Ισραήλ απέρριψε μια προτεινόμενη λίστα που περιελάμβανε επτά ζωντανούς αιχμαλώτους και τα λείψανα τριών ομήρων που η οργάνωση είπε ότι σκοτώθηκαν σε προηγούμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε αργότερα πως παρέλαβε νέο «κατάλογο» με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων παλαιστινίων φυλακισμένων.

«Δυνάμει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ έλαβε κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερώσει η Χαμάς, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο δεν διευκρινίζει τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή της Χαμάς ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 10 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν σήμερα, δύο από τους οποίους έχουν επίσης ρωσική υπηκοότητα.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να γίνονται πιο σκληρές καθώς οι περισσότερες από τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούσε η Χαμάς έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Η Χαμάς μπορεί να επιδιώξει μεγαλύτερο αριθμό απελευθερώσεων Παλαιστινίων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Ισραηλινών ανδρών και στρατιωτών.

«Δεν έχουν απομείνει πολλοί άμαχοι όμηροι», είπε στο Al Jazeera ο Mohamed Elmasry, αναλυτής του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα. «Όσο περισσότερο εκτείνεται αυτό, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τη Χαμάς να ανταλλάξει αμάχους ομήρους επειδή έχει πολύ περιορισμένο αριθμό από αυτούς».

Είπε ότι η Χαμάς πιθανότατα θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερες παραχωρήσεις, όπως μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων αιχμαλώτων, για να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Το Ισραήλ θα θέλει πίσω αυτούς τους ομήρους. Το ερώτημα είναι: με ποιο τίμημτα», είπε ο Elmasry.

Απελευθερώθηκε η Παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι

Η εξέχουσα παλαιστίνια ακτιβίστρια Αχέντ Ταμίμι ήταν μεταξύ των 30 Παλαιστίνιων κρατουμένων, όλοι γυναίκες ή ανήλικοι, που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές τη νύχτα της Τετάρτης στο πλαίσιο συμφωνίας για τη Χαμάς να απελευθερώσει 10 ακόμη Ισραηλινούς ομήρους.

Η Αχέντ Ταμίμι, η 22χρονη Παλαιστίνια ακτιβίστρια από τη Δυτική Όχθη, συνελήφθη πριν από περίπου τρεις εβδομάδες με την κατηγορία για «υποκίνηση σε βία» εναντίον των Ισραηλινών.

Κατά την απελευθέρωσή της, η Ταμίμι μίλησε για τις φρικτές συνθήκες στα ισραηλινά μπουντρούμια:

«Ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε ρούχα. Κοιμηθήκαμε στο πάτωμα. Απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον πατέρα μου που μαραζώνει στις ισραηλινές φυλακές».

Τρεις νεκροί και 8 τραυματίες σε επίθεση ενόπλων στην Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί και οκτώ άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με πυροβόλο όπλο εναντίον ατόμων που περίμεναν σε στάση λωφορείου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ισραηλινής αστυνομίας.

«Δύο τρομοκράτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και ήταν οπλισμένοι ο ένας με Μ-16 και ο άλλος με πιστόλι» άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν σε στάση λεωφορείου γύρω στις 07:40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Ντορόν Τόργκεμαν στους δημοσιογράφους από το σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο δράστες «εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας και έναν περαστικό», με τον Τόργκεμαν να διευκρινίζει ότι ήρθαν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Magen David Adom (Mada), η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, διευκρίνισε ότι ο ένας νεκρός είναι «μια νεαρή γυναίκα 24 ετών».

Αρχικά η Mada είχε αναφέρει ότι η επίθεση σημειώθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, όμως στη συνέχεια διευκρίνισε ότι έγινε «στην είσοδο της Ιερουσαλήμ».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τζακ Λιου καταδίκασε την επίθεση: «Φρικτή τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ωμή βία».

Η Χαμάς ανέλαβε ως μέλη της δύο ένοπλους που πραγματοποίησαν μια θανατηφόρα επίθεση σε στάση λεωφορείου στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Μερικές ώρες αργότερα, η Χαμάς, όπως αναφέρει το Al Jazeera, αναγνώρισε ως μέλη της τους δύο ένοπλους που πραγματοποίησαν την επίθεση προσθέτοντας ότι ήταν μία επιχείρηση που «ήρθε ως φυσική απάντηση σε πρωτοφανή εγκλήματα που διεξήγαγε η κατοχή», επικαλούμενη τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα και τη μεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Προστασία των αμάχων ζήτησε ο Μπλίνκεν από τον Νετανιάχου

Στην τέταρτη επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ, και με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ, όπως επίσης και με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην πρωινή επίθεση.

«Μόλις τελείωσα μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, λίγο αφότου οι εγκληματίες της Χαμάς δολοφόνησαν Ισραηλινούς εδώ στην Ιερουσαλήμ, και του είπα: Αυτή είναι η Χαμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Είναι η ίδια Χαμάς που πραγματοποίησε την τρομερή σφαγή στις 7 Οκτωβρίου, η ίδια Χαμάς που προσπαθεί να μας δολοφονήσει παντού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη νότια Γάζα, όπου πολλοί έχουν καταφύγει αφού το Ισραήλ άρχισε να επιτίθεται στο έδαφος.

Ο Μπλίνκεν «τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στη νότια Γάζα πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι «προέτρεψε το Ισραήλ να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ αμάχων».

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε για τη Ραμάλα, για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Μέρος του στόχου αυτού του ταξιδιού, σύμφωνα με αναλυτές, είναι να βρεθεί ένας τρόπος για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για ένα σχέδιο δράσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο Μπλίνκεν για το Παλαιστινιακό μετά το τέλος της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επηρεάσουν το Ισραήλ καλώντας το να περιορίσει τη ζώνη μάχης, ώστε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να είναι πιο ακριβείς στη στόχευση της Χαμάς για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων.

Αυτή είναι μία από τις πολλές ανησυχίες, μία από τις πολλές πιέσεις που δέχεται η αμερικανική κυβέρνηση και συνεχίζει να βαδίζει σε αυτό το σφιχτό σχοινί όχι μόνο στη διαμεσολάβηση, αλλά και όσον αφορά τον τρόπο που πολλοί Αμερικανοί βλέπουν τον χειρισμό του προέδρου στον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιδιώκει να επιβάλει όρους για τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, είπε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στους Δημοκρατικούς βουλευτές την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Η Ουκρανία ρισκάρει να χάσει πόλη-κλειδί πριν το καλοκαίρι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα