ΑΘΗΝΑ
13:21
|
06.05.2024
Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά τις τελευταίες πλημμύρες.
Θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη στις 10 Νοεμβρίου στη Λάρισα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες της Καρδίτσας προκειμένου να βγουν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις πλατείες των χωριών.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ειδικά μετά την κακοκαιρία Daniel, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ.

Κάλεσμα στους αγρότες να κινητοποιηθούν μαζικά για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κωνσταντίνος Τζέλλας.

«Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αν οι πλατείες των χωριών βουλιάξουν θα έχουμε σίγουρα κέρδη όπως έχει αποδειχθεί και παλιότερα όταν με αγώνες έχουμε κερδίσει σημαντικά οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Πολυήμερους αγώνες αλλά με μεγάλη συμμετοχή .Άρα την Κυριακή πρέπει να δώσουμε το στίγμα σε όλα τα χωριά οι πλατείες να γεμίσουν τρακτέρ .Από εκεί και πέρα θα οργανώσουμε τα υπόλοιπα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα ο οποίος θα είναι σίγουρα και μακρύς και επίμονος και επίπονος, αλλά δεν θα σταματήσει αν τα προβλήματα που έχουμε δεν επιλυθούν σε όλους τους αγρότες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την ερήμωση της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας να παραμείνει η ύπαιθρος  ζωντανή και να φέρουμε πίσω και νέους ανθρώπους στην δουλειά και του αγρότη και του κτηνοτρόφου και του μελισσοκόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας.

Ο κ. Τζέλλας, σύμφωνα με το karditsalive.gr, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν συσσωρεύσει στον αγροτικό κόσμο οι πρόσφατες πλημμύρες επισημαίνοντας ότι  αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση όπως και τα 2000 και 4000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, μένουν σε ακατάλληλα σπίτια, χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει με την οριστική στέγαση, αντιμετωπίζουν ζητήματα υγιεινής – διατροφής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μην λειτουργεί και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωση τους έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη.

«Όσο για τις προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών, για κάποια προϊόντα, αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζέλλας η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικούν ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι τα 300 ευρώ/στρ.

Οι αγρότες της Καρδίτσας διεκδικούν επίσης:

-Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα τους  πλημμυρισμένους.

-Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθήκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση.

– Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, TOEB, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος τράπεζες -εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο.

– Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες.

– Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού και των άλλων TOEB.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα