ΑΘΗΝΑ
04:15
|
06.05.2024
Η υπεράσπιση της κλιματικής δικαιοσύνης «είναι βαθιά ριζωμένη στην έγνοια για τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους» τονίζει το κίνημα της Τούνμπεργκ σε άρθρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας παραμένει σταθερά, παρά τις αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων και οργανώσεων που κόπτονται για «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», η γνωστή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημά της που είναι γνωστό ως «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for Future, FFF).

Η σουηδική πτέρυγα του κινήματος Fridays for Future, στην οποία ανήκει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξέφρασε σήμερα σε άρθρο που δημοσίευσε σε δύο εφημερίδες την αλληλεγγύη της στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί το κίνημα για το κλίμα σε σχέση με την σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Το Fridays for Future δεν ‘ριζοσπαστικοποιήθηκε’ και δεν ‘έγινε’ πολιτικό. Πάντα ήμασταν πολιτικοί επειδή πάντα ήμασταν ένα κίνημα για τη δικαιοσύνη», αναφέρει το κίνημα σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. Ανάλογη εκδοχή του άρθρου στην αγγλική γλώσσα δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Εκεί οι Σουηδοί ακτιβιστές τονίζουν πως η υπεράσπιση της κλιματικής δικαιοσύνης «είναι βαθιά ριζωμένη στην έγνοια για τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους» και πως ως εκ τούτου είναι φυσικό να είναι αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους «και σε όλους τους αμάχους που υφίστανται τον αντίκτυπο» του πολέμου». Επισημαίνουν δε πως είναι καθήκον τους ως κίνημα να «εκφράζονται όταν άνθρωποι υποφέρουν, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και σκοτώνονται -για οποιονδήποτε λόγο».

Το «Fridays for Future» Σουηδίας καταδίκασε επίσης την «γενοκτονία στη Γάζα» και επέκρινε «τη δυτική υποστήριξη και τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης». «Το γεγονός ότι η Χαμάς δολοφόνησε Ισραηλινούς αμάχους σε μια φρικτή επίθεση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ», συνεχίζει η σουηδική πτέρυγα του κινήματος στο άρθρο που δημοσιεύει στις δύο εφημερίδες.

«Η διάπραξη γενοκτονίας δεν είναι αυτοάμυνα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, η πρόεδρος της γερμανικής πτέρυγας του κινήματος, Λουίζα Νόιμπαουερ, διαχώρισε τη θέση της από τα παραπάνω άρθρα, εκφράζοντας «απογοήτευση» επειδή η Γκρέτα Τούνμπεργκ «δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να πει για τους εβραίους θύματα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα