ΑΘΗΝΑ
08:28
|
27.04.2024
Εκφράζουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης απέναντι στους αυτόχθονες.
Διαδήλωση του Τε Πάρτι Μαορί στο Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στη Νέα Ζηλανδία για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της νέας κυβέρνησης απέναντι στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο και στους αυτοκινητόδρομους την Τρίτη, αφού το μικρό κόμμα Τε Πατι Μαορί κάλεσε σε πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της νεοεκλεγείσας δεξιάς κυβέρνησης.

Οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με την εναρκτήρια συνεδρίαση του 54ου κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας, μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου που έληξαν έξι χρόνια διακυβέρνησης από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

Κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, το Τε Πατι Μαορί, το οποίο κατέχει έξι έδρες στο κοινοβούλιο, ορκίστηκε πίστη στην επερχόμενη γενιά και στη Συνθήκη του Γουαϊτάνγκι, ένα ιδρυτικό έγγραφο της αποικιακής εποχής μεταξύ των Βρετανών και του λαού των Μαορί, προτού ορκιστεί πίστη στον βασιλιά Κάρολο.

Ο νέος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Εθνικού Κόμματος έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει τις πολιτικές διακρίσεων, να αλλάξει τα ονόματα ορισμένων τμημάτων από τη γλώσσα των Μαορί σε αγγλικά και να αφαιρέσει τη νομοθεσία από τις αναφορές στις αρχές της Συνθήκης του Γουαϊτάνγκι.

«Αυτό δεν είναι διαμαρτυρία, είναι ενεργοποίηση», είπε ο συναρχηγός του Τε Πάτι Μαορί, Ραουίρι Γουαϊτίτι στους διαδηλωτές στο Oυέλλινγκτον.

«Κάντε τις φωνές μας να ακουστούν, αφήστε τις φωνές μας να πετάξουν και να είμαστε περήφανοι που είμαστε αυτό που είμαστε σήμερα».

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι δύο άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις συνελήφθησαν και υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης πόλης του Όκλαντ

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Κρίστοφερ Λούξον, ο οποίος είναι σε συνασπισμό με το ελευθεριακό ACT New Zealand και το λαϊκιστικό New Zealand First, περιέγραψε την κριτική των διαδηλωτών στην κυβέρνησή του ως «αρκετά άδικη».

«Η πραγματικότητα είναι ότι είμαστε στην κυβέρνηση για μια εβδομάδα», είπε σε δημοσιεύματα. «Θα κάνουμε πράγματα για τους Μαορί και τους μη Μαορί».

Ο Ντέιβιντ Σέιμουρ, ο ηγέτης του ACT Νέας Ζηλανδίας, κατηγόρησε τον Τε Πάτι Μαορί ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη «διχαστική θεατρικότητα» παρά για την παροχή λύσεων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

«Οι Νεοζηλανδοί εξέλεξαν μια κυβέρνηση που θα μεταχειρίζεται τους ανθρώπους ισότιμα, ανεξάρτητα από τη φυλή τους», δήλωσε ο Σέιμουρ σε μια ανάρτηση στο X.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα