ΑΘΗΝΑ
08:18
|
15.07.2024
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ότι ελπίζει η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μητσοτάκης για ευρωεκλογές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν το απόγευμα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδας ως μία γενναία μεταρρύθμιση και ιστορική τομή. Σημείωσε ότι στο εξωτερικό δεν θα χρειαστεί καν να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα. Ενώ στο εσωτερικό θα διευκολυνθούν άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, νέοι που εργάζονται σεζόν, εφόσον επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

«Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρουσίασε μάλιστα τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα ισχύσει το νέο σύστημα. Ενώ εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η συμμετοχή. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Παραδέχθηκε ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να σπάσει η χώρα σε περιφέρεις για τις ευρωεκλογές. Αλλά ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραμείνει μία εκλογική περιφέρεια όλη η χώρα, όπως ισχύει άλλωστε από το 1981. Επικαλέστηκε δε το σκεπτικό ότι συνολικά η χώρα στέλνει εκπροσώπους στην Ευρωβουλή και ότι δεν πρέπει στην επιλογή προσώπων να κυριαρχήσουν τοπικές σκοπιμότητες. Ενώ υπενθύμισε ότι όπως είχε πει και στη ΔΕΘ, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν και πάλι με σταυρό προτίμησης και όχι λίστα.

«Είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ραγδαίες εξελίξεις για το μπάζωμα στα Τέμπη προαναγγέλλουν οι συγγενείς

Στον ανακριτή 67 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεωφόρο

Διάγγελμα Μπάιντεν: Να μην μετατραπεί η πολιτική σε «πεδίο φονικής μάχης»

Κοινωνικός τουρισμός για συνταξιούχους-Από σήμερα οι αιτήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα