ΑΘΗΝΑ
01:58
|
03.05.2024
Θα είναι η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που τέτοιου είδους όπλα θα τοποθετηθούν στην περιοχή, αναφέρει ρεπορτάζ ιαπωνικής εφημερίδας.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αναπτύξουν επίγειους πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην περιοχή του  Ινδο-Ειρηνικού, μέσα στο 2024 για να ενισχύσουν την δύναμη αποτροπής τους έναντι της Κίνας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιαπωνικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Nikkei Asia, που επικαλείται τον εκπρόσωπο της Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Ρομπ Φίλιπς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν χερσαίες εκδόσεις του Standard Missile-6 και του πυραύλου Κρουζ Tomahawk, που εκτιμάται ότι έχουν βεληνεκές έως και 2.700 χιλιομέτρων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν αποκάλυψε ακριβώς πότε και πού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οι πύραυλοι, με του αναλυτές να εκτιμούν ως πιθανότερη τοποθεσία την στρατιωτική βάση στο ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ, ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης πως τόσο η Ιαπωνία όσο και οι Φιλιππίνες εμφανίζονται απρόθυμες να φιλοξενήσουν νέες στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς φοβούνται το ενδεχόμενο να γίνουν στόχος της Κίνας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες, από τη Μόσχα, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο τις σχέσεις με τις χώρες της Ασίας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσαρμόσει την αμυντική στρατηγική της σε περίπτωση που τέτοιοι πύραυλοι αναπτυχθούν στην Ιαπωνία.

Αν οι πληροφορίες για την ανάπτυξη των πυραύλων επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που τέτοιου είδους όπλα που θα τοποθετηθούν στην και την πρώτη ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ Πολιτείες μετά την αποχώρηση της χώρας, το 2019, από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF), με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα