ΑΘΗΝΑ
08:08
|
02.05.2024
Ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας κατέθεσε μήνυση εναντίον της Pfizer για «παραπλανητικές» πληροφορίες όσον αφορά τη «σχετική μείωση κινδύνου» των εμβολίων εναντίον του κορονοϊού.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer υποβλήθηκε σε μήνυση από τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας, Κεν Πάξτον, ο οποίος κατηγόρησε την Πέμπτη την εταιρεία ότι παρερμήνευσε την αποτελεσματικότητα του ευρέως χρησιμοποιούμενου εμβολίου της για τον κορονοϊό.

Σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε σε δικαστήριο της πολιτείας Λούμπο Κάουντι, ο Πάξτον είπε ότι ήταν παραπλανητικό για την Pfizer να ισχυρίζεται ότι το εμβόλιο της ήταν 95% αποτελεσματικό επειδή προσέφερε «σχετική μείωση κινδύνου» για τα άτομα που το έλαβαν.

Ο Πάξτον υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός βασίστηκε σε δεδομένα κλινικών δοκιμών μόνο δύο μηνών και η «απόλυτη μείωση κινδύνου» όσων έλαβαν το εμβόλιο έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν μόλις 0,85% αποτελεσματικό.

Είπε επίσης ότι η πανδημία επιδεινώθηκε ακόμα και όταν οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την Pfizer και τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech.

«Η Pfizer εσκεμμένα παραποιεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τον κορονοϊό και λογοκρίνει άτομα που απείλησαν να διαδώσουν την αλήθεια προκειμένου να διευκολύνει τη γρήγορη υιοθέτηση του προϊόντος και να επεκτείνει την εμπορική του ευκαιρία», ανέφερε η καταγγελία.

Η μήνυση επιδιώκει να εμποδίσει την Pfizer με έδρα τη Νέα Υόρκη να κάνει υποτιθέμενους ψευδείς ισχυρισμούς και να αποσιωπήσει τον «αληθινό λόγο» για το εμβόλιο της και να λάβει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για παραβίαση νόμου του Τέξας που προστατεύει τους καταναλωτές από το παραπλανητικό μάρκετινγκ.

Η Pfizer είπε ότι περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο της. Η φαρμακοβιομηχανία έχει αναφέρει έσοδα άνω των 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021 και το 2022 που σχετίζονται με τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή της, η Pfizer είπε ότι οι δηλώσεις της σχετικά με το εμβόλιο της ήταν «ακριβείς και βασισμένες στην επιστήμη» και ότι πιστεύει ότι η αγωγή του Πάξτον δεν είχε καμία αξία.

Η Pfizer είπε επίσης ότι το εμβόλιο της «έχει επιδείξει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και συνέβαλε στην προστασία από σοβαρά αποτελέσματα του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου».

Οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες είπαν ότι η μείωση του σχετικού κινδύνου είναι ένας πιο ουσιαστικός τρόπος για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου από τη μείωση του απόλυτου κινδύνου. Ο σχετικός κίνδυνος δείχνει πόσο καλά ένα εμβόλιο προστατεύει τους λήπτες σε σχέση με την ομάδα ελέγχου μιας μελέτης.

Ο Πάξτον, ένας Ρεπουμπλικανός, επέκρινε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Νωρίτερα αυτό το έτος, άρχισε να διερευνά εάν η Pfizer, η Moderna και η Johnson & Johnson παρουσίασαν εσφαλμένα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους, για να εξετάσει την «επιστημονική και ηθική βάση» για τις αποφάσεις δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η Pfizer δεν είπε την αλήθεια για τα εμβόλιά της για τον κορονοϊό», είπε ο Πάξτον σε μια δήλωση. «Επιδιώκουμε δικαιοσύνη για τον λαό του Τέξας, πολλοί από τους οποίους εξαναγκάστηκαν από τυραννικές εντολές εμβολίων να πάρουν ένα ελαττωματικό προϊόν που πωλείται με ψέματα».

Η αγωγή είναι η δεύτερη του Πάξτον εναντίον της Pfizer.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά: Αγώνας για δικαιώματα και λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα