ΑΘΗΝΑ
02:56
|
02.05.2024
Με αποφασιστικές κινήσεις ξεκινά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας την κρατική εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διέταξε την Τρίτη τις κρατικές εταιρείες της χώρας να χορηγήσουν αμέσως άδειες λειτουργίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων στην περιφέρεια Εσεκίμπο, η οποία διοικείται επί του παρόντος από την Γουιάνα, ύστερα από την συντριπτική νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Στο δημοψήφισμα που διενήργησε ζήτησε από τον λαό της Βενεζουέλας τη νομιμοποίηση των αξιώσεων της χώρας στην περιοχή Εσεκίμπο, εδάφη πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά τα οποία παραχωρήθηκαν στην Γουιάνα από τους Βρετανούς, με το 95% των ψηφοφόρων να τάσσονται υπέρ της διεκδίκησης της περιοχής.

Ο Μαδούρο παρουσίασε επίσης έναν νέο χάρτη της Βενεζουέλας, στον οποίο η πλούσια σε πετρέλαιο ζώνη ζούγκλας εμφανίζεται ως μέρος της χώρας. Ώρες νωρίτερα, έστειλε ένα στρατιωτικό απόσπασμα στο Puerto Barima, περιοχή κοντά στα σύνορα της αμφισβητούμενης περιοχής και ανακοίνωσε μια νέα στρατιωτική ζώνη, ενώ διέταξε να δοθεί βενεζουελανή υπηκοότητα στους  125.000 κατοίκους της περιοχής.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, τον περασμένο Απρίλιο, έκρινε ότι έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα, με την οποία θα μπορεί να αποφασίσει ποια χώρα έχει δικαιώματα στην επικράτεια. Την Παρασκευή, διέταξε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να «απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που παρεμβαίνει στην ισχύουσα κατάσταση» στη περιφέρεια και αμφότερα τα μέρη «να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οξύνει την αντιπαράθεση» μεταξύ τους, με τον Μαδούρο να απορρίπτει την εντολή του δικαστηρίου.

Η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου έρχεται καθυστερημένα, μιας και η κυβέρνηση της Γουιάνας έχει ήδη διεξάγει δημοπρασία για την εκμετάλλευση της περιοχής, με εταιρείες πετρελαίου να έχουν υποβάλει προσφορές για άδειες εξερεύνησης στα ύδατα της Εσεκίμπο, από τον Σεπτέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα