ΑΘΗΝΑ
06:24
|
11.05.2024
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί,και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν ορκιστεί να εκδικηθούν για τον θάνατο του βετεράνου διοικητή της δύναμης Quds.
Τρία χρόνια από την δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρανικό δικαστήριο, που εξέτασε τα περιστατικά της δολοφονίας του ανώτατου Ιρανού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) Κασέμ Σολεϊμανί, στις 3 Ιανουαρίου του 2020, επιδίκασε αποζημίωση σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το 55ο τμήμα του Νομικού Δικαστηρίου Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Τεχεράνη, καταδίκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πληρώσει ένα ποσό 49,77 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου που στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του και ο Ιρακινός υπολοχαγός του Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις.

Το δικαστήριο, πέραν της αμερικανικής κυβέρνησης έκρινε ένοχα και 41 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο πρώην υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ,

Πέραν της χρηματικής ποινής για υλική και ηθική αποζημίωση, το δικαστήριο διέταξε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση συγγνώμης που θα δημοσιευτεί σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δικαιολογήσει τότε την επίθεση με drones, υποστηρίζοντας ότι ο Σολεϊμανί σχεδίαζε επιθέσεις σε Αμερικανούς διπλωμάτες και μέλη του στρατού στην περιοχή. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο βετεράνος διοικητής ήταν «άμεσα και έμμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η ποινή έρχεται αφότου οι δικαστικοί αξιωματούχοι είχαν αποφανθεί υπέρ περισσότερων από 3.000 εναγόντων που είχαν υποβάλει καταγγελίες ισχυριζόμενοι ότι είχαν υποστεί βλάβες ως αποτέλεσμα του θανάτου του 62χρονου διοικητή της Δύναμης Quds, του τμήματος ξένων επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε δηλώσει προηγουμένως, τον Ιανουάριο, ότι σχεδόν 60 Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν μπει στη μαύρη λίστα από την Τεχεράνη για τη συμμετοχή τους στη δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου.

Σημειώνεται ότι τόσο ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όσο και ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, έχουν επανειλημμένα ορκιστεί να εκδικηθούν για τον θάνατό του.

Ιρανικά δικαστήρια έχουν εκδώσει αρκετές αποφάσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον περασμένο μήνα, ένα ιρανικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταβάλει αποζημίωση 420 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα μιας αποτυχημένης επιχείρησης το 1980 για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνταν στην αμερικανική πρεσβεία.

Τον Αύγουστο, δικαστήριο της Τεχεράνης ζήτησε από την Ουάσιγκτον να καταβάλει αποζημίωση 330 εκατομμυρίων δολαρίων για τον «σχεδιασμό πραξικοπήματος» το 1980 κατά της νεοσύστατης Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ψήφισε η Γενική Συνέλευση

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει περισσότερα δικαιώματα στην Παλαιστίνη

Ασκήσεις με πυρηνικά όπλα διεξάγουν Ρωσία και Λευκορωσία

Εκτός Καΐρου οι αντιπροσωπείες Χαμάς και Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα