ΑΘΗΝΑ
16:20
|
06.05.2024
Νέα ανταλλαγή ομήρων σήμερα. Σκληρά παζάρια για νέα παράταση της εκεχειρίας. Συνεχίζονται οι επιθέσεις του στρατού στη Δυτική Όχθη.
Παλαιστίνιος όμηρος 15 ετών επιστρέφει στην οικογένειά του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε με ιδιαίτερα βραδείς ρυθμούς απόψε η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων, με πρώτη την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών γυναικών ρωσικής υπηκοοτητας, που δεν είχαν δηλωθεί στη λίστα των υπό απελευθέρωση ομήρων που παρέδωσε η Χαμάς απόψε στις ισραηλινές Αρχές.

Οι δύο Ισραηλινές γυναίκες με ρωσική υπηκοότητα, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, όπου έχουν συναντηθεί με τις ισραηλινές αρχές και αναμένεται η επιστροφή τους στο Ισραήλ. Η Χαμάς ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα πως η απελευθέρωση των γυναικών πραγματοποιήθηκε κατόπιν «αιτήματος της Ρωσίας».

Οι δύο Ισραηλινές ρωσικής υπηκοότητας που αφέθηκαν ελεύθερες απόψε

Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού i24news, στη λίστα των υπό απελευθέρωση ομήρων αναγράφονται πέντε παιδιά και επτά γυναίκες. Οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου CNN αναφέρουν πως μεταξύ των ομήρων αυτών που θα αφεθούν απόψε ελεύθεροι είναι και μία Αμερικανίδα.

Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση η οικογένεια Μπίμπας, της οποίας μία μητέρα και δύο μικρά παιδιά που ήταν όμηροι της Χαμάς σκοτώθηκαν, κατά την οργάνωση, στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Πρόκειται για την Σίρι Σίλβερμαν Μπίμπα (Shiri Silverman Beba) και τα δύο παιδιά της: τον 10μηνο Κφιρ Μπίιμπας και τον τετράχρονο Αριέλ.

Στην ανακοίνωση αυτή η οικογένεια Μπίμπας αναφέρει:

«Η οικογένειά μας ενημερώθηκε για την τελευταία ανακοίνωση της Χαμάς. Περιμένουμε την επιβεβαίωση ή την διάψευση των νέων αυτών σύντομα από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ευχαριστούμε τον ισραηλινό λαό για τη ζεστή αγκαλιά του αλλά ζητάμε να σεβαστεί την διατήρηση της ιδιωτικότητάς μας σε αυτή την σύνθετη περίοδο».

Από την άλλη, απελευθερώθηκαν δύο όμηροι ρωσικής υπηκοότητας, οι οποίοι και παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, σύμφωνα με ανάρτηση της οργάνωσης στο Telegram.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως θα απελευθερωθούν το επόμενο διάστημα 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, ανάμεσα τους και η Άχεντ Ταμίμι, σε ανάρτηση στο Telegram.

Η 22χρονη ακτιβίστρια συνελήφθη στις αρχές του μήνα, με την κατηγορία της υποκίνησης σε βία μέσω ανάρτησης σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης από αμφισβητούμενο λογαριασμό τον οποίο η ίδια δεν αποδέχεται.

Νέες επιδρομές στη Δυτική Όχθη με 2 νεκρά παιδιά

Νωρίτερα, σήμερα ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο παιδιά Παλαιστινίων στη πόλη Τζενίν κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως επιβεβαιώνει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα δύο θύματα είναι ο οκτάχρονος Adam Samer al-Ghoul και ο 15χρονος Basil Suleiman Abu al-Wafa.

Σε όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σταματήσει τις επιδρομές και τις συλλήψεις Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη.

Σήμερα το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε πολλές περιοχές της Τζενίν, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού καταυλισμού Τζενίν, με τουλάχιστον τρία άτομα να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να περικυκλώνει ένα νοσοκομείο στην Τζενίν, εμποδίζοντας το έργο των ιατρικών ομάδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Άσκαρ στη Ναμπλούς στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης επιχείρησης που στοχεύει αρκετές περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Έχουν γίνει καταγγελίες απαγωγές πολιτών από τον ισραηλινό στρατό.


Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της παράτασης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, τη στιγμή που συνεχίζονται οι ανταλλαγές ομήρων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ η κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας συνειδητοποιούν την ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Ειδικότερα, το Τελ Αβίβ εξετάζει το ενδεχόμενο της παράτασης της εκεχειρίας, η οποία «εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Χαμάς» όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στην ισραηλινή ραδιοφωνική εταιρεία. Σύμφωνα με τον ίδιο οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία θα συζητηθούν σύντομα, σύμφωνα με το al jazeera.

Στο μεταξύ, «ακτίνα ελπίδας και ανθρωπισμού μέσα στο σκοτάδι του πολέμου» χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την παράταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, η οποία πρόκειται να επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων 20 ομήρων της Χαμάς και άλλων 60 φυλακισμένων Παλαιστινίων.
Στο μεταξύ, «ακτίνα ελπίδας και ανθρωπισμού μέσα στο σκοτάδι του πολέμου» χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την παράταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, η οποία πρόκειται να επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων 20 ομήρων της Χαμάς και άλλων 60 φυλακισμένων Παλαιστινίων.

Σήμερα αναμένεται η έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι -οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ- και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Νετανιάχου επιμένει πως θα καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να καταστρέψει τη Χαμάς μετά τη λήξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Welt και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Ο Νετανιάχου απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για νέα παράταση της εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Επί του παρόντος, η εκεχειρία ισχύει μέχρι τις 7 το πρωί της Πέμπτης.

«Συμφωνήσαμε ότι γυναίκες, παιδιά και ξένοι όμηροι θα απελευθερωθούν κατά προτεραιότητα», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Welt TV, μιλώντας στην αγγλική γλώσσα.

Φον Ντερ Λάιεν: Υπέρ δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν μια ευκαιρία στη ζωή τους να καταλήξουν σε πολιτική λύση στην εδώ και δεκαετίες σύγκρουσή τους», εκτίμησε σε συνέντευξή της, την Τρίτη, στον αρχισυντάκτη του Politico, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι σχεδόν δραματικό ότι λόγω των τρομερών γεγονότων στη Μέση Ανατολή, η λύση των δύο κρατών είναι πολύ πιο πιθανή από ό,τι ήταν πριν από μήνες ή χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι ενδιαφέρον. Μίλησα πολύ στους Ισραηλινούς, αλλά και στον [της Αιγύπτου] el-Sisi, στον βασιλιά της Ιορδανίας, είχα ένα τηλεφώνημα με τον [Mahmoud] Abbas. Φαίνεται να υπάρχει αργά, αλλά σταθερά, ο σχηματισμός κοινών ιδεών για το πώς… θα μπορούσε να γίνει αυτό […] Δεν μπορεί να υπάρχει πλέον ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς στη Γάζα. Η Χαμάς δεν μπορεί να είναι μέρος της δομής διακυβέρνησης. Με τίποτα. Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος πρέπει να έχει την Παλαιστινιακή Αρχή να κυβερνά τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Για τον ρόλο της Ευρώπης στο Μεσανατολικό, παραδέχθηκε ότι «δεν ήμασταν ποτέ το πρώτο βιολί στη Μέση Ανατολή, αλλά είμαστε, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος δωρητής για την Παλαιστινιακή Αρχή, είμαστε ο μεγαλύτερος δωρητής στη Γάζα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Άρα έχουμε μόχλευση και έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ε.Ε θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ανεξάρτητης παλαιστινιακής δημοκρατίας: «Αν υπάρχει κάτι στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια εμπειρία, αυτό είναι πώς να αναπτυχθούν οι χώρες προς τις δημοκρατίες και στη συνέχεια, αργότερα, να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, αυτή η οικοδόμηση ικανοτήτων είναι κάτι όπου έχουμε μια τεράστια εμπειρία, την οποία μπορούμε να φέρουμε, εάν χρειαστεί, στη δημιουργία δύο διαφορετικών ανεξάρτητων κρατών».

G7 και ΗΠΑ επιδιώκουν παράταση της εκεχειρίας

Η G7 τάσσεται υπέρ της περαιτέρω παράτασης της «παύσης» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας καθώς και νέων «παύσεων» στο μέλλον, για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση «όλων» των ομήρων της Χαμάς και για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G7 που έδωσε στη δημοσιότητα η διπλωματία της Ιαπωνίας, της χώρας που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική υποστήριξη των αμάχων (…) Υποστηρίζουμε την περαιτέρω παράταση αυτής της παύσης και μελλοντικές παύσεις όπως απαιτείται προκειμένου να μπορέσει να αυξηθεί η βοήθεια και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται στο κείμενο.

Η ανακοίνωση της G7 χαιρετίζει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων της Χαμάς -χθες έφθασαν τους 81, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 180 παλαιστινίων κρατουμένων, γυναικών και παιδιών, από την περασμένη Παρασκευή-, ωστόσο καλεί ταυτόχρονα «να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι» οι εναπομείναντες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο. Η παύση των πολεμικών επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 4 ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο, αναγνώρισε πάντως η Ουάσιγκτον.

«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους χθες. «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», είπε ο Τζον Κέρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.

Το Ισραήλ συνέλαβε σχεδόν τόσους Παλαιστίνιους όσους άφησε ελεύθερους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας

Το Ισραήλ συνέλαβε δεκάδες Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς πραγματοποιεί απελευθέρωση κρατουμένων με τη Χαμάς, την ένοπλη ομάδα που εδρεύει στη Γάζα.

Τις πρώτες τέσσερις ημέρες της συνεχιζόμενης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, το Ισραήλ απελευθέρωσε 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 117 παιδιά και 33 γυναίκες.

Η Χαμάς απελευθέρωσε 69 αιχμαλώτους – 51 Ισραηλινούς και 18 άτομα από άλλα έθνη.

Τις ίδιες τέσσερις ημέρες, το Ισραήλ συνέλαβε τουλάχιστον 133 Παλαιστίνιους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τις ενώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Όσο υπάρχει κατοχή, οι συλλήψεις δεν θα σταματήσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν αυτό γιατί αυτή είναι μια κεντρική πολιτική κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων και για τον περιορισμό κάθε είδους αντίστασης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Εταιρείας Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Αυτή είναι μια καθημερινή πρακτική – όχι μόνο μετά τις 7 Οκτωβρίου, πρόσθεσε. Πραγματικά περιμέναμε να συλληφθούν περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών.

Αρκετά βίντεο έχουν επίσης εμφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με Ισραηλινούς στρατιώτες να ξυλοκοπούν, να ποδοπατούν, να κακοποιούν και να εξευτελίζουν Παλαιστίνιους κρατούμενους που τους έχουν δεμένα τα μάτια, φοράνε χειροπέδες και τους έχουν απογυμνώσει μερικώς ή εξ ολοκλήρου. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι οι σκηνές έφεραν μνήμες από τις τακτικές βασανιστηρίων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ το 2003.

Εκτός από τους σκληρούς ξυλοδαρμούς, οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές διέκοψαν την ιατρική φροντίδα για Παλαιστίνιους κρατούμενους για τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα μετά τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν ξυλοκοπηθεί, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα. Οι οικογενειακές επισκέψεις καθώς και οι συνήθεις επισκέψεις δικηγόρων σταμάτησαν, ανέφεραν οι ομάδες.

Οι κρατούμενοι είχαν προηγουμένως δικαίωμα για τρεις έως τέσσερις ώρες έξω από τα κελιά τους στην αυλή, αλλά αυτό έχει πλέον μειωθεί σε λιγότερο από μία ώρα, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Τα κατάμεστα από κρατούμενους κελιά φιλοξενούν τώρα συχνά διπλάσιο αριθμό ατόμων από εκείνους τους οποίους προορίζονταν αρχικά, με πολλούς να κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς στρώματα.

Οι αρχές των ισραηλινών φυλακών έκοψαν επίσης το ηλεκτρικό ρεύμα και το ζεστό νερό, έκαναν έρευνες σε κελιά, αφαίρεσαν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, συσκευές μαγειρέματος και βραστήρες, και έκλεισαν την καντίνα, την οποία οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν για να αγοράσουν τρόφιμα και βασικές προμήθειες όπως οδοντόκρεμα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρακινή Αντίσταση: Στοχεύσαμε Ισραηλινή βάση στην Χάιφα

Γεραπετρίτης: Πρέπει να αποτραπεί η εισβολή στην Ράφα

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα