ΑΘΗΝΑ
11:35
|
27.04.2024
Περιφερειακός δικαστής επικαλείται την ελευθερία του λόγου για να άρει την απαγόρευση που επέβαλαν στην πλατφόρμα οι αρχές της πολιτείας.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα TikTok
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Αμερικανός δικαστής μπλόκαρε την απαγόρευση του TikTok στην πολιτεία της Μοντάνα, λέγοντας ότι παραβιάζει τα δικαιώματα ελευθερίας του λόγου των χρηστών.

Τον Μάιο, η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που πέρασε την απαγόρευση που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Η εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο σύντομης διάρκειας, η οποία ανήκει στην κινεζική ByteDance, μήνυσε τη Μοντάνα μια εβδομάδα αργότερα.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Ντόναλντ Μολόι συμφώνησε με την TikTok, λέγοντας ότι η απαγόρευση της πλατφόρμας «παραβιάζει το Σύνταγμα με περισσότερους από έναν τρόπους» και «υπερβαίνει την κρατική εξουσία».

Ο νόμος θα καταστήσει παράνομη την πώληση του TikTok για τα ηλεκτρονικά καταστήματα που την προσφέρουν και οι εταιρείες θα αντιμετώπιζαν κυρώσεις έως και 10.000 δολάρια.

Η TikTok είπε στο BBC ότι ήταν ικανοποιημένη που απορρίφθηκε ο «αντισυνταγματικός νόμος».

Πρόσθεσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του Μοντάνα μπορούν να συνεχίσουν να εκφράζονται, να κερδίζουν τα προς το ζην και να βρίσκουν την κοινότητα τους στο TikTok».

Το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα της Μοντάνα είπε στο Reuters ότι εξετάζει τα επόμενα βήματά του «να υπερασπιστεί το νόμο που προστατεύει τους κατοίκους της Μοντάνα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να αποκτά και να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τους».

Η Μοντάνα, η οποία έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από ένα εκατομμύριο, απαγόρευσε την εφαρμογή από κυβερνητικές συσκευές τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το TikTok υποστηρίζει πως έχει 150 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες, η πλειοψηφία των οποίων είναι στην εφηβεία και στη δεκαετία των 20 τους.

Η εφαρμογή έχει τεθεί υπό έλεγχο από τις αρχές σε όλο τον κόσμο λόγω ανησυχιών ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.

Μια επιτροπή του Κογκρέσου ρώτησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Σου Ζι Τσιου τον Μάρτιο σχετικά με το εάν αυτό ήταν δυνατό.

Ο Σου Ζι Τσιου είπε επανειλημμένα ότι το TikTok δεν θα κατασκοπεύσει ποτέ τους Αμερικανούς. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι υπάλληλοι είχαν παρακολουθήσει τους λογαριασμούς των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι η ByteDance θα πρέπει να πουλήσει το TikTok διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, το Νεπάλ ενώθηκε με άλλους, όπως η Ινδία, στην απαγόρευση του TikTok επειδή το περιεχόμενό του «ήταν επιζήμιο για την κοινωνική αρμονία».

Η ByteDance έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στην Ευελπίδων σήμερα οι κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα