ΑΘΗΝΑ
12:30
|
02.05.2024
Το πλήθος των ακροδεξιών που ζητούσαν τον εβραϊκό έλεγχο στο τέμενος αλ Άσκα ήταν περίπου 200 και φώναζαν «Θάνατος στους τρομοκράτες».
Από τη διαδήλωση των ακροδεξιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε ανάμεσα σε αστυνομικούς και δεκάδες ακροδεξιούς διαδηλωτές στη διάρκεια της λεγόμενης «Πορείας των Μακκαβαίων» που πραγματοποιήθηκε στην παλιά πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι φανατικοί ακροδεξιοί απαίτησαν να «αποκατασταθεί πλήρως ο εβραϊκός έλεγχος» στο «Όρος του Ναού», όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί το μουσουλμανικό τέμενος αλ Άκσα, επειδή κτίστηκε πάνω στα ερείπια του ναού του Σολομώντα.

Η πορεία των φανατικών είχε μικρή συμμετοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Haaretz] το πλήθος ήταν περίπου 150 με 200 άτομα που φώναζαν «Θάνατος στους τρομοκράτες» (σ.σ. εννοούσαν τους Άραβες Ισραηλινούς πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής) και «Εξαλείψτε τώρα τα Βακούφια» (σ.σ. αναφερόμενη στο ισλαμικό φορέα που επιβλέπει τη λειτουργία του τεμένους αλ Άκσα που είναι υπό ιορδανική κηδεμονία).

Αστυνομικοί κατάσχεσαν ορισμένα από τα πανό που είχαν μαζί τους και συνέλαβαν τουλάχιστον έναν από αυτούς.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν (απόψε, πρώτη νύχτα της εβραϊκής θρησκευτικής γιορτής Χάνουκα που φέτος γιορτάζεται ως τις 15 Δεκεμβρίου) εννιά ομάδες φανατικών ακροδεξιών υποστηρικτών του ομοϊδεάτη τους υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Μία από αυτές τις ομάδες έκανε ανάρτηση σε Μέσα Κοινωνικά Δίκτυα ενός βίντεο που ανέφερε πως «Δεν θα κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο μόνον στη Γάζα» και «Ξεσηκωθείτε ενάντια στους Ναζιστές και στους φίλους τους στα Βακούφια».

Παρά τις αρχικές προθέσεις των ακροδεξιών, η αστυνομία απέτρεψε να περάσουν από την Πύλη της Δαμασκού ή από άλλη κοντινή πύλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα