ΑΘΗΝΑ
09:33
|
02.05.2024
«Ως οιονεί αυτόκλητοι «σερίφηδες», «κυνηγοί κεφαλών», είχαν βγει προς αναζήτηση παράτυπων μεταναστών, για να προφυλάξουν δήθεν την Αλεξανδρούπολη».
Έβρος-Μετανάστες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την άσκηση ποινικής δίωξης για ρατσιστικό έγκλημα αιτήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση της απαγωγής και διαπόμπευσης 13 μεταναστών στον Έβρο από τους τρεις ακροδεξιούς «σερίφηδες», κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου στον Έβρο, όπως μεταδίδει το τοπικό ενημερωτικό site Voria.gr.

«Ως οιονεί αυτόκλητοι «σερίφηδες», «κυνηγοί κεφαλών», είχαν βγει προς αναζήτηση παράτυπων μεταναστών, για να προφυλάξουν δήθεν την Αλεξανδρούπολη από τις πυρκαγιές που εκείνοι (οι μετανάστες) δήθεν προκαλούν», τους αποκάλεσε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου.

Ήδη σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μία σειρά από αδικήματα, για τα οποία έχουν κριθεί προφυλακιστέοι και αναμένεται η απόφαση του δικαστικού οργάνου, αν δηλαδή θα υιοθετηθεί η νέα εισαγγελική πρόταση και θα παραταθεί η κράτησή τους ή θα αφεθούν ελεύθεροι, μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Αρχικά, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απαγγελία των κατηγοριών λόγω διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτή και στη συνέχεια το δικαστικό συμβούλιο έκρινε, ότι έπρεπε να οδηγηθούν στη φυλακή, θεωρώντας πως ήταν επικίνδυνοι να επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα.

Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των 13 μεταναστών, που είχαν συλληφθεί αρχικά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με πράξεις εμπρησμού δασικών εκτάσεων, όπως τους κατηγόρησαν οι ακροδεξιοί κάτοικοι του Έβρου.

«Η επιλογή μεθόδου πρόκλησης πυρκαγιάς προφανώς είναι αντίθετη στα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής. Είναι αδιανόητο να έχουν επιλέξει οι κατηγορούμενοι να ανάψουν φωτιά με μαχαίρι και όχι με κάποιο μέσο παραγωγής φλόγας όπως αναπτήρα ή σπίρτα, όταν μάλιστα μαζί τους είχαν κινητά τηλέφωνα και φορτιστές», αναφέρει στην πρότασή της η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες του Voria.gr.

«Ήταν μία έμπνευση δική τους, καθώς θεωρήθηκε πρόσφορος τρόπος για να “δικαιολογηθεί” (ανεπιτυχώς) η βαθιά αντικοινωνική και εξευτελιστική συμπεριφορά απέναντι στους κατηγορούμενους (μετανάστες) στους οποίους δεν απέδιδαν αξία ανθρώπου και για να υπάρξει αποτελεσματικός “αντιπερισπασμός” απέναντι στην ποινική δίωξη για βαριές αξιόποινες πράξεις».

«Η πρόταση της εισαγγελέα αναγνωρίζει και τοποθετεί τα περιστατικά στην αληθινή τους βάση, δηλαδή το απλό, ότι δεν μπορούσαν οι μετανάστες να βάλουν φωτιά χωρίς να έχουν έναν αναπτήρα πάνω τους», σχολίασε ο ένας εκ των συνηγόρων των μεταναστών, Νίκος Καραβελάκης και συνέχισε «Δεν νοείται να κάνεις εμπρησμό χτυπώντας πέτρες και μαχαίρια για να βγάλεις σπίθα. Η εισαγγελέας μιλάει ξεκάθαρα για απουσία ευρημάτων και μάλιστα παίρνει θέση για τα ρατσιστικά κίνητρα των άλλων κατηγορουμένων».

«Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο», τόνισε η εισαγγελέας. «Είναι σαφές ότι για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων σε βάρος των κατηγορουμένων δεν αρκεί η ανεύρεση από τους αστυνομικούς τού αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σημείο, καθώς τον μηχανισμό υπέδειξαν στους αστυνομικούς οι μάρτυρες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στη Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Greek Mafia: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία οκτώ συλληφθέντων

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα