ΑΘΗΝΑ
04:52
|
19.05.2024
Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, τόνισε ότι το Ισραήλ υπονομεύει σταθερά κάθε προσπάθεια για παράταση της εκεχειρίας.
Καπνός αναδύεται από κτίρια στη βόρεια Γάζα μετά από ισραηλινά πλήγματα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες που χρήζουν επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Γάζας, το οποίο καλεί τους ηγέτες των αραβικών κρατών να καταλήξουν σε ένα «επείγον σχέδιο διάσωσης» για τους τραυματίες, αλλά και να βρουν «γρήγορες ανθρωπιστικές λύσεις για τις περισσότερες από 250.000 οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους».

Ο εκπρόσωπος του γραφείου, Σαλάμα Μαρούφ, ζητά από τους ηγέτες να συνεισφέρουν με υπαίθρια νοσοκομεία, απαραίτητα εφόδια και εξοπλισμό για την περίθαλψη των ασθενών. Επίσης, τόνισε πως χρειάζεται να σταλεί επειγόντως «μεγάλος αριθμός φορτηγών βοήθειας», συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου λίτρων καυσίμου την ημέρα.

Βροχή ρουκετών σε Τελ Αβίβ και Ασντόντ

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες al-Quds της Ισλαμικής Τζιχάντ δηλώνουν πως εξαπέλυσαν επίθεση με στόχους τις πόλεις Τελ Αβίβ, Ασντόντ και Ασκελόν «ως απάντηση στη σφαγή που διαπράττει ο εχθρός» με στόχο «στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς εποίκων».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό και νότιο μέρος της χώρας.

Έληξε η εκεχειρία-Το Ισραήλ αρνείται να επαναδιαπραγματευτεί

Η εκεχειρία η οποία τέθηκε σε ισχύ την 24η Νοεμβρίου ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από ολιγοήμερες παρατάσεις, έλαβε τέλος σήμερα στις 7 το πρωί παρά τις πιέσεις διεθνών μεσολαβητών για συνέχισή της και οι μάχες άρχισαν ξανά, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν πως δεν παρατάθηκε η εκεχειρία διότι η Χαμάς δεν παρέδωσε νέα λίστα ομήρων.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα ανακοινωθέν με το οποίο γνωστοποίησε πως «ξαναρχίζει τη μάχη εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε σε ανάρτησή του πως η πολεμική αεροπορία κατάφερε «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στο κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστήριξε ότι η Χαμάς «καταλαβαίνει μόνο την βία».

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση το πρωί, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία της εκεχειρίας – αρνούμενη να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες που είχαν απαχθεί και εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ.

Η δήλωση ανέφερε ότι με την επιστροφή στις μάχες , το Ισραήλ θα επιδιώξει την απελευθέρωση των απαχθέντων, την εξάλειψη της Χαμάς και την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός εκ των ομήρων της Χαμάς, του Ofir Tzarfati, το πτώμα του οποίου ανέσυρε από την Λωρίδα της Γάζας. Τα αίτια θανάτου του Γαλλο-ισραηλινού δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ενώ για τον θάνατο του ενημερώθηκε η οικογένεια του.

Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του AFP, ανέφερε επιθέσεις με δεκάδες οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού καθώς και βομβαρδισμούς από ισραηλινά αεροσκάφη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο σε παλαιστινιακά ΜΜΕ, πριν ακόμα λήξει η ανακωχή, για εκρήξεις και πυρά καθώς και πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και drones.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 178 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 589 τραυματιστεί, μέχρι αργά το απόγευμα, μέσα σε 12 ώρες από τότε που ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιθέσεις του. Η πλειοψηφία των νεκρών και τραυματισμένων είναι γυναίκες και παιδιά, δηλώνει το Υπουργείο.

Ο Άσραφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, απηύθυνε έκκληση σε «κάθε ζωντανή συνείδηση» να επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα εν μέσω μιας «εξαιρετικά καταστροφικής» ανθρωπιστικής κρίσης. «Η ιατρική βοήθεια που εισήλθε στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας είναι αρκετή μόνο για μία ημέρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο τομέας υγείας στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας «με όλη τη σημασία της λέξης», είπε. Στη Γάζα λειτουργούν μόνο τρία νοσοκομεία που δεν αντέχουν να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό ασθενών, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συνοριακού περάσματος της Ράφα ανέφερε ότι η είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν την απαραίτητη βοήθεια, καύσιμα και μαγειρικό αέριο από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει λόγω της επανέναρξης των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν επίσης στις κοινότητες εποίκων στην Σντερότ και την Ιμπίμ στα σύνορα με τη Γάζα και ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» αναχαίτισε ρουκέτα.

Λίγο αργότερα, οι Ταξιαρχίες al-Quds, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ που εδρεύει στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε κωμοπόλεις του Ισραήλ. Οι επιθέσεις έγιναν ως απάντηση στα «εγκλήματα του σιωνιστικού εχθρού εναντίον του λαού μας σήμερα το πρωί», ανέφερε η οργάνωση στο κανάλι της στο Telegram. Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ακούστηκαν σειρήνες στη νότια πόλη Ασκελόν μετά την εκτόξευση ρουκετών.

Για την επίθεση με ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ, την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες αλ-Κασσάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν και στο βόρειο Ισραήλ, αργά το μεσημέρι, σύμφωνα με ισραηλινά εθνικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα στους οικισμούς Σίαρ Γιασχούβ, Ντάφνα και Μπέιτ Χιλέλ, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε Χεζμπολάχ, δηλώνοντας ότι χρησιμοποίησε «τα κατάλληλα όπλα» στοχεύοντας ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών κοντά σε συνοριακή στρατιωτική βάση του Ισραήλ. Ακόμα, καταγγέλλει τον θάνατο δύο πολιτών στη πόλη Χούλα στα σύνορα με το Ισραήλ, ενός παιδιού και της μητέρας του, από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Μιλώντας στο Al Jazeer ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, τόνισε πως η λύση δεν είναι να υπάρξει εκεχειρία, αλλά να βρεθούν μηχανισμοί ώστε να τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών. Η ηγεσία της Χαμάς συνεργαζόταν με τις προσπάθειες για τον τερματισμό της ισραηλινής επιθετικότητας, αλλά δυστυχώς, ορισμένα μέρη δεν ήταν έτοιμα να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια, εκτός από το Κατάρ και την Αίγυπτο, ανέφερε, ευχαριστώντας τις δύο χώρες για την μεσολάβησή τους και τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στο Ισραήλ.

Τόνισε δε, ότι το Ισραήλ υπονομεύει σταθερά κάθε προσπάθεια για παράταση της εκεχειρίας. «Κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα, το Ισραήλ ενεργούσε με τρόπο που υπονόμευε την όλη διαδικασία. Χθες το βράδυ μιλούσαμε για παράταση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ήμασταν πολύ σαφείς για ορισμένες επιλογές που πρότειναν οι μεσολαβητές – δεχθήκαμε τρεις προτάσεις, αλλά όλες αυτές απορρίφθηκαν από τους Ισραηλινούς», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Χαμάς παραμένει ανοιχτή σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει να βάλει τέλος στην ισραηλινή επιθετικότητα και είναι προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και τη Χαμάς μετά την επανέναρξη των μαχών, αναζητώντας φόρμουλα για μια νέα εκεχειρία.

Χθες, Πέμπτη, το βράδυ 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές φυλακές στην έβδομη -και τελευταία όπως όλα δείχνουν- ανταλλαγή της εκεχειρίας μετά την απελευθέρωση 8 Ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε από το Ισραήλ, με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ και φερόμενο προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα αποτελέσουν τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ έφερε το θέμα της Γάζας στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, στην COP28 στο Ντουμπάι, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για την κλιματική αλλαγή απομονωμένοι από τις ανθρωπιστικές τραγωδίες που εκτυλίσσονται γύρω μας».

«Στη Γάζα, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα