ΑΘΗΝΑ
12:31
|
02.05.2024
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται, ότι η προώθηση του Binance από τον Ρονάλντο οδήγησε σε «500% αύξηση των αναζητήσεων».
Αγωγή στον Κριστιάνο Ρονάλντο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο αντιμετωπίζει ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ για την προώθηση του Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η διαφήμιση τούς οδήγησε σε ζημιογόνες επενδύσεις. Ζητούν τώρα αποζημίωση που υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια (790 εκατομμύρια λίρες).

Τον Νοέμβριο του 2022, η Binance ανακοίνωσε την πρώτη της συλλογή «CR7» με μη ανταλλάξιμα tokens (NFTs) σε συνεργασία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η οποία σύμφωνα με τον ποδοσφαιριστή θα ανταμείψει τους θαυμαστές «για όλα τα χρόνια υποστήριξης».

Τι είναι τα NFT

Τα NFT είναι εικονικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν, αλλά τα οποία δεν έχουν τη δική τους πραγματική μορφή – με άλλα λόγια υπάρχουν μόνο ψηφιακά. Γενικά, χρησιμοποιούνται για να επισημάνουν την ιδιοκτησία σε κάτι, όπως μια φωτογραφία ή ένα βίντεο στο διαδίκτυο.

Το «CR7» αναφέρεται στα αρχικά και τον αριθμό της φανέλας του Ρονάλντο και χρησιμοποιείται ως επωνυμία σε μια σειρά προϊόντων, από παπούτσια μέχρι αρώματα, που τον έχουν βοηθήσει να γίνει ένας από τους πλουσιότερους αθλητές στη γη. Σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανακοινώνει τη συνεργασία, ο Ρονάλντο είπε στους επίδοξους επενδυτές «θα αλλάξουμε το παιχνίδι NFT και θα πάμε το ποδόσφαιρο στο επόμενο επίπεδο». Το φθηνότερο NFT από τη συλλογή είχε τιμή 77 $ όταν κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 – αλλά ένα χρόνο αργότερα, η τιμή του ήταν περίπου 1 $.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται, ότι η προώθηση του Binance από τον Ρονάλντο οδήγησε σε «500% αύξηση των αναζητήσεων» για το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στα νησιά Κέιμαν. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν τίτλοι και έτσι οι διασημότητες που τα εγκρίνουν πρέπει να ακολουθούν τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, είχε δηλώσει προηγουμένως, ότι οι διασημότητες πρέπει «να αποκαλύπτουν στο κοινό από ποιον και πόσα πληρώνεστε για να προωθήσουν τις επενδύσεις σε τίτλους».

«Όταν οι διασημότητες υποστηρίζουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην έρευνα εάν οι επενδύσεις είναι κατάλληλες για αυτούς και θα πρέπει να γνωρίζουν γιατί οι διασημότητες κάνουν αυτές τις εγκρίσεις», είπε. 

Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε μια εβδομάδα αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε στην εταιρεία να πληρώσει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια (3,4 δισεκατομμύρια λίρες) σε ποινές και κατασχέσεις. Ο διευθύνων σύμβουλός, Τσανγκπένγκ Τσάο, παραιτήθηκε από την εταιρεία, έχοντας παραδεχτεί παραβάσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Major League Baseball, η Formula 1 και η Mercedes-Benz αντιμετωπίζουν επίσης συλλογικές αγωγές που κατατέθηκαν την ίδια ημέρα για την προώθηση της αποτυχημένης ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Τούρκος αθλητής απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επειδή ύψωσε παλαιστινιακή σημαία

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα