ΑΘΗΝΑ
22:45
|
27.04.2024
Περίπου 2.400 άτομα που συνδέονται με τις βιομηχανίες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εγγραφεί για τις κλιματικές συνομιλίες COP28.
Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος του COP28, Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των αντιπροσώπων στις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που συνδέονται επίσης με τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων έχει τετραπλασιαστεί από πέρυσι, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.

Περίπου 2.400 άτομα που συνδέονται με τις βιομηχανίες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εγγραφεί για τις κλιματικές συνομιλίες COP28.

Αυτός ο αριθμός ρεκόρ είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των συμμετεχόντων από τις 10 χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις αλλαγές όσον αφορά την εγγραφή των συμμετεχόντων να είναι πλέον πιο ανοιχτή σχετικά με την απασχόλησή τους.

Η ανάλυση διενεργήθηκε από έναν συνασπισμό περιβαλλοντικών ομάδων που αντιτίθενται στην παρουσία αντιπροσώπων που συνδέονται με τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις συνομιλίες.

Το COP28 είναι το μεγαλύτερο συνέδριο για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε ποτέ με περίπου 97.000 πολιτικούς, διπλωμάτες, δημοσιογράφους και ακτιβιστές εγγεγραμμένους για τη συνάντηση.

Αλλά αυτή η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι 2.456 εκπρόσωποι των βιομηχανιών άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και συναφών οργανισμών βρίσκονται επίσης στο συνέδριο στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο COP26, στη Γλασκώβη, υπήρχαν περίπου 500 εκπρόσωποι με υπόβαθρο ορυκτών καυσίμων.

Πέρυσι στο COP27 στην Αίγυπτο, οι αριθμοί είχαν διογκωθεί κατά ένα τέταρτο, με περισσότερους από 600 εκπροσώπους εκεί.

Ωστόσο, φέτος έχουν εγγραφεί για το COP28 πάνω από τετραπλάσιο από αυτόν τον αριθμό.

Πριν από τις φετινές συνομιλίες, ο ΟΗΕ εισήγαγε αυστηρότερες διαδικασίες εγγραφής, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι έπρεπε να δηλώσουν ξεκάθαρα για ποιον εργάζονταν.

Ως αποτέλεσμα αυτής της μεγαλύτερης διαφάνειας, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι δεν είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο.

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη σημαντική αύξηση της παρουσίας των λομπίστες», δήλωσε ο George Carew-Jones, από τον συνασπισμό Kick Big Polluters Out.

Αυτές οι συνομιλίες φημολογείται ότι προσφέρουν πρόοδο στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι εδώ για να επηρεάσει αυτό το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν περισσότερο» είπε.

Οι καμπάνιες περνούν από τη λίστα των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων σε κάθε COP και αναλύουν τις σχέσεις που οι συμμετέχοντες αυτοαποκαλύπτουν.

Στη συνέχεια, προσπαθούν να επαληθεύσουν εαν ο κάθε σύνεδρος έχει χρηματοδοτηθεί ή έχει πληρωθεί από μια οντότητα που συνδέεται με ορυκτά καύσιμα, όπως μια εταιρεία ή εθνικός παραγωγός πετρελαίου. Οι ακτιβιστές λένε ότι ακολουθούν μια συντηρητική προσέγγιση και εφαρμόζουν μια «αυστηρή μεθοδολογία».

Το μέλλον των ορυκτών καυσίμων βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην ημερήσια διάταξη σε αυτή τη συνάντηση, με τον πρόεδρο της COP, Σουλτάν αλ-Τζαμπέρ να επιδιώκει να συνάψει μια συμφωνία που θα μπορούσε να αναφέρεται στη σταδιακή κατάργηση ή οριστική κατάργηση αυτών των πηγών ενέργειας.

Ο διορισμός του ήταν αμφιλεγόμενος καθώς είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Adnoc, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ.

Ο κ. Τζαμπέρ χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά από δηλώσεις που φαινόταν να αμφισβητούν την επιστήμη πίσω από την ιδέα του τερματισμού των ορυκτών καυσίμων.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας που συγκέντρωσαν αυτά τα νέα στοιχεία λένε ότι οι δεσμοί με τις βιομηχανίες πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στο COP28 υπερβαίνουν κατά πολύ την προεδρία.

«Ο τεράστιος αριθμός των λομπίστες για τα ορυκτά καύσιμα στις συνομιλίες για το κλίμα που θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον μας είναι πέρα από κάθε δικαιολογία», δήλωσε ο Τζόζεφ Σικούλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ειρηνικού, 350.org.

«Η αυξανόμενη παρουσία τους στο COP υπονομεύει την ακεραιότητα της διαδικασίας στο σύνολό της. Ερχόμαστε εδώ για να παλέψουμε για την επιβίωσή μας και τι πιθανότητες έχουμε εάν οι φωνές μας πνιγούν από την επιρροή μεγάλων ρυπογόνων; Αυτή η δηλητηρίαση της διαδικασίας πρέπει να τελειώσει , δεν θα αφήσουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να επηρεάσουν τόσο πολύ το μέλλον του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα