ΑΘΗΝΑ
12:43
|
02.05.2024
Το 95% των ψήφων στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης της περιφέρειας του Εσεκίμπο στη Βενεζουέλα, την οποία διεκδικεί από τη Γουιάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας τάχθηκαν χθες, Κυριακή, υπέρ της ενσωμάτωσης στη χώρα τους της πλούσιας σε πετρέλαιο περιφέρειας του Εσεκίμπο, σε δημοψήφισμα που οργανώθηκε από το Καράκας, το οποίο επεδίωξε μ’ αυτό τον τρόπο να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις του σ’ αυτή την περιοχή, την οποία διεκδικεί από τη Γουιάνα.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με μια μεγαλειώδη νίκη του «ναι», καθώς περισσότερες από το 95% των ψήφων ήταν προς την κατεύθυνση αυτή στις πέντε ερωτήσεις που είχαν τεθεί, ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ωστόσο δεν ανακοίνωσε ποσοστό συμμετοχής.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «συντριπτική» νίκη:

Πραγματοποιήσαμε τα πρώτα βήματα σε ένα νέο ιστορικό σταθμό στη μάχη γι’ αυτό που μας ανήκει, για να ανακτήσουμε αυτό που οι απελευθερωτές μάς άφησαν, υποστήριξε.

Στη διάρκεια της ημέρας, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Καράκας, στη Σιουδάδ Γκουαγιάνα, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Βενεζουέλας που συνορεύει με το Εσεκίμπο, ή στο Σαν Κριστόμπαλ (νοτιοδυτική Βενεζουέλα) δεν διαπίστωσαν παρά μέτρια προσέλευση στα εκλογικά τμήματα.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως στην ψηφοφορία καταμετρήθηκαν σχεδόν 10,5 εκατομμύρια ψήφοι. Περίπου 20,7 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας καλούνταν στις κάλπες.

Ο αριθμός αυτός των ψήφων, χωρίς να υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή, προκάλεσε δριμύτατες αντιδράσεις, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την εξουσία ότι επιχειρεί να κρύψει ένα ισχυρό ποσοστό αποχής, υπογραμμίζοντας πως 10,5 εκατομμύρια ψήφοι δεν σημαίνουν 10,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X έναν αριθμό «2.110.864» ψηφισάντων, καθώς καθένας έχει δικαίωμα να ρίξει μέχρι πέντε ψήφους – μια «ηχηρή αποτυχία», κατ’ αυτόν.

Το δημοψήφισμα, σε πέντε ερωτήσεις, ερωτούσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας αν συμφωνούν να μην αναγνωριστεί η δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του κορυφαίου δικαιοδοτικού οργάνου του ΟΗΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η Γουιάνα. Τους ρωτούσε επίσης αν συμφωνούν να ενσωματωθεί το έδαφος του Εσεκίμπο στη Βενεζουέλα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα έχει, πάντως, συγκεκριμένες συνέπειες βραχυπρόθεσμα: το έδαφος βρίσκεται στη Γουιάνα και δεν πρόκειται για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης. Η ψηφοφορία προκάλεσε ανησυχίες στο Τζορτζτάουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, και στη διεθνή σκηνή.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα