ΑΘΗΝΑ
15:51
|
12.05.2024
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο εμποδίζοντας την εκεχειρία. Ο ισραηλινός στρατός απέτυχε να απελευθερώσει ομήρους.
Παλαιστίνια με τον τραυματισμένο γιο της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται και απόψε για 63η νύχτα το σφοδρό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από αέρος, θαλάσσης και στεριά με τον ισραηλινό στρατό να καταφέρνει για πρώτη φορά να εντοπίσει κάποιους από τους ομήρους της Χαμάς αποτυγχάνοντας στη συνέχεια όχι μόνο να τους διασώσει αλλά και να διατηρηθούν στη ζωή.

Αυτό συνέβη γιατί η προσπάθεια των ισραηλινών προκάλεσε, αναπόφευκτα, σφοδρές συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας Ισραηλινός νεαρός στρατιώτης που έγινε γνωστός με το ονοματεπώνυμο, Sa’ar Baruch και τραυματίστηκαν σοβαρά ή σκοτώθηκαν (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπο της Χαμάς) «αρκετοί άλλοι Σιωνιστές αιχμάλωτοι στη διάρκεια βάρβαρων βομβαρδισμών».

Την αποτυχία της επιχείρησης απελευθέρωσης ομήρων επιβεβαίωσε απόψε και ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, λέγοντας πως «δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά» και πως τελικά κανένας όμηρος δεν διασώθηκε.

Ντάνιελ Χαγκάρι

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Al Jazeera που επικαλέστηκε απόψε νεότερα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές στη Γάζα, ο νέος απολογισμός θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων στον  θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου αναφέρει πάνω από 17.487 νεκρούς και τουλάχιστον 46.000 τραυματίες.

Νέα αλλαγή ανακοινώθηκε στον αριθμό των θυμάτων που έχουν υποστεί οι Ισραηλινοί από τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη και έπειτα καθώς από περίπου 1.200 που ήταν ως χτες, οι νεκροί, απόψε μειώθηκαν στους 1.147.

Σφοδρό σφυροκόπημα σε βορρά και νότο

Σφοδρότατοι και πολύωροι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν απόψε μεταξύ άλλων στην συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ και σε ανατολικά προάστια της (νότιας) πόλης Χαν Γιούνις όπου μεταξύ άλλων χτυπήθηκε (και πάλι) σχολείο του ΟΗΕ στο οποίο είχαν καταφύγει πολλά γυναικόπαιδα, στη Μπέιτ Λαχίγια.

Νέα συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το εντεινόμενο αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται παράλληλα με τη νέα πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατά την οποία συζητήθηκε ένα νέο σχέδιο απόφασης που προωθούσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο «άμεση, μόνιμη εκεχειρία».

Ωστόσο και αυτή η προσπάθεια καταδικάστηκε σε αποτυχία καθώς ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία, δείχνοντας πως επρόκειτο να ασκήσει βέτο κατά του σχεδίου απόφασης.

Ο Γουντ είχε ταυτιστεί σε τέτοιο βαθμό με τα συμφέροντα του Ισραήλ που διαβάζοντας το σκεπτικό της στάσης των ΗΠΑ σε σχέση με όσα ακολούθησαν την επίθεση της 7ης Οκτώβρη έκανε λόγο «για τη χειρότερη επίθεση στο λαό μας» κάνοντας όσους παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση να νομίζουν πως μιλούσε για λογαριασμό του Ισραήλ αντί του αμερικανικού λαού (ως όφειλε).

Λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η ανοικτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διακόπηκε για να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών. Τελικά περίπου μία ώρα μετά, έγινε ψηφοφορία κατά την οποία οι ΗΠΑ ήταν η μοναδική χώρα που ψήφισε κατά, ασκώντας βέτο.

Πάντως πολλοί αναλυτές προεξοφλούν πως σε περίπτωση ψηφοφορίας το αμερικανικό βέτο θα ασκηθεί εμποδίζοντας οποιαδήποτε άμεση προοπτική εκεχειρίας. Ιδιαίτερα δε όταν απόψε ανακοινώθηκε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 αρμάτων μάχης Merkava στο Ισραήλ.

Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Μπλίνκεν

Η επιδεικτική πολιτική (και στρατιωτική) κάλυψη της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με δεκάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται απόψε έξω από το σπίτι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, κρατώντας στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες, αποδοκιμάζοντας τους χειρισμούς του στην υπόθεση.

Επικοινωνία Μακρόν-Νετανιάχου

Αργότερα απόψε πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Μακρόν ζήτησε από τον τελευταίο να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ράφας ώστε να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους άμαχους. Κάλεσε επίσης το Ισραήλ «να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να τερματίσει τη βία των εποίκων κατά Παλαιστινίων αμάχων στη Δυτική Όχθη».

Επίσης, ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας διαρκείας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Σε αυτό το σκηνικό, ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε πως η οργάνωση αδυνατεί πλέον να διεκπεραιώσει την αποστολή της στη Λωρίδα της Γάζας λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τραυματισμός Λιβανέζων στρατιωτών από ισραηλινά πυρά

Νωρίτερα απόψε ανακοινώθηκε πως τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από ισραηλινούς όλμους στο νότιο Λίβανο, τρεις μέρες μετά το θάνατο ενός άλλου στρατιώτη που ήταν το πρώτο θύμα των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων από την έναρξη των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου.

Τα πυρά που προκάλεσαν απόψε τον τραυματισμό των τριών Λιβανέζων στρατιωτών έπεσαν κοντά σε φυλάκιο του στρατού στο Ρας αλ Νακούρα.

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μαχητές της από ισραηλινά πυρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Προεδρικές εκλογές στην Λιθουανία εν μέσω ανησυχιών για το ουκρανικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άμαχοι αγνώστων λοιπών στοιχείων στη Ράφα

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα