ΑΘΗΝΑ
10:38
|
03.05.2024
Καταγγέλλουν παλινωδίες για την ΕΡΤ2 και απαξίωση της ΕΡΤ3, αλλά και εργασιακό εκφοβισμό.
Συμπαραστέκεται και η ΕΣΗΕΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν, σήμερα Τρίτη, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (τεχνικοί, υπαλληλικό, διοικητικό, καλλιτεχνικό προσωπικό, διευθυντές παραγωγής), απαιτώντας από τη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, να σταματήσει τις παλινωδίες σχετικά με τον χαρακτήρα της ΕΡΤ2, αλλά και τη συνεχή απαξίωση της ΕΡΤ3, που ήταν και το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜΘ, το περασμένο Σάββατο.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση της Ένωσης Εργαζομένων ΕΡΤ (ΕΕΕΡΤ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραγωγής Τεχνικού & Καλλιτεχνικού Προσωπικού και του Πανελλήνιου Σωματείου Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ, η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, ενάντια στη συνεχή και ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα.

Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα απαξίωσης που καταγγέλλουν τα σωματεία, προσθέτουν ότι εργαζόμενοι «έχουν υποστεί εργασιακό εκφοβισμό για να παράξουν έργο εκτός των καθηκόντων τους» και μάλιστα σε εμπόλεμη περιοχή», και σχεδιάζουν συγκέντρωση στον κήπο του Ραδιομεγάρου στην οποία οι πρόεδροι των σωματείων και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων θα ενημερώσουν για όσα θα συμβούν τις προσεχείς ημέρες.

Στο μεταξύ με ψήφισμά της που υιοθετήθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση, η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τα  συνεχιζόμενα εργασιακά προβλήματα στην ΕΡΤ ΑΕ καθώς και για τις μεθοδεύσεις δομικών αλλαγών στα προγράμματα της χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο.

Διαμαρτύρεται και η ΕΣΗΕΑ

Στο μεταξύ με ψήφισμά της που υιοθετήθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση, η ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρεται έντονα για τα  συνεχιζόμενα εργασιακά προβλήματα στην ΕΡΤ ΑΕ καθώς και για τις μεθοδεύσεις δομικών αλλαγών στα προγράμματα της χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο.

«Η αλλοίωση του ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3, η υποβάθμιση των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ και οι σχεδιασμοί να εξαφανιστεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες το ιστορικό κανάλι της ΕΡΤ2 δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο εκτελεί καθήκοντα και διευθύνοντος συμβούλου εφαρμόζοντας “ενός ανδρός αρχή” οφείλει να δώσει απαντήσεις  και να σταματήσει την αλαζονική του στάση να αρνείται ακόμα και συνάντηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», επισημαίνει η Ένωση Συντακτών,  καλώντας παράλληλα τη διοίκηση της ΕΡΤ να εφαρμόσει το σύνολο των προβλεπόμενων στη ΣΣΕ 2022-2023.

«Η εκτεταμένη χρήση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, είτε με συμβάσεις, είτε μέσω εργολάβων και εταιρειών παραγωγής, διατηρεί σε ομηρία πάνω από 150 δημοσιογράφους και εκατοντάδες εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων. Είναι επιβεβλημένο πλέον να οριστούν διαφανείς διαδικασίες προσλήψεων. Την ίδια ώρα απαξιώνεται και υποβαθμίζεται το προσωπικό της ΕΡΤ. Σχεδόν το σύνολο των παραγωγών της και άρα των κονδυλίων που εξασφαλίζονται με άμεση χρηματοδότηση από τους πολίτες εκχωρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής.

Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη συρρίκνωση και απαξίωση του αθλητικού προγράμματος της ΕΡΤ, κυρίως στην ιστορική ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Είναι αδιανόητο η διοίκηση της ΕΡΤ να κατευθύνει τους δημοσιογράφους να ζητούν από τις ΠΑΕ ή ΚΑΕ την κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους για μεταδόσεις αθλητικών διοργανώσεων.

Τέλος, είναι επείγον να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με θεσμικούς και οικονομικούς όρους, με αυξήσεις -επιτέλους- στις αποδοχές των δημοσιογράφων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα από τους θεατές

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα