ΑΘΗΝΑ
04:58
|
02.05.2024
Ο οργανισμός κατηγορεί το Ισραήλ για «εσκεμμένη επίθεση εναντίων αμάχων, το οποίο αποτελεί έγκλημα πολέμου».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα χτυπήματα του ισραηλινού στρατού κατά ομάδας Λιβανέζων, Αμερικανών και Ιρακινών δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο, στις 13 Οκτωβρίου, ήταν εσκεμμένα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο ενός δημοσιογράφου του Reuters, του Ισσάμ Αμπντάλα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 6, με τον οργανισμό να τονίζει ότι «ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ομάδα των ανθρώπων που πυροβολούσε ήταν άμαχοι».

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός κατηγορεί το Ισραήλ για «εσκεμμένη επίθεση εναντίων αμάχων, το οποίο αποτελεί έγκλημα πολέμου», βάσει στοιχείων που συνέλεξε μέσα από μαρτυρίες επτά ατόμων,ανάμεσα τους και τρεις από τους τραυματίες, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και δορυφορικές εικόνες.

«Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν μακριά από οποιαδήποτε συμπλοκή, εμφανώς ντυμένοι με τα διακριτικά τους ως δημοσιογράφοι, ενώ βρίσκονταν στάσιμοι στο σημείο για τουλάχιστον 75 λεπτά προτού χτυπηθούν από δύο συνεχείς βολές» αναφέρει η ΜΚΟ, ενώ τονίζει πως δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν κοντά σε οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί «στρατιωτικός στόχος».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε δηλώσει, στις 14 Οκτωβρίου, την έντονη θλίψη του «για το θάνατο του δημοσιογράφου», ενώ στις  17 Οκτωβρίου δήλωσε το Reuters πως εξετάζουν το περιστατικό και θα απαντήσουν «όταν θα είναι έτοιμοι», υπόσχεση που δεν έχει πραγματοποιηθεί έως και σήμερα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις εμφανώς επιτίθενται σκόπιμα σε δημοσιογράφους, με θανατηφόρα και καταστροφικά αποτελέσματα» δήλωσε ο Ramzi Kaiss, ερευνητής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Λίβανο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα