ΑΘΗΝΑ
02:46
|
29.06.2024
18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7/10, με τον ΟΗΕ να τονίζει, ότι το 85% του πληθυσμού των κατοίκων έχει υποστεί βίαιο εκτοπισμό.
Οι ισραηλινές επιδρομές και βομβαρδισμοί συνεχίζονται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζονται οι πολύνεκρες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καθώς και οι σφοδρές μάχες στη Γάζα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, η Ράφα και ο Χαν Γιουνίς υφίστανται έντονους βομβαρδισμούς, καθώς η ισραηλινή κατοχή επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο νότο. Ενώ, κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ πραγματοποίησε αρκετές επιδρομές σε σπίτια σε πόλεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ, περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου, με τον αριθμό των νεκρών στο Ισραήλ να ανέρχεται σε 1.147. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και τον ισραηλινό στρατό:

Γάζα
Νεκροί: 17.997
Τραυματίες: 49.229

Κατεχόμενη Δυτική Όχθη
Νεκροί: 275
Τραυματίες: 3.365

Ισραήλ
Νεκροί: 1.147
Τραυματίες: 8.730

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν πυροβολισμούς μετά την εισβολή στην πόλη Μπεϊτούνια, δυτικά της Ραμάλα. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν επίσης χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα σε ομάδα νεαρών Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Πηγές από τη Μπεϊτούνια είπαν στη Wafa, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο άνδρες κατά τη διάρκεια της επιδρομής, η οποία είχε επίσης στόχο το Σχολείο Αρρένων Μπεϊτούνια και πολλά σπίτια στην πόλη. Πραγματοποίησαν επίσης ξεχωριστές επιδρομές στη συνοικία Μπατν αλ-Χάουα, όπου κατέσχεσαν ένα όχημα, και στην Τίρα στην πόλη Ραμάλα, ανέφερε η έκθεση.

Χαμάς: Κανένας αιχμάλωτος δεν θα ελευθερωθεί, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας

Η Χαμάς έχει προειδοποιήσει ότι κανένας όμηρος δεν θα έφευγε ζωντανός από τη Γάζα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Ούτε ο φασιστικός εχθρός και η αλαζονική ηγεσία του… ούτε οι υποστηρικτές πίσω τους… μπορούν να πάρουν ζωντανούς τους αιχμαλώτους τους χωρίς να ανταλλάξουν, να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν με τους όρους της αντίστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, σε ένα ηχητικό απόσπασμα που αναρτήθηκε την Κυριακή (10/12) στο κανάλι Telegram.

Η πίεση στους αξιωματούχους αυξάνεται για τα 138 άτομα που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες.

Έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Τρίτη (12/12), για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρός της.

Αυτό έρχεται, αφότου οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Παρασκευή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός-αυτό υποστηρίχθηκε σχεδόν από όλα τα άλλα μέλη. Να τονιστεί, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Τρόφιμα και ιατρική βοήθεια από το Κατάρ στη Γάζα

Τρία αεροσκάφη του Κατάρ που μεταφέρουν 116 τόνους βοήθειας για Παλαιστίνιους στη Γάζα έφτασαν στην Αίγυπτο, ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σε ανάρτησή του στο X.

Το αεροσκάφος μετέφερε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, που παρείχαν το Ταμείο Ανάπτυξης του Κατάρ, η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου του Κατάρ και η Φιλανθρωπική οργάνωση Κατάρ, ανέφερε το υπουργείο. Οι προμήθειες παραδόθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μεταφορά στη Γάζα, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η παράδοση ανεβάζει το συνολικό ποσό βοήθειας από το Κατάρ στη Γάζα σε 1.362 τόνους.

«Η βοήθεια έρχεται ως μέρος της πλήρους υποστήριξης του κράτους του Κατάρ προς τον αδελφό παλαιστινιακό λαό στις δύσκολες ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε το υπουργείο.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»

Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα είναι στρυμωγμένος σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα περισσότερο την ώρα που το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε χθες (11/12) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται ολοένα πιο βαρύς.

Στη Γάζα, οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες κι ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας φεύγουν όπως μπορούν, με αυτοκίνητα, φορτηγά, κάρα, ακόμα και με τα πόδια. «Πάμε από τη μια περιοχή στην άλλη και δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», είπε με απελπισία ο Αμπού Μοχάμεντ καθ’ οδόν προς τη Ράφα.

Η πόλη στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο και τη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο την Κυριακή (11/12) και ότι είχε αναχαιτίσει έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που διέσχισε λιβανέζικο έδαφος.

Σε μια ανάρτηση Χ στις 22:13 τοπική ώρα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πρόσθεσαν ότι εντόπισαν έναν αριθμό εκτοξεύσεων από τον Λίβανο προς το Ισραήλ και απάντησαν πυροβολώντας τις πηγές των πυροβολισμών.

Εν τω μεταξύ, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε, ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην πρωτεύουσά του τη Δαμασκό αργά την Κυριακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες στους δρόμους έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης

Αθήνα: 27 συλλήψεις σε κατάστημα για παράνομα τυχερά παιχνίδια

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακαθάριστα οικόπεδα: Παίρνει και άλλη παράταση… τελευταία στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα