ΑΘΗΝΑ
16:29
|
02.05.2024
Ξεπέρασε και το Αφγανιστάν στην παραγωγή οπίου, καθώς η ασταθής οικονομία έστρεψε τους καλλιεργητές στην παραγωγή οπίου για βιοπορισμό.
Παραγωγή οπίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μιανμάρ είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, ξεπερνώντας το Αφγανιστάν, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ.

Υπολογίζεται ότι φέτος η Μιανμάρ θα έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 36% σε 1.080 τόνους οπίου – το βασικό συστατικό για τη σκληρή ναρκωτική ηρωίνη.

Οι κύριοι παράγοντες είναι η εγχώρια αστάθεια και η πτώση κατά 95% της καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση των ναρκωτικών από τους κυβερνώντες Ταλιμπάν πέρυσι.

Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι παρήγαγε 330 τόνους οπίου φέτος.

Η έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αναφέρει ότι η οικονομία της Μιανμάρ έχει επηρεαστεί άσχημα από τις συγκρούσεις και την αστάθεια από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία το 2021.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα νόμιμων οικονομικών ευκαιριών, η περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές και κρατικές υποδομές και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που προκαλείται από τον πληθωρισμό και τη νομισματική υποτίμηση μπορεί να καταστήσει το όπιο, καθώς και άλλα παράνομα προϊόντα, ελκυστική εναλλακτική λύση ή βιοπορισμό.

«Στη Μιανμάρ, αυτό φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των αγροτών στα τέλη του 2022 να καλλιεργήσουν περισσότερη παπαρούνα», αναφέρει η έκθεση.

Οι μέσες τιμές κατά τη συγκομιδή του φρέσκου και ξηρού οπίου έχουν αυξηθεί στα 317 δολάρια και 356 δολάρια ανά κιλό.

Το 2023, προσθέτει το έγγραφο, η περιοχή καλλιέργειας παπαρούνας στη Μιανμάρ (επίσης γνωστή ως Βιρμανία) εκτιμάται ότι είναι 47.000 εκτάρια (116.140 στρέμματα) – αύξηση 18% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η περιοχή όπου συναντώνται τα σύνορα της Μιανμάρ, της Ταϊλάνδης και του Λάος – το λεγόμενο Χρυσό Τρίγωνο – υπήρξε ιστορικά σημαντική πηγή παραγωγής οπίου και ηρωίνης.

Η Μιανμάρ και το Αφγανιστάν είναι η πηγή της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που πωλείται σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίσυρος: Προφυλακιστέος ο αρχαιοφύλακας που παρενοχλούσε ανήλικα

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αλβανία: Ζευγάρι ηλικιωμένων Ελλήνων βρέθηκε δολοφονημένο στο σπίτι του

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα